autovit.ro
B SECTIUNI

5 modele de mașini second-hand cu kilometrajul cel mai des modificat

Cumpărarea unei mașini la mâna a doua este, deopotrivă, un moment de bucurie și un procedeu de economisire a banilor. De foarte multe ori, însă, în lipsa unei verificări riguroase și din cauza viciilor ascunse ale autovehiculului, bucuria nu durează prea mult, căci mașina cedează sau nu mai funcționează în parametri, iar de economisire nici nu mai poate fi vorba, din moment ce va trebui să cheltuiești sume consistente pentru repararea ei.

Unul dintre cele mai importante componente care trebuie controlate la cumpărarea unui autovehicul second-hand este kilometrajul. Practica de a modifica în minus datele afișate de acesta este, din păcate, destul de des întâlnită, dat fiind faptul că numărul real al kilometrilor parcurși spune multe despre uzură, starea tehnică a mașinii și, implicit, despre valoarea ei. 

Există anumite mărci de automobile second-hand care, din diverse motive, sunt în mod frecvent ținta modificărilor frauduloase de kilometraj și pe care ți le prezentăm mai jos.

Iar dacă mașina pe care dorești s-o achiziționezi se află printre ele, secțiunea de Istoric auto din anunțurile publicate pe Autovit.ro îți sare în ajutor! 

1. BMW Seria 7  

bmw seria 7

Mărcile auto germane sunt în topul mașinilor care au cel mai des kilometrajul modificat. Pe primul loc se situează automobilele BMW Seria 7, care posedă unele dintre cele mai bune motoare pe benzina și care, prin confort și dotări, aparțin clasei premium. Este și motivul pentru care sunt ținta vânzătorilor fără scrupule care, fraudând kilometrajul, pot obține un preț cu până la 25% mai mare. 

De altfel, același lucru se petrece și cu alte modele ale producătorului german, în special cu luxoasele BMW X5, BMW Seria 5 și Seria 3 sau BMW X3.

2. Audi A6

audi a6

Mașinile cu motoare diesel sunt folosite, în general, pentru a parcurge distanțe mari, de aceea reprezintă o categorie de vehicule care este vizată de cei ce modifică odometrul. Potrivit unui studiu realizat de carVertical, variantele pe motorină ale producătorului Audi sunt mult mai susceptibile să aibă kilometrajul modificat, față de cele pe benzină.

Un exemplu în acest sens este modelul Audi A6, unde fraudele aduse odometrului sunt mult mai mari la varianta diesel, decât la cea pe benzină. La fel se petrec lucrurile și în cazul modelelor Audi A5 și A4.

👉 Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand cu kilometraj fără probleme, nu uita că site-ul Autovit.ro, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de vehicule cu istoric verificat. Intră în secțiunea Autoturisme și alege cea mai potrivită mașină pentru nevoile tale.

3. Volkswagen Passat

Volkswagen Passat

Vechimea unei mașini se reflectă în starea sa tehnică și în gradul de uzură. De aceea, vehiculele mai vechi sunt cele care au odometrul modificat mai des. Și aici, însă, există diferențe. 

Mașinile din clasa economică sau medie, cum este cazul modelului Volkswagen Passat, sunt predispuse să aibă kilometrajul fraudat în timpul primului deceniu de funcționare, spre deosebire de cele din clasa premium care, în mod obișnuit, au odometrul modificat după 10-15 ani de funcționare. 

4.Mercedes-Benz E-Class

Mercedes-Benz E-Class

Deși mașinile care au kilometrajul manipulat cel mai des sunt cele care au o vechime între 5 și 15 ani, afectate de schimbarea kilometrajului sunt și vehiculele mai vechi din clasa premium, cum ar fi mașinile Mercedes-Benz din clasa E, fabricate în jurul anilor 2002-2004. Și în acest caz, cele mai des fraudate sunt vehiculele care folosesc combustibil diesel.

5. Skoda Superb

Skoda Superb

Așa cum am văzut, mașinile din clasa economică având kilometrajul modificat cel mai des se situează în categoria de vechime de 10 ani. Este cazul modelelor Skoda Superb și Skoda Octavia, cu o pondere covârșitoare a variantelor care folosesc propulsoare diesel (96%).

Cum să recunoști o mașină cu kilometrajul modificat

Dacă nu ești un fan al domeniului auto, iar cunoștințele tale în materie sunt limitate, verificarea odometrului unui vehicul second-hand poate părea descurajantă, mai ales că Registrul Auto Român (RAR) estimează că peste 75% din mașinile aduse din import au kilometrajul modificat. 

