
Adrenalina, senzația de libertate și timp economisit în trafic sunt, poate, principalele avantaje care ne fac pe mulți dintre noi să iubim motocicletele. Dacă te gândești să achiziționezi una în viitorul apropiat, noi îți oferim câteva detalii pe care merită să le știi înainte de a porni pe acest drum.
Care sunt avantajele motocicletei
Cei care se gândesc să își ia o motocicletă, probabil s-au întrebat cel puțin o dată care sunt avantajele ei. De ce un motor și nu o mașină sau, mai bine spus, care ar fi diferențele care ne-ar face să ne îndreptăm atenția către un motor:
- Parcurgi distanța mult mai rapid decât cu mașina;
- Economisești timp, te poți strecura mult mai ușor prin trafic, chiar și atunci când este foarte aglomerat;
- Consumul de combustibil este mult mai mic;
- Piesele de schimb sunt mai ieftine;
- Investiția se amortizează mai repede;
- Fiabilitatea este mai mare față de un autoturism;
- Doza de adrenalină este mult mai mare pe motor și călătoriile sunt mai antrenante;
- Pe motocicletă ai mai multă vizibilitate și poți admira peisajele mult mai bine.
Vezi toate ofertele noastre de 👉 MOTOCICLETE NOI
Pentru mulți, mersul pe motocicletă este „cool”, îți dă o oarecare încredere și senzație de libertate, iar asta este partea bună. Există și câteva dezavantaje pe care merită să le iei în calcul atunci când vrei să îți achiziționezi un motor:
- Ești mai expus accidentelor, lipsa de siguranță este destul de ridicată;
- În trafic, ceilalți participanți de regulă nu sunt destul de obișnuiți cu motocicliștii și pot risca să nu le ofere suficientă atenție;
- Există un risc mai mare de îmbolnăviri dacă nu porți echipamente adecvate;
- Trebuie să ai o condiție fizică bună. Spre exemplu, presiunea vântului face corpul să muncească din greu la viteze pe autostradă, în special pe un model dotat cu un scut mai mic;
- Cu motocicleta nu poți circula pe toată perioada anului: iarna și pe timp de ploaie, condusul devine riscant.
Acestea sunt, în linii mari, avantajele și dezavantajele mersului pe motocicletă. Pe multe le descoperi din mers, odată ce capeți experiență. Oricum ar fi, dacă în ciuda dezavantajelor, încă te vezi călare pe un motor și „dându-i bice” pe cele mai lungi și spectaculoase trasee din țară și nu numai, atunci merită încercat. Ți-am pregătit în continuare câteva detalii la care trebuie să fii atent atunci când îți cumperi o motocicletă la mâna a doua. În primul rând, asigură-te că anunțurile pe care le urmărești sunt de încredere, la fel și site-ul care le publică. Noi îți stăm la dispoziție cu oferte actualizate în permanență atât pentru motociclete noi, cât și second-hand.
Vezi toate ofertele noastre de 👉 MOTOCICLETE SECOND-HAND
La ce să fii atent dacă achiziționezi o motocicletă second-hand
Dacă optezi pentru o motocicletă second-hand, este important să iei în calcul principalele detalii la care trebuie să te uiți înainte de a o cumpăra. Poți începe cu două lucruri importante: starea generală a motorului și actele sale. Dacă motorul trece cu succes aceste două probe, îți vei putea investi timpul mai departe.
Verifică starea generală și actele motorului
Așadar, în primul rând, verifică dacă actele motorului sunt în regulă. Urmărește seria de șasiu care se găsește undeva aproape de bord, și seria de motor. Acestea trebuie să corespundă cu cele din acte. În caz contrar, poți avea probleme când vei înmatricula motocicleta. Dacă actele sunt în regulă, verifică starea generală a motocicletei. Vezi cât de bine a fost întreținută de foștii proprietari, deoarece, dacă are multe defecte pe exterior, e posibil ca și părțile din interior, cele mai costisitoare, să fie la fel de slabe. Mai întâi, cadrul motocicletei nu trebuie să aibă lovituri, zgârieturi adânci, suduri (în afara celor din fabricație).
Un alt lucru pe care merită să îl verifici este rezervorul. Deschide bușonul rezervorului, cu ajutorul lanternei de la telefon, și observă dacă sunt sau nu urme de rugină în interiorul acestuia.
După ce ai verificat toate aceste detalii, poți trece la elementele ce țin de consumabilele motorului: cauciucuri, lanț, pinioane.
Verifică lanțul și cauciucurile
Există mai multe metode prin care poți verifica dacă lanțul este bun sau va trebui schimbat. O primă metodă presupune să tragi de lanț, în spate, de pe foaie. Lanțul nu trebuie să se deplaseze de pe ea sau să aibă joc. A doua metodă presupune să verifici dacă lanțul este întins uniform. Nu trebuie să aibă uzură inegală (adică să aibă porțiuni în care este larg și porțiuni în care este prea rigid). Iar a treia metodă presupune utilizarea unui calibru pentru măsurat lanțul. Se poziționează calibrul pe lanț și se observă dacă ciocul calibrului trece pe partea cealaltă a lanțului. Dacă trece, motocicleta va avea nevoie de un kit de lanț nou, ceea ce înseamnă o investiție de aproximativ 400-500 lei.
Un alt element care se uzează destul de rapid sunt cauciucurile. Verifică, mai întâi, starea lor generală, cât de tocite sunt, dacă au sau nu tăieturi, crăpături majore. De asemenea, nu trebuie să fie foarte tari. Pentru a afla cât de vechi sunt cauciucurile, poți citi codul DOT – o serie inscripționată într-un chenar pe cauciuc și care conține mai multe cifre, dintre care ultimele patru reprezintă săptămâna și anul în care au fost fabricate. Dacă sunt mai vechi de patru ani, cauciucurile își pierd din elasticitate și aderență, iar siguranța lor este destul de limitata și vor trebui schimbate.
Verifică discurile de frână și telescoapele
Discurile pe față și pe spate pot fi verificate direct cu mâna. Indicat este să nu aibă denivelări, șanțuri, ridicături foarte mari, dungi sau semne de uzură. Denivelările pot apărea în timp, din cauza plăcuțelor de frână. Este important ca discurile să fie uniforme, drepte, în caz contrar, schimbarea lor poate atrage o investiție suplimentară de aproximativ 800 lei/bucata.
De asemenea, telescoapele trebuie să fie drepte, fără denivelări și este necesar să verifici dacă există scurgeri de ulei și dacă simeringurile trebuie sau nu înlocuite. Schimbarea lor te poate costa undeva la 300-400 lei.
Verifică toate comenzile motocicletei
Nu în ultimul rând, verifică tot ce înseamnă semnalizări, stop, lumini și tot ce ține de sistemul electric al motocicletei. Vezi dacă funcționează bine indicatorul de temperatură al motorului, indicatorul de benzină, claxonul. De asemenea, observă dacă frâna și accelerația au joc și dacă ambreiajul este în regulă. Pentru asta, recomandat este să testezi motocicleta, câțiva kilometri. Vezi cât de ușor pornește, ascultă sunetul motorului, observă dacă există scurgeri de ulei sau benzină.
Urmărind toate aceste detalii, alegerea ta nu va putea fi altfel decât inspirată. Îți urăm drum bun și călătorii frumoase!
Sursa foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.