autovit.ro
B SECTIUNI

Ce înseamnă plug-in Hybrid și ce modele sunt pe piață

Pe piața auto românească se vorbește din ce în ce mai mult despre mașinile hibride, însă, nu de puține ori, lucrurile pot părea ușor confuze referitor la această tehnologie prezentă pe o varietate de clase de mașini. Prin urmare, în acest articol vei afla și mai bine ce înseamnă plug-in Hybrid și cu ce caracteristici vine, precum și câteva exemple concrete de modele existente pe piață. 

Ce înseamnă plug-in Hybrid

Plug-in Hybrid Electric Vehicle, prescurtat „PHEV”, este o tehnologie auto foarte apreciată din două motive foarte clare:

  1. mașina este echipată cu două motoare de propulsie, unul termic (benzină, motorină) și unul electric (alimentat de o baterie);
  2. bateria este de capacitate mare (poate chiar peste 10 kWh), dar nu mai mult ca la un vehicul 100% electric, respectiv se încarcă atât în timpul frânării, cât și individual, la o priză casnică sau stație de încărcare.

Prin urmare, rezultă două avantaje importante. În primul rând, ai un consum de combustibil mai mic decât al unei mașini convenționale, cu un motor termic. În al doilea rând, ai parte de o autonomie mai mare decât a unei mașini electrice, bineînțeles, și cu ajutorul motorului cu ardere internă.

Practic, o mașină plug-in Hybrid, sau un vehicul hibrid reîncărcabil, poate fi considerată o punte de trecere, care combină două tehnologii diferite de propulsie, spre una dintre