autovit.ro
B SECTIUNI

Top 10 defecțiuni la motor și cum le descoperi atunci când cumperi o mașină

Cum motorul este ansamblul tehnic cel mai important la orice mașină, în acest articol vom detalia defecțiunile cele mai comune și întâlnite la motoarele termice pe benzină și motorină, precum și ce simptome motor stricat este bine să cunoști.

De ce se strică motorul

Motorul termic al unei mașini este un mecanism complex și dinamic, care funcționează împreună cu instalații auxiliare, precum distribuție, alimentare cu combustibil, sistem de aprindere, răcire sau lubrifiere.

Pe lângă consumabile și piese care cedează în timp, ce pun diverse probleme motorului până la înlocuirea lor, motorul se poate defecta și din cauza unei exploatări necorespunzătoare. În plus, nerealizarea la timp a reviziilor poate duce la defecțiuni grave și foarte costisitoare. Totodată, vechimea motorului își poate spune și ea cuvântul.

Simptomele unui motor stricat sunt diverse și le poți depista fie din comportamentul mașinii, fie la o simplă avertizare care apare pe tabloul de bord al acesteia. Vezi top 10 defecțiuni la motor și simptomele specifice ale acestora.

Vezi oferta noastră de ▶ PIESE auto pentru mașina ta.

de ce se strica motorul

Top 10 defecțiuni la motor

Cum atât motoarele diesel, cât și cele pe benzină au plusurile și minusurile lor, respectiv un anumit tip de clientelă, am decis că cel mai bine este să discutăm, într-o egală măsură, de ambele tipuri de motorizări. Până la urmă, dincolo de preferințe, dacă mașina îți satisface nevoile și așteptările în materie de performanță și fiabilitate, înseamnă că ai ales motorul termic potrivit pentru tine.

5 defecțiuni motor diesel 

Motorul diesel prezintă mai multe piese auto care lucrează în mecanismul motor decât unul pe benzină. Prin urmare, cel puțin teoretic, probabilitatea de a apărea o defecțiune este mai mare în cazul acestor motoare. În plus, motoarele diesel sunt construite să ruleze cât mai mulți kilometri, dar asta înseamnă și predispoziții la anumite defecțiuni considerate comune. 

Prin urmare, vezi care sunt cele mai comune 5 defecțiuni motor diesel pe care trebuie să le cunoști dacă ai o astfel de motorizare pe mașina ta:

   1. Defectarea turbinei 

Turbina sau turbo-compresorul este una dintre principalele componente ale unui motor diesel, care în ultimul timp se regăsește și pe motoarele pe benzină. Deși pare a fi o piesă auto simplă, joacă un rol esențial pentru motor, acela de supraalimentare, respectiv oferă un randament energetic. Principalele defecțiuni se leagă, în special, de lubrifierea necorespunzătoare sau lipsa curățării ei la timp. 

Simptomele unei turbine cu probleme sunt în general asimilate cu un șuierat specific, dar și cu o accelerare deficitară sau un consum mare de motorină, motorul evacuând astfel un fum negru. 

defectarea turbinei

   2. Defectarea pompei de injecție 

Motoarele diesel au o pompă de injecție specială, care asigură transferul motorinei din rezervorul mașinii spre filtrul de combustibil. Această pompă, de joasă sau înaltă presiune, în funcție de model, se poate defecta din cauza motorinei de proastă calitate, care poate veni cu diverse depuneri în pompa de injecție. 

O pompă de injecție defectă înseamnă o alimentare neconformă a mașinii, respectiv un motor „înecat” în ulei.

   3. Blocarea supapei EGR

Supapa EGR se regăsește la ambele motorizări, însă la mașinile diesel prezența ei se resimte mai bine în performanțele mașinii. Dacă nu este curățat periodic, EGR-ul se înfundă. Simptomele sunt evidente, performanțe slabe în accelerare, iar motorul va consuma mai multă motorină.

Unii posesori de diesel anulează supapa EGR și filtrul de particule, despre care vom vorbi mai jos, iar asta înseamnă noxe eliberate în atmosferă într-un fum negru, ce probabil l-ai observat și tu la un moment dat. Cel mai probabil, ai apăsat repede pe butonul de recirculare a aerului din habitaclul mașinii tale.

   4. Filtrul de particule

Toate mașinile diesel, începând cu Euro 4, au un filtru de particule DPF care se montează pe evacuare (catalizator) pentru a împiedica eliberarea noxelor în atmosferă. 

Filtrul de particule, la fel ca EGR-ul, are predispoziția de a se înfunda, iar când se întâmplă asta vei avea o mașină care va accelera mai greu și motorul va consuma mai multă motorină. Un martor de bord specific te va avertiza că filtrul de particule trebuie schimbat.

   5. Volanta cu masă dublă

„Volanta” cu masă dublă, sau mai corect spus volantul, este un alt angrenaj care lucrează în relație cu ambreiajul, ce se poate defecta la o mașină diesel. De regulă, volanta dublă se regăsește pe motoarele diesel mai puternice și estompează din trepidațiile specifice care pot ajunge la nivelul cutiei de viteze. În plus, fără o asemenea volantă, defecțiunile la ambreiaj ar fi mult mai dese.

Cel mai comun simptom sunt trepidațiile sau vibrațiile la plecarea de pe loc. În acest caz, se înlocuiește volanta, cel mai adesea, împreună cu ambreiajul mașinii. 

