autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este funcția Auto Hold și cum o folosești

Auto Hold este o funcție a autovehiculelor, care crește gradul de confort în timpul condusului în oraș. Butonul este întâlnit în special la mașinile automate, dar poate fi găsit și la unele autovehicule cu cutie de viteze manuală, în cazul în care frâna de mână a mașinii este acționată electronic. 

Descoperă în continuare funcția Auto Hold a mașinii, cum funcționează și de ce este util să o folosești în trafic.

Ce înseamnă Auto Hold

Funcția Auto Hold (Automatic Hold) a apărut pe mașini în urmă cu mai bine de 10 ani. Primele modele au fost cele cu transmisie automată. Ulterior, funcția a fost preluată și de automobilele cu transmisie manuală.

De la un model la altul, funcția Auto Hold poate fi mereu activă sau mereu dezactivată. Sunt modele de mașini care rețin că un șofer vrea să aibă această funcție activată și o mențin așa până când va fi dezactivată manual.

Funcția Auto Hold previne deplasarea mașinii la semafor sau în pantă, chiar dacă mașina este în modul drive. La modelele mai vechi era nevoie să stai tot timpul cu piciorul pe pedala de frână, pentru a nu înainta, sau trebuia să pui mașina pe liber.

Ce face mai exact butonul Auto Hold? Această funcție blochează discurile de frână folosind sistemul ABS și sistemul de frânare al mașinii pentru a împiedica deplasarea ei în față sau în spate. Frânele sunt acționate electronic, fără a mai fi nevoie să menții apăsată pedala de frână.

Majoritatea autovehiculelor fabricate după 2010 beneficiază de această funcție, în special modelele cu cutie automată, dar și cele cu transmisie manuală, dar cu frâna de mână electronică.

La ce te ajută butonul Auto Hold

Dacă vei folosi butonul Auto Hold, nu va mai fi necesar să stai încontinuu cu piciorul pe pedala de frână pentru a împiedica deplasarea mașinii. Condusul va fi mult mai confortabil și mai sigur, mai ales în oraș, iar riscul de a lovi mașina din față este diminuat.

Funcția Auto Hold este acționată și comandată de unitatea hidraulică de la ABS/ESP. Când frânezi pentru a opri, ea va păstra presiunea din sistemul de frânare pentru a menține roțile blocate. Din acest motiv, atunci când ridici piciorul de pe pedală, frânele rămân presate și mașina rămâne pe poziție. Comanda se anulează în momentul în care apeși pedala de accelerație.

⏩ Autovit.ro este platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști din România și majoritatea oferă garanție pentru mașinile pe care le vând. Descoperă oferta de masini second-hand de la Autovit și alege un model pe placul tău.

Cum se activează funcția Auto Hold

De regulă, este un buton la vedere pe care scrie Auto Hold/ Auto H sau are un semn cu un pantof pe el care apasă pe frână. Butonul este amplasat lângă cel de frână de parcare automată sau lângă schimbătorul de viteze.

Butonul Auto Hold menține vehiculul complet oprit până când apeși accelerația. Auto Hold ține mașina fixă unde ai oprit-o, chiar și în rampă. Reacționează precum o frână de parcare automată, doar că stopurile rămân aprinse când Auto Hold este pus în acțiune. Unele mașini au funcția Auto Hold, dar nu au un buton pentru activare sau dezactivare. Astfel, pedala de frână, dacă este apăsată puțin mai tare la oprire, activează funcția și mașina rămâne nemișcată.

Auto Hold și de ce să folosești butoanele mașinii

functia de auto hold

Funcția de Auto Hold se aseamănă cu funcția Hill Holder, cu câteva diferențe. Vom vedea mai departe care sunt acestea, dar și cum funcționează și ce probleme pot apărea la diferite modele. În final, vom prezenta un studiu al unei publicații auto suedeze, care demonstrează ce este mai eficient când conduci: butoane sau ecrane tactile?

Care este diferența dintre Auto Hold și asistență la plecarea din rampă (Hill Holder)?

În principiu, cele două sisteme funcționează similar, dar sunt foarte diferite. Hill Holder apare mai frecvent la autovehiculele cu cutie de viteze manuală și are rolul de a menține mașina în pantă fără să-i permită să se deplaseze în spate.

Sistemul menține frânele blocate pentru câteva secunde pentru a avea timp să apeși accelerația și să eliberezi ambreiajul în pantă. Funcția Auto Hold menține mașina pe loc oricât ai nevoie. Nu confunda această funcție cu frâna de mână și nu uita să acționezi frâna de mână când părăsești mașina.

