
Sistemul de direcție al autovehiculului reprezintă o structură complexă concepută pentru a asigura un condus lin, stabil și sigur. Este responsabil de menținerea direcției de mers pe care o comandă șoferul, respectiv capacitatea de a efectua viraje sau de a menține un mers rectiliniu.
Sistemul de direcție are o importanță vitală pentru buna funcționare a mașinii tale, iar o defecțiune la această structură ar putea periclita siguranța ta și a celorlalți. Vom vedea mai departe ce reprezintă sistemul de direcție, din ce este compus și care sunt simptomele care ar putea indica o defecțiune.
- Ce este sistemul de direcție al autovehiculului
- Componentele sistemului de direcție
- Cum te ajută un reglaj corespunzător la geometria roților
Ce este sistemul de direcție al autovehiculului
Sistemul de direcţie serveşte la păstrarea sau modificarea direcţiei de deplasare a autovehiculului. Schimbarea direcţiei de mers se obţine prin înclinarea planului roţilor de direcţie (bracarea roților) cu un anumit unghi în raport cu planul longitudinal al autovehiculului.
Rolul sistemului de direcţie este cel de a asigura o manevrare ușoară şi o bună stabilitate a autovehiculului, elemente esenţiale pentru siguranţa pe șosea.
👉Volanul este o componentă importantă a sistemului de direcție. Funcționarea optimă a acestuia îți garantează efectuarea unor călătorii plăcute alături de familie. Dacă observi un martor galben volan în bordul mașinii tale, s-ar putea ca acesta să prezinte anumite defecțiuni. Citește articolul „Martor volan galben: principalele motive pentru care volanul se blocheaza” și află mai multe despre cauzele de blocare ale volanului și modul în care pot fi soluționate.
Componentele sistemului de direcție
Sistemul de direcție este alcătuit din următoarele elemente:
- volanul – este instrumentul cu ajutorul căruia stabilești direcția de mers a autovehiculului, legătura directă dintre șofer și mașina;
- coloana de direcție – este o componentă metalică formată din: ax volan (face legătura dintre volan și caseta de direcție) și sistem de prindere (element care permite fixarea fermă a axului pe caroserie, păstrând libertatea de rotație a axului prin intermediul a doi rulmenți);
- caseta de direcție – este componenta principală a mecanismului de direcție, care transformă mișcarea de rotație a axului volanului în mișcare de translație stânga-dreapta. Această mișcare se transmite mecanic prin intermediul unei cremaliere dințate;
- bielete de direcție – sunt elementele de legătură cu rolul de a transmite mișcarea de la caseta de direcție la la elementele de direcționarea a roților.
Dacă sistemul tău de direcție nu funcționează corespunzător, este momentul să faci o vizită la un service specializat. Componentele pe care trebuie să le înlocuiești le poți găsi la un preț bun pe Autovit la categoria piese.
Clasificarea sistemelor de direcție
Sistemul de direcție este compus dintr-un set de componente și subansamble care transmit mișcarea volanului la cele două roți directoare. Iată care sunt tipurile de sisteme de direcție:
- sisteme de direcție mecanice – caseta de direcție folosește strict componente mecanice pentru a transmite mișcarea volanului la roți;
- sisteme de direcție hidraulice – caseta de direcție este „ajutată” de o pompă hidraulică ce ușurează manevrarea volanului;
- sisteme de direcție electro-hidraulice – caseta de direcție reglează automat presiunea hidraulică în funcție de viteza de deplasare, ceea ce maximizează manevrabilitatea în orice condiții;
- sisteme de direcție asistate electronic – caseta de direcție este asistată de un motor electric în locul unui sistem hidraulic. Acest tip de asistare poate funcționa și cu motorul oprit și este controlată electronic.
Simptome care indică defecțiuni la sistemul de direcție
- Pocnituri sau bătăi la executarea de viraje;
- Volanul „agață” sau se rotește în trepte;
- Există scurgeri de ulei sau lichid hidraulic;
- Volanul se rotește greu;
- Vibrații sau șocuri în volan la deplasarea pe teren accidentat;
- Direcția oscilează sau trage într-o parte (stânga sau dreapta);
Dacă sunt efectuate la timp, verificările și eventualele mici reparații nu sunt, în general, costisitoare. Dacă problemele încep să se agraveze, înlocuirea sau recondiționarea casetei de direcție poate ajunge la costuri mari. Află din acest articol care sunt cele mai frecvente defectiuuni ale casetei de directie.
Cum te ajută un reglaj corespunzător la geometria roților
Geometria roților reprezintă alinierea corectă a acestora față de direcția de mers și a unei roți față de cealaltă, pentru o rulare controlată și confortabilă a mașinii tale.
Astfel, autovehiculul va accelera și va frâna perfect în orice condiții de drum, având o manevrabilitate optimă. În plus, uzura neuniformă nu va mai fi o problemă, întrucât aceasta se formează doar în cazul în care geometria roților sau geometria direcției nu este reglată atunci când trebuie.
Geometria roților implică 4 unghiuri: de cădere, de convergenţă, de fugă și unghiul de înclinaţie transversală a axei pivotului. Reglarea unghiurilor trebuie efectuată doar de către un specialist în domeniu, cu ajutorul unui banc de geometrie, astfel încât roțile să fie perpendiculare cu carosabilul şi paralele între ele.