Ai o familie numeroasă și vrei o mașină fiabilă care să-ți satisfacă nevoile și așteptările? Vezi 👉 AICI un material care să te ajute în achiziția ta.

5 defecțiuni motor benzină

Motorul pe benzină, mai ales cel aspirat, care se fabrică din ce în ce mai puțin, este un mecanism tehnic ceva mai simplu. Deși se bucură de eficiență, poate fi destul de pretențios la calitatea pieselor, fluidelor, respectiv exploatare și întreținere. 

Așadar, vezi care sunt cele mai comune 5 defecțiuni motor benzină pe care trebuie să le cunoști dacă ai o astfel de motorizare pe mașina ta:

   1. Uleiul de motor

Uleiul de motor lubrifiază toate componentele mecanice și le asigură o bună fricțiune. La motoarele pe benzină contează foarte mult folosirea uleiului recomandat de producătorul auto, respectiv schimbarea lui la efectuarea a cca. 10.000 km, chiar dacă producătorul sau un anumit service îți va menționa și 15.000 km. Adevărul este că un motor pe benzină, cu atât mai mult dacă are în spate niște ani de funcționare, cere mai multă atenție de la proprietar. 

Prin urmare, dacă ții la viața motorului tău pe benzină, alege să faci schimbul de ulei mai din timp. Nu face rabat nici la calitate sau, după caz, la folosirea unui ulei sintetic.

ulei de motor

   2. Sistemul de răcire 

Supraîncălzirea motorului este un semn evident că sistemul de răcire nu funcționează corespunzător. Poate fi vorba despre un radiator îmbâcsit de praf, furtunașe înfundate sau rupte, termostat defect sau un nivel scăzut de antigel. 

În această situație, martorul de supraîncălzire se va activa în bord. Pentru a nu agrava problema motorului, oprește mașina în afara carosabilului și verifică antigelul, iar dacă situația persistă, trebuie să apelezi la un serviciu de asistență rutieră. 

   3. Arderea bujiilor

Arderea bujiilor este o problemă comună din simplul fapt că acestea sunt considerate piese consumabile. Fiecare cilindru are repartizată câte o bujie care se aprinde prin scânteie, în cazul motoarelor pe benzină. Unele bujii pot avea o durată de viață lungă, care pot atinge chiar și 100.000 km, altele se pot defecta mai repede, la 30-40.000 km. 

Simptomele unor bujii defecte sunt: pornire greoaie a motorului, zgomot neuniform al acestuia sau accelerări mult prea lente.

   4. Probleme cu sonda lambda

Sonda lambda este un senzor extrem de important în funcționarea catalizatorului și a motorului, respectiv detectarea oxigenului din gazele evacuate pe țeava de eșapament. Mai precis spus, dacă sonda lambda detectează prea mult oxigen evacuat, rezultă faptul că motorul consumă prea multă benzină. 

O sonda lambda defectă prezintă simptome precum vibrații ale motorului la ralanți (sau „relanți” ca forma incorectă, dar mai din popor), oprirea motorului sau performanțe scăzute la accelerări. 

   5. Defectarea debitmetrului

Debitmetrul are o misiune clară, aceea de a transmite calculatorului mașinii (ECU) informații exacte despre debitul de aer care ajunge din galeria de admisie în camera de ardere a motorului. Practic, va optimiza cantitatea necesară de aer de care este nevoie pentru arderea benzinei. 

Simptomele unui debitmetru defect pot fi de la oscilații la ralanți, consum anormal de benzină și până la aprinderea martorului de bord „Check Engine” – cel mai de temut simptom de motor stricat, care însă nu înseamnă de fiecare dată costuri mari de reparație.

probleme la motor

Cum să descoperi probleme la motor atunci când cumperi o mașină

Cum la o mașină nouă nu ar trebui să-ți faci griji, uite câteva posibile probleme la motor pe care să le iei în seamă atunci când cumperi o mașină second-hand:

  • Urme de scurgeri de ulei în blocul motor, de exemplu în zona chiulasei, pot semnala o uzură a pistoanelor. Dacă nimerești o problemă gravă, motorul este compromis. În cel mai bun caz, poate fi vorba de o simplă garnitură. Uită-te cu atenție la aceste urme.
  • De regulă, uleiurile se înnegresc în timp, dar dacă au urme de depuneri, la o simplă verificare pe deget, nu este un lucru deloc bun. Așadar, verifică uleiul și întreabă când a fost schimbat ultima oară. Dacă e schimbat recent, depunerile pot semnala un motor uzat. 
  • Să asculți motorul unei mașini la ralanți este o adevărată artă. Pasionații și mecanicii cu experiență vor ști să depisteze anumite probleme doar ascultând sunetul emis de motor. Ca idee, un sunet neuniform, cu trepidații anormale, ascunde diverse defecțiuni care urmează să se agraveze sau nu au fost soluționate corespunzător.

Evită țepele la mașinile SH, chiar dacă proprietarul zice că „nu bate, nu troncăne”. Vezi cum să faci asta în acest ▶ VIDEO

Principalele defecțiuni majore se pot evita prin vizite regulate la service și un stil de condus echilibrat, mai puțin sportiv și agresiv. În același timp, fiecare martor de bord aprins trebuie să îl iei în considerare pentru a evita agravarea defecțiunilor și problemelor. De asemenea, orice nelămurire sau nesiguranță cu privire la funcționarea motorului mașinii trebuie discutată cu un mecanic auto. 

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)