autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este un radiator intercooler și cum funcționează

Element indispensabil mașinilor sport dotate cu supraalimentare prin turbină, radiatorul compus din mai multe elemente din aluminiu separate de lamele și încastrate în capete metalice, intercoolerul, mărește puterea motorului. Dacă pasionații de senzații tari apreciază funcționarea echilibrată pe care acest subansamblu o conferă oricărui propulsor pe benzină, posesorii modelelor diesel, în special ai SUV-urilor, caută economia de combustibil tipică unui intercooler. Complexitatea acestei piese și amplasarea ei în partea frontală a autoturismelor, însă, o expun unei serii de defecțiuni specifice care pot duce chiar și la înlocuirea ei.   

Cum funcționează acest tip de radiator
Care sunt tipurile de intercooler
Ce defecțiuni poate manifesta
Care sunt simptomele defecțiunilor la intecooler
Cum se face întreținerea acestui radiator

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Cum funcționează acest tip de radiator

Montat între turbină și galeria de admisie, radiatorul de tip intercooler are rolul de a răci aerul încălzit din cauza temperaturii ridicate din grupul de turbosupraalimentare, cauzată, la rândul ei, de aerul fierbinte al gazelor de evacuare. Expus fluxului de aer de la exterior, intercoolerul preia o importantă cantitate a acestuia la viteze mari, o trece prin lamele și răcește, cu ajutorul acestuia, aerul din galeria de admisie. Datorită efectului de răcire, intercoolerul ajută la creșterea densității aerului ce pătrunde în admisie, prin intermediul tubulaturii speciale. De aici, aerul rece ajunge direct în cilindrii motorului, ceea ce contribuie în mod activ la obținerea unui cuplu mai bun și a unei puteri simțitor mai mari. Avantajele acestui subansamblu asupra funcționării unui automobil sunt:

  • scăderea timpului necesar demarajului și creșterea vitezei maxime;
  • funcționarea mai liniară a motorului, fără goluri de aer sau trepidații;
  • obținerea unui consum mai bun de combustibil, datorită arderilor mai eficiente din cilindri.

Vezi categoria noastră de  ▶️  AUTOTURISME

tipuri de intercooler

Care sunt tipurile de intercooler

Deși functionarea acestuia este asociată, în general, cu folosirea exclusiva a aerului, intercoolerul poate depinde și de apă, pentru a putea răci în mod corespunzător aerul care pătrunde în admisie. Astfel, cele două tipuri de intercooler sunt:

Intercoolerul aer-aer: montat în partea frontală a mașinii, acest intercooler preia aerul pe care masina îl întâlnește în deplasarea ei și răcește rapid aerul trimis de turbină în galeria de admisie. Totuși, acest intercooler nu este atat de eficient în condițiile unei temperaturi exterioare excesive. 

Intercoolerul apă-aer: de dimensiuni mai compacte, acest tip de intercooler se pretează montării în spații mai strâmte, în lateralul radiatorului mașinii. Acesta are în componență un vas pentru lichidul de răcire, compus din apă și antigel, o pompă de apă, precum și ventilatoare și tubulatură auxiliare. Avantajul acestui intercooler este reprezentat de stabilitatea temperaturii lichidului de răcire, indiferent de gradele din termometru.  

defectiuni intercooler

Ce defecțiuni poate manifesta

La prima vedere, un intercooler este vulnerabil doar în fața unui șoc mecanic sau a perforațiilor produse de pătrunderea corpurilor străine prin grila de protecție. Alte disfuncții pe care le poate manifesta această piesă sunt:

  • desprinderea componentelor, din cauza trepidațiilor produse de motor, în special de cel diesel;
  • fisurarea subansamblelor din plastic, din cauza temperaturilor extreme;
  • pierderile de presiune, din cauza deteriorării miezului din aluminiu.

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

intercooler

Care sunt simptomele defecțiunilor la intercooler

De fiecare dată când simți că puterea motorului tău nu mai este cea pe care ești obișnuit să o simți la fiecare accelerare mai puternică, ai face bine să verifici starea intercoolerului. Un indiciu suplimentar al unei deteriorări a acestui ansamblu ar putea fi degajarea de fum negru, precum și prezența unui șuierat pe accelerație, ce pare să vină de sub capotă. 

În cazul în care intercoolerul tău are probleme de etanșeitate, vei constata scurgeri de ulei, pe fondul pătrunderilor acestui fluid în tubulatura aferentă. În acest caz, este foarte probabil ca nu doar intercoolerul să îți cauzeze probleme, ci să ai de-a face cu o turbină fisurată, ce contaminează, la rândul ei, galeria de admisie.  

Cum se face întreținerea acestui radiator

Pentru ca toate scenariile negative descrise mai sus să nu devină realitate, ai la dispoziție câteva ponturi simple pentru exploatarea cât mai judicioasă a intercoolerului. În primul rând, monitorizează periodic starea tehnică a turbinei, pentru a preveni scurgerile de ulei care depășesc limitele normale recomandate de mecanic. De asemenea, este indicat să apelezi la profesioniști, pentru o diagnoză a intercoolerului, ce va scoate din timp la iveală pierderile de presiune din radiatorul acestuia. Integritatea părților de aluminiu, precum și a celor din plastic se poate verifica în orice moment, printr-o inspecție vizuală rapidă. 

Acum știi dacă nevoia ta de performanță va fi satisfăcută pe deplin de montarea unui intercooler. Cu întreținerea corectă a acestui tip de radiator și cu un regim de condus echilibrat, te vei putea bucura pe deplin de beneficiile intercoolerului. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)