Unghiul de cădere
Este înclinația roții pe verticală în raport cu solul. Unghiul de cădere afectează foarte mult dinamica de manevrabilitate a mașinii. Această înclinare poate fi măsurată ca pozitivă sau negativă. În cazul înclinării pozitive, partea superioară a roții se va ridica înspre mașină, în timp ce, în cazul înclinării negative, se va retrage.
Unghiul de cădere poate schimba drastic felul în care se conduce mașina. Din cauza drumurilor accidentate, a gropilor și a denivelărilor, roțile mașinii se pot dezechilibra și pot crea dificultate la virare și la stabilitatea mașinii.
Unghiul de fugă
Unghiul de fugă se referă la înclinația înapoi sau înainte a suspensiei. Practic, unghiul de fugă măsoară înclinația dintre axa pivotului și perpendiculara pe sol atunci când vehiculul este privit din lateral.
La fel ca și unghiul de cădere, unghiul de fugă se măsoară în grade, fiind pozitiv când axa pivotului este înclinată în spate și negativ când axa pivotului este înclinată în față. Dacă unghiul de fugă nu este reglat corect, direcția mașinii va fi greoaie, iar uzura anvelopelor vizibil crescută.
Unghiul de convergență
Unghiul de convergență se determină prin măsurarea distanței dintre partea anterioară și cea posterioară a roților de pe aceeași punte, atunci când privim autoturismul de sus. Unghiul de convergență influențează puternic uzura anvelopelor și comportamentul vehiculului în viraje.
Unghiul de înclinaţie transversală
Unghiul de înclinaţie transversală a axei pivotului este realizat de planul roţii şi axa transversală a pivotului direcție. Acesta este responsabil de comportamentul maşinii la ieşirea din viraje.
Semnele defectelor de geometrie
Semnele defectelor de geometrie a roţilor sunt vizibile din perspectiva celor 4 unghiuri. Unghiul de cădere se referă la unghiul pe care îl face roata când este privită din faţă sau din spate. Astfel, suprafaţa anvelopelor în contact cu carosabilul trebuie să fie cât mai mare, pentru a evita o degradare pe partea exterioară sau interioară a anvelopelor. Singurul unghi care poate fi ajustat fără echipamente speciale este unghiul de convergenţă al roţilor. Acesta este realizat de diferenţa distanţei dintre partea anterioară şi partea posterioară a roţilor de pe aceeaşi osie.
Dacă maşina ta prezintă dereglări la unghiul de fugă, trebuie să ştii că acesta nu poate fi modificat, ci doar ameliorat prin schimbarea anumitor piese. Unghiul de fugă se referă la diferenţa dintre o dreaptă perpendiculară pe sol şi axul pivotului de rotaţie al roţii. Acest unghi conferă stabilitate la viteze mari. În cele din urmă, unghiul de înclinaţie transversală a axei pivotului auto este realizat de planul roţii şi axa transversală a pivotului. Acesta este responsabil de comportamentul maşinii la ieşirea din viraje.
Astfel, dacă maşina ta are tendinţa de a trage în lateral pe drum drept, anvelopele scârţâie la viteze mici sau prezintă o degradare inegală, este recomandată o vizită la un service specializat în reglare geometrie roţi. Chiar şi anvelopele off road de calitate superioară pot fi afectate de dereglarea geometriei roţilor, de aceea este indicat să le verifici constant.
Dacă ești în căutarea unei mașini noi sau second-hand, cel mai mare site de anunțuri auto din România te poate ajuta să găsești mașina la care visezi. Vezi oferta de autoturisme de la Autovit.
De ce este importantă reglarea geometriei roților
Cel mai important rol pe care îl are geometria corespunzătoare a roților mașinii este acela de a garanta siguranța pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic. Acest aspect trebuie luat în considerare mai mult decât consumul de carburant sau confortul din timpul rulării. Motiv pentru care îți recomandăm ca întotdeauna să apelezi doar la service-uri specializate în astfel de intervenții, și niciodată să nu efectuezi reglajul lor acasă.
Mai mult, îți recomandăm să faci o verificare și, dacă este cazul, o reglare a geometriei roților chiar și după schimbul anvelopelor (indiferent de situație: că montezi anvelope noi sau faci schimbul sezonier de anvelope), pentru a te asigura că acestea au fost montate corect și nu reprezintă un pericol pentru siguranța ta și a celor din jur.
Vrei să vezi lumea de pe motocicletă? Descoperă oferta de motociclete de la Autovit și găsește modelul care ți se potrivește.
Când trebuie efectuat un reglaj direcție
Geometria este o procedură specială care trebuie solicitată în următoarele cazuri. Iată când este necesar un reglaj direcție:
- Vehiculul trage stânga / dreapta în deplasare;
- Anvelopele prezintă semne de uzură inegală pe fiecare margine;
- Vehiculul vibrează sau tremură;
- Volanul nu este drept / centrat;
- Vehiculul scoate sunete ciudate.
Siguranța pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic este prioritară. Am văzut mai sus cât de important este sistemul de direcție pentru buna manevrabilitate și stabilitate pe șosea a mașinii. Vizitează cât mai curând un service specializat când apar primele semne de defecțiuni și menține o geometrie a direcției corespunzătoare.
sursa foto: shutterstock

Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.