autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este „Limp Mode”, când se activează și cum trebuie să procedeze șoferul

Situațiile în care o componentă a motorului sau a transmisiei se poate defecta sunt nedorite de orice șofer. În astfel de momente, mașina îți transmite că ceva nu funcționează corespunzător, limitând performanțele tehnice.

Dacă nu ai auzit până acum de Limp Mode, este momentul potrivit să te informezi cu privire la ce înseamnă, care sunt simptomele și ce trebuie să faci pentru a rezolva defecțiunea apărută la mașina ta.

Ce este Limp Mode și care sunt simptomele

Limp Mode este o funcție de protecție sau de siguranță a motorului. Unii specialiști consideră funcția ca fiind un mod de avarie al mașinii.

Ea este prezentă pe toate motoarele fabricate în ultimii ani, indiferent de marcă sau de model. Funcția Limp Mode are rolul de a te informa cu privire la prezența unei defecțiuni serioase, care poate provoca daune costisitoare motorului.

Care sunt simptomele Limp Mode

În Limp Mode mașina poate avea următoarele simptome comune:

  • aprinderea martorului Check Engine în tabloul de bord;
  • turațiile motorului se vor reduce sub 3000 sau 2000 RPM;
  • viteza de deplasare va fi limitată la cel mult 50 km/h;
  • unele facilități și dotări se pot opri, cum ar fi aerul condiționat (climatizarea);
  • trecerea transmisiei automate într-o treaptă inferioară de viteză;
  • imposibilitatea de a pleca de pe loc, doar în situații critice.

Simptomele Limp Mode previn agravarea situației, precum și deteriorarea unor componente sau sub-ansamble tehnice ale motorului care funcționează corect.

Motorul este ansamblul tehnic cel mai important la o mașină. Uite un ⏩ top 10 defecțiuni la motor de care să ții cont atunci când cumperi o mașină rulată.

Când se activează Limp Mode la o mașină

Funcția Limp Mode se activează atunci când unitatea de control al motorului (ECU) depistează o defecțiune gravă. Defecțiunile apărute sunt semnalate și comunicate către ECU de senzorii care au și funcție de diagnoză.

Calculatorul motorului monitorizează toate funcțiile mașinii și se asigură că aceasta funcționează în parametrii tehnici normali. De exemplu, combustia și performanța motorului, situația emisiilor și starea sistemelor de siguranță, precum și funcționarea diverșilor senzori. Așa cum bine știi, pe o mașină sunt prezenți o serie de senzori importanți, precum sunt cei de temperatură, de presiune, de poziție a arborelui cotit etc.

Martorul de Check Engine aprins și prezența simptomelor Limp Mode se pot petrece, cel mai adesea, concomitent. De asemenea, ține cont și de restul avertizărilor luminoase care pot apărea în bord.

limp mode

Situații în care poate apărea Limp Mode

Limp Mode poate apărea în următoarele cazuri:

  • defecțiuni legate de funcționarea senzorilor;
  • defecțiuni legate de sistemul electric;
  • defecțiuni legate de transmisie (cutii automate) sau distribuție;
  • defecțiuni legate de slăbirea sau deteriorarea unor cablaje;
  • defecțiuni legate de sistemul de frânare;
  • defecțiuni legate de ansamble tehnice ale motorului, precum volantă sau arborele cotit;
  • probleme legate de nivelul fluidelor (antigel, ulei de motor etc.);
  • probleme cu debitmetru de aer;
  • probleme cu turbina sau filtrul de particule DPF, la mașinile diesel.

Procesul de activare Limp Mode pe o mașină se face în mod automat, odată ce unitatea de control al motorului (ECU) primește semnalul de la senzorii specifici. În momentul în care aceștia detectează apariția unei defecțiuni, se generează o eroare cu cod OBD-II. Ea poate fi interpretată cu ajutorul unui scanner OBD. În scurt timp, mașina intră în Limp Mode și vei sesiza asta prin simptomele comune menționate ceva mai sus.

Dacă mașina ta prezintă o defecțiune mai gravă, există o soluție pe care o poți lua în calcul. Află ⏩ ce este segmentarea motorului și care sunt avantajele acesteia!

Cum trebuie să procedezi în caz de Limp Mode

Cu funcția Limp Mode activată, mașina va putea fi condusă, într-un regim de siguranță, până la cel mai apropiat service auto. Ajunsă aici, se va efectua o diagnoză computerizată pentru depistarea problemei. Odată găsită defecțiunea, se va trece la reparații, respectiv înlocuirea piesei care a cauzat activarea Limp Mode.

Prin urmare, în caz de Limp Mode, trebuie să te duci într-un service auto pentru intervenție specializată. Este important de reținut că această funcție îți permite să ajungi în siguranță într-un service auto, însă nu să faci și alte deplasări sau să amâni rezolvarea defecțiunii, circulând în continuare cu mașina.

Totodată, Limp Mode poate însemna și o avertizare eronată a senzorilor, ce se poate rezolva printr-o simplă resetare ECU.

Pe Autovit.ro găsești 👉 AUTOTURISME noi și secondhand. Aplică filtrele dorite și cumpără-ți mașina potrivită!

Ce verificări rapide poți face în caz de Limp Mode

Înainte de a ajunge cu mașina într-un service, poți verifica rapid următoarele lucruri:

  • Oprește motorul, așteaptă câteva secunde și repornește-l pentru a vedea dacă simptomele Limp Mode persistă;
  • Ridică imediat capota motorului și verifică starea fluidelor, cum ar fi nivelul antigelului și al uleiului de motor. Dacă nivelurile sunt scăzute, completează și repornește motorul;
  • Verifică toate cablajele motorului pentru a observa dacă nu cumva sunt slăbite sau deconectate din locurile lor;
  • Scanează codurile de eroare cu un scanner OBD.

dezactivare limp mode

Cum se diagnostichează Limp Mode în OBD

Toate autovehiculele produse după anul 1996 au o interfață de diagnoză auto denumită „OBD” (On Board Diagnostic). Persoana specializată în diagnoză auto, care nu este obligatoriu să fie un mecanic, va putea vedea codurile de eroare existente și să determine care este următorul pas pe care îl ai de făcut.

În prezent, OBD-II este cel mai actual standard de diagnosticare auto. Cititorul de bord OBD se conectează, printr-un port cu 16 pini, la sistemul informatic al ECU. Portul se află situat, de obicei, sub volan.

Ai diagnosticat mașina în urma activării funcției Limp Mode și acum ai nevoie de o anumită piesă? Caută și în categoria noastră dedicată de 👉 PIESE AUTO. Sunt o mulțime de anunțuri cu componente, piese și accesorii pentru mașina ta!

Q&A Limp Mode: întrebări frecvente

Ca o recapitulare a principalelor aspecte legate de Limp Mode, vezi care sunt cele mai frecvente întrebări:

Poți conduce mașina în Limp Mode?

Da, pentru o distanță scurtă, având performanțe și funcții limitate. Poți conduce mașina până la cel mai apropiat service, la domiciliu sau într-un loc de parcare, după caz.

Care sunt senzorii care declanșează Limp Mode?

Senzorii care sunt responsabili de Limp Mode sunt cei legați de funcționarea motorului și a altor sub-ansamble tehnice importante, precum sistemul de transmisie sau sistemul electric al mașinii.

Limp Mode se declanșează pe orice mașină?

Toate motoarele cu ardere internă din ultimii ani au această funcție care se declanșează odată cu aprinderea martorului Check Engine. De exemplu, motoarele diesel pot intra frecvent în Limp Mode din cauza filtrului de particule DPF care nu este curățat și autogenerat.

Cum poți afla de ce s-a activat Limp Mode pe mașina ta?

Prin diagnoză computerizată la un service sau la o persoană care știe să folosească un scanner OBD poți depista de ce s-a activat Limp Mode.

Se poate dezactiva funcția Limp Mode?

Deși pot exista soluții de a anula Limp Mode, nu este deloc o idee bună. Limp Mode este o funcție de siguranță atât pentru motor, cât și pentru șofer, pasageri și alți participanți la trafic.

Așadar, activarea Limp Mode pe o mașină nu trebuie privită ca o problemă majoră sau extrem de costisitoare. Este important de reținut că funcția te ajută să protejezi mașina de agravarea defecțiunilor existente. În cele din urmă, nu ignora Limp Mode și cere ajutorul unui service auto pentru rezolvarea problemei apărute!

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)