autovit.ro
B SECTIUNI

Verificarea kilometrilor reali la cumpărarea unei mașini second-hand

Cumpărarea unei mașini second-hand poate fi o afacere excelentă, îți poate aduce libertate de mișcare, dar poate fi, de asemenea, o experiență costisitoare dacă nu se ia în considerare întreaga istorie a mașinii. Alături de controlul stării generale a autovehiculului și cel privind reparațiile făcute până în momentul cumpărării, verificarea kilometrajului este un punct important pe lista lucrurilor care trebuie inspectate atunci când decizi să achiziționezi o mașină second-hand.

De ce să verifici kilometrajul

de ce sa verifici kilometrajul

Kilometrajul unei mașini determină prețul. Cu cât mașina a fost condusă mai mult, cu atât prețul ar trebui să fie mai mic. Prin verificarea kilometrajului, vei putea determina dacă prețul cerut de vânzător este corect comparativ cu numărul de kilometri parcurși.

De asemenea, kilometrajul poate fi un indicator important al stării generale a vehiculului. Dacă mașina are un kilometraj ridicat, există șanse mai mari ca aceasta să aibă uzură excesivă și să necesite reparații costisitoare. În schimb, dacă automobilul are un kilometraj scăzut, acest lucru poate indica faptul că acesta a fost condus mai puțin și că nu a fost folosit intens.

Verificarea kilometrilor reali poate fi utilă și în determinarea unui istoric auto de întreținere al mașinii. Dacă aceasta a parcurs un număr mare de kilometri, este posibil să fi fost necesare reparații și lucrări de întreținere suplimentare. De asemenea, poți verifica când au fost efectuate reviziile și schimbul de uleiuri și filtre pentru a te asigura că vehiculul a fost întreținut corespunzător.

Din păcate, există și oameni care dau înapoi kilometrajul mașinii, pentru a obține un preț mai mare. Acest lucru poate duce la cumpărarea unei mașini care are mai mulți kilometri decât sunt afișați și care necesită reparații costisitoare.

Prin verificarea kilometrajului și a istoricului de întreținere, poți evita astfel de fraude, mai ales că, în România, procesul de demonstrare a fraudei și recuperare a pagubelor este dificil, lung și nu are întotdeauna șanse de reușită.

👉 Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand cu kilometraj fără probleme, nu uita că site-ul Autovit.ro, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de vehicule cu istoric verificat. Intră în secțiunea Autoturisme și alege cea mai potrivită mașină pentru nevoile tale.

Verificare km reali gratis – examinarea vizuală a mașinii

verificare kilometri reali

Să presupunem că ai fixat deja o întâlnire cu vânzătorul sau cu reprezentantul parcului auto în care ai găsit mașina care deja te tentează. Înainte de a pleca de acasă, pune-te bine la punct cu privire la cele mai mici detalii specifice modelului, pentru a putea identifica eventuale elemente schimbate cu unele noi, care să creeze aparența unei mașini mai îngrijite decât este cazul. De la exterior la interior, elementele care trădează întreținerea deficitară a unui automobil ies la iveală fără să fie nevoie de un efort prea mare.

Uzura pedalelor, a volanului și a schimbătorului de viteze

Este unul dintre primii indicatori vizuali că un vehicul a fost folosit mult timp. Dacă mașina are un kilometraj scăzut, dar pedalele și volanul sunt foarte degradate, atunci este posibil ca automobilul să aibă kilometrajul modificat. De asemenea, starea schimbătorului de viteze, intens utilizat în timpul șofatului, poate arăta vârsta reală a vehiculului, care trebuie să fie în concordanță cu numărul de kilometri arătat de odometru.

Interiorul mașinii

kilometraj masina

Interiorul mașinii poate oferi multe indicii despre gradul de uzură și utilizare a vehiculului. Căutând urme de uzură, zgârieturi și pete pe tapițerie, putem face o evaluare a kilometrajului real al mașinii. Scaunul șoferului este, de regulă, un indiciu principal: dacă, sub husă, acesta prezintă deformări mari, iar cotierele sunt roase, vehiculul depășește 120.000 – 130.000 de kilometri.