⏩ În aglomerația orașelor, locurile de parcare sunt din ce în ce mai puține. Spațiile limitate, străzile înguste sau parcările pline te pun mereu la încercare, atunci când trebuie să parchezi. Ai nevoie de toată atenția și de abilitatea de a poziționa autovehiculul legal și în siguranță, în orice situație. Află din acest articol cum să faci parcarea cu spatele perfecta.

Ce înseamnă Auto Hold BMW și cum funcționează

După cum spuneam, aceasta este o funcție comodă, care îți poate oferi un spor la capitolul siguranță, atunci când mașina staționează. Dacă te întrebi ce înseamnă Auto Hold BMW și cum activezi această funcție, trebuie să știi că este necesar să îndeplinești câteva condiții. Desigur, prima este că motorul trebuie să funcționeze, iar cel puțin ușa șoferului să fie închisă.

Odată îndeplinite aceste condiții, apasă butonul de Auto Hold. Pentru că sistemul este declanșat de către unitatea ABS/ESP, în momentul în care senzorii ABS vor detecta faptul că autovehiculul rulează, presiunea pe frânare va crește până în momentul în care mașina se va opri. În momentul în care vei apăsa din nou pedala de accelerație, funcția Auto Hold va elibera frâna, astfel încât să te poți deplasa fără probleme.

Există mai multe argumente în favoarea acestei funcții și majoritatea șoferilor se declară mulțumiți de funcția Auto Hold de la BMW. Se poate spune că Auto Hold reduce stresul șoferului, mai ales în traficul aglomerat, pentru că nu mai este nevoie să apeși tot timpul pedala de frână. 

Totodată, suportul pentru pornire și oprire are scopul de a te ajuta în prevenția deplasării involuntare a autovehiculului tău. Indiferent de motivul pentru care mașina s-a oprit, această funcție o poate asigura fără probleme.

buton de auto hold

⏩ Dacă ai nevoie de piese de schimb pentru mașina ta, poți găsi o gamă variată la prețuri accesibile pe Autovit.ro. Descoperă CATEGORIA PIESE și alege ce se potrivește mașinii tale.

Erori Auto Hold – probleme Auto Hold Tiguan, buton Auto Hold Passat B6 nu merge

Sunt șoferi care se plâng de faptul că această funcție nu mai funcționează sau că butonul Auto Hold rămâne blocat. Indiferent de producătorul mașinii și de model, de cele mai multe ori, această eroare este cauzată de un contact defect sau de probleme de soft. Cea mai bună soluție este să vizitezi un service autorizat unde un electrician auto să o pună pe tester pentru a identifica clar cauza problemei.

⏩ E necesar ca automobilele să fie fabricate din cele mai rezistente și mai maleabile materiale cu putință. De aproape 100 de ani, se studiază rezistența și flexibilitatea materialelor pentru industria auto, iar concluzia este ca nu materialele brute sunt eficiente, ci, mai degrabă, cele compozite. Află din acest articol totul despre fibra de carbon, care tinde să fie utilizată frecvent pe tot mai multe automobile, datorită calităților sale.

Studiu – utilizarea butoanelor este mai sigură decât funcțiile tactile

Mașinile moderne au renunțat la butoane, iar în locul lor au apărut o serie de ecrane și suprafețe tactile cu ajutorul cărora cel de la volan controlează diverse sisteme ale mașinii, inclusiv comenzile sistemului de climatizare. Numai că această simplificare a bordului nu este și cea mai eficientă.

Un studiu realizat de o publicație auto din Suedia arată că utilizarea butoanelor este mai sigură decât funcțiile tactile, în timpul condusului.

Pentru a demonstra acest lucru, publicația „Vi Bilägare” a luat 11 mașini moderne și un Volvo din 2005. Cei de la volan au rulat pe o pistă goală cu viteza de 110 km/h, iar în acest timp au trebuit să realizeze 4 sarcini simple prin intermediul sistemului multimedia. Spre exemplu, au trebuit să modifice temperatura ambientală sau volumul radioului.

În cazul mașinii Volvo (deci, de la butoane), șoferul a îndeplinit sarcinile în 10 secunde, iar distanța acoperită a fost de 305 metri. De partea cealaltă, cel mai bun timp a fost de 14 secunde. Majoritatea, însă, au avut nevoie de peste 20 de secunde, iar distanța a fost cel puțin dublă.

Orașele aglomerate reprezintă o realitate stresantă peste tot în lume. Dotările și funcțiile autovehiculului tău sunt importante în măsura în care îți asigură un condus mai confortabil și mai sigur. Nu uita că cea mai importantă funcție pentru siguranța la volan rămâne vigilența șoferului. 

Sursa foto: shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)