Cum practica acestei fraude este încă frecventă, îți oferim câteva sugestii și recomandări care te pot ajuta să faci cea mai bună alegere.

👉 Dorești să ai o experiență de cumpărare sigură, atunci când cumperi o mașină second-hand cu istoric verificat? Intră pe site-ul Autovit.ro, accesează categoria de dealeri profesioniști și selectează mașina ce răspunde cel mai bine cerințelor tale.

Verifică istoricul mașinii 

Este cel mai important lucru care trebuie făcut, atunci când vrei să cumperi un vehicul second-hand. Fiecare mașină poate fi identificată prin așa-numita serie de șasiu sau VIN (Vehicle Identification Number). Controlul acestui cod unic se poate realiza prin folosirea unui decodor VIN, care se găsește pe diferite site-uri, și îți poate da informații despre: 

  • rulajul autoturismului,
  • kilometrajul înregistrat de bazele de date;
  • echipamentele și datele tehnice;
  • statutul actual din baza de mașini furate;
  • imagini ale mașinii;
  • locul unde poate fi găsit codul VIN pe caroserie;
  • rechemările în service și lista principalelor probleme.

Cere proprietarului toate documentele vehiculului

Examinează cu atenție cartea de service și orice facturi care poartă o ștampilă. În cazul în care vânzătorul declară că a făcut reparații în plus față de cele care erau obligatorii, este indicat să-i ceri facturile cu care poate justifica lucrările.

Verifică istoricul din Registrul Auto Român 

Dacă automobilul pe care dorești să-l achiziționezi a circulat în țara noastră, îi poți verifica gratuit istoricul, la RAR.

Controlează cu atenție cartea de service

Trebuie să controlezi nu doar autenticitatea acesteia – există cărți de service contrafăcute – ci mai ales datele conținute. Numărul kilometrilor înregistrat de odometru nu trebuie să fie mai mic decât cel înregistrat la ultima revizie. 

Este bine să apelezi la reprezentanța mărcii autovehiculului, unde poți afla dacă certificatul de service este original, când s-au făcut reviziile și ce kilometraj avea în acel moment.

Află cum a fost folosită mașina

Un automobil care a fost folosit într-o activitate de taximetrie va avea un număr de kilometri cel puțin dublu față de un altul cu un rulaj normal. Mașinile care au aparținut unei companii sau cele în leasing sunt mai simplu de verificat, fiind vândute prin intermediul unor dealeri care nu au niciun interes să ascundă istoricul vehiculului. 

În acest caz, însă, atenția ta va trebui să se concentreze pe situația tehnică a mașinii, care poate lăsa de dorit.

Controlează cu atenție starea mașinii

O verificare vizuală detaliată a elementelor vehiculului îți poate da indicii, în cazul în care kilometrajul a fost manipulat sau nu. Dacă are urme consistente de uzură, dar odometrul arată doar 40.000-50.000 de kilometri, este aproape sigur că acesta a fost dat înapoi.

Controlează pedalele de ambreiaj, frână și accelerație, butoanele din habitaclu, maneta de la frâna de mână – uzura lor îți va da indicii despre vechimea mașinii. Dacă are altă baterie decât cea originală, înseamnă că mașina a rulat peste 80.000-100.000 de kilometri – acumulatorul original nu funcționează mai mult.

În cazul în care cotierele sunt roase, vehiculul depășește 130.000 de kilometri, iar dacă amortizoarele de la hayon sau capotă sunt slăbite, mașina are peste 100.000 km. Un vehicul cu aproximativ 80.000 de kilometri la bord ar trebui să aibă evacuarea, discurile de frână, ambreiajul și suspensiile originale.

Apelează la serviciile unui specialist

rulajul autoturismului

Dacă, totuși, verificările ți se par prea complicate, poți apela la o firmă care oferă servicii de consultanță auto pentru achiziționare de vehicule sau la un specialist independent, care îți poate oferi ajutor în evaluarea mașinii, consiliere tehnică și juridică și asistență în procesul de cumpărare. 

Când te hotărăști să cumperi o mașină second-hand, este recomandat să examinezi cu atenție toate detaliile autovehiculului, ca să nu devii victima practicilor necinstite. Un dealer onest nu-ți va ascunde istoricul mașinii și-ți va oferi toate informațiile de care ai nevoie, astfel încât să te bucuri de achiziția făcută, fără regretele unei decizii pripite.

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)