Contactul și cheile

În cazul în care vehiculul este dotat cu butuc de contact, iar pornirea se face prin intermediul cheilor, este bine să le controlezi, deoarece îți pot da indicii despre cât de folosit a fost automobilul. Dacă acestea arată uzate excesiv și deteriorate, poți trage concluzia că mașina a fost pornită și oprită de multe ori. La un vehicul al cărui kilometraj arată doar 50.000 de kilometri, cheile și butucul de contact ar trebui să arate relativ noi și puțin folosite.

👉 Dorești să ai o experiență de cumpărare sigură, atunci când cumperi o mașină second-hand? Intră pe site-ul Autovit.ro, accesează categoria de dealeri profesioniști și selectează mașina ce răspunde cel mai bine cerințelor tale.

Cauciucurile și jantele

Data de fabricație a anvelopelor este inscripționată în mod vizibil, cu săptămâna și cu anul aferente. Dacă vehiculul este încă echipat cu anvelopele și jantele originale, iar acestea sunt în stare bună, ai mari șanse ca odometrul să arate numărul real de kilometri parcurși. Cauciucurile care sunt de mărci și tipuri diferite, care sunt uzate neuniform sau sunt prea noi față de valoarea arătată de odometru ridică semne de întrebare și pot arăta un kilometraj modificat.

Farurile și stopurile

de ce sa verifici kilometri masinii

Sunt componente ale mașinii des utilizate în timpul condusului. Dacă acestea arată uzate și au zgârieturi sau fisuri, acest lucru poate fi un indiciu că vehiculul a fost folosit mai mult decât arată kilometrajul său. Este important să reții că, în unele cazuri, proprietarii de mașini care au modificat odometrul pot încerca să ascundă defecțiunile sistemului de iluminare prin înlocuirea becurilor cu unele care nu sunt omologate. Aceste becuri sunt mai ieftine, dar și mai puțin eficiente decât cele originale, lucru care se poate dovedi periculos la drum.

Verificare km reali – mijloace tehnice

Pentru stabilirea numărului de kilometri reali rulați, pe lângă examinarea vizuală a componentelor autovehiculului, poți apela și la alte modalități de verificare, care implică fie folosirea computerului de bord, fie să te adresezi reprezentanței auto a mărcii de mașină pe care dorești s-o achiziționezi.

👉 Dacă trebuie să înlocuiești un element la  mașina ta, nu uita că platforma Autovit.ro are cel mai mare număr de dealeri profesioniști, care oferă o varietate largă de piese de schimb pentru toate genurile de autovehicule.

Verificare km reali cu ajutorul platformei Autovit.ro 

Fiecare anunț postat pe Autovit.ro are seria de șasiu sau VIN-ul în descriere. Mergi în secțiunea Raport istoric, introdu codul VIN și descarcă pe loc un raport de istoric complet. Iar dacă nu găsești VIN-ul în descrierea anunțului, cere-l cu încredere vânzătorului în fereastra de chat. 

Este datoria vânzătorului să pună la dispoziție toate informațiile despre starea mașinii și este dreptul tău să cumperi în siguranță, cu toate resursele puse la dispoziție de cea mai mare platformă de vânzare și cumpărare de mașini din România. 

Verificare km reali cu ajutorul computerului de bord

computer de bord

Computerul de bord este un sistem electronic care monitorizează și controlează diferitele funcții ale mașinii, cum ar fi viteza, temperatura, nivelul de combustibil, nivelul uleiului și alte caracteristici. Pentru că înregistrează date despre rulajul vehiculului, poate fi utilizat și pentru a afla kilometrajul real al mașinii. În cazul în care ai experiență auto, poți face acest lucru în câțiva pași simpli:

  • Asigură-te că mașina este oprită și cheia este în poziția „off”.
  • Găsește portul de diagnostic al mașinii. Acesta este, de obicei, situat sub bord sau sub volan și poate fi marcat cu eticheta „OBD” (On-board Diagnostics).
  • Conectează un tester la portul de diagnostic.
  • Pornește mașina și așteaptă până când testerul afișează toate codurile de eroare și datele de diagnostic disponibile. În cazul kilometrajului, acesta va fi afișat ca un număr distinct.
  • Verifică dacă numărul de kilometri afișat de testerul auto se potrivește cu cel afișat de panoul de bord. Orice discrepanță între cele două indică faptul că odometrul a fost manipulat.

Este important să ții cont de faptul că afișarea kilometrajului real pe tester nu garantează întotdeauna faptul că acesta nu a fost manipulat. Este posibil ca unele mașini să aibă un computer de bord modificat sau să fi fost reprogramat pentru a afișa un kilometraj mai mic decât cel real. De aceea, este uneori mai practic și mai eficient să te adresezi unui mecanic auto de încredere, unui service autorizat sau, și mai bine, reprezentanței auto a mărcii respective.

Verificare kilometri reali la reprezentanța auto

Verificarea kilometrajului poate fi realizată în mod obișnuit prin intermediul documentelor de întreținere a mașinii, al jurnalelor de servicii și al facturilor de reparații. Pentru a inspecta kilometrajul la reprezentanța auto, este necesar să se furnizeze numărul de identificare al vehiculului (VIN), care poate fi găsit în documentele mașinii sau pe șasiul acesteia. VIN este un cod unic atribuit fiecărui vehicul produs și conține informații despre producătorul mașinii, model, anul de fabricație și alte informații relevante.

După ce a fost furnizat VIN-ul, reprezentanța auto poate accesa informațiile despre mașină prin intermediul bazei lor de date și poate furniza informații despre numărul real de kilometri parcurși. De asemenea, poți face o verificare istoric auto, cum ar fi accidente anterioare, probleme majore sau data reviziilor și a reparațiilor din service-urile autorizate ale producătorului auto.

👉 Dacă ești posesorul unei afaceri și dorești să-ți reînnoiești parcul auto, accesează categoria de AUTOUTILITARE de pe Autovit.ro, unde majoritatea dealerilor îți oferă mașini cu garanție, ca tu să te poți bucura în siguranță de autovehiculele alese.

Alte soluții pentru verificarea kilometrajului

Programare Registru Auto Român

În România, verificarea kilometrajului pentru mașinile rulate în țară se poate face și prin intermediul Registrului Auto Român (RAR), care oferă posibilitatea de a afla numărul real de kilometri parcurși de un vehicul care a făcut Inspecția Tehnică periodică (ITP) sau s-a înregistrat la RAR. Acesta poate fi obținut fie prin programare Registru Auto Român, fie online prin serviciul RAR verificare km.

RAR verificare km online

Pentru a obține raportul online, trebuie să accesezi site-ul RAR și să introduci numărul de înmatriculare. Acest raport va include elemente despre istoricul vehiculului, cum ar fi: proprietarii anteriori ai mașinii, accidente, inspecții tehnice și kilometrajul mașinii înregistrat la fiecare ITP.

Pentru a inspecta kilometrajul la RAR, este necesar să prezinți actul de identitate și documentul de înmatriculare al mașinii. Dacă vrei să soliciți un test de verificare a kilometrajului, va trebui să achiți o taxă, iar mașina trebuie să fie într-o stare tehnică bună.

Există și site-uri specializate, care pot oferi servicii de verificare VIN gratuit, verificare km reali și un raport complet al mașinii.

Verificarea kilometrajului unui vehicul este un proces esențial în achiziționarea unei mașini, reprezintă un indicator important al istoricului vehiculului și poate ajuta la evitarea achiziționării unui autoturism care are nevoie de reparații majore sau de înlocuirea unor componente costisitoare.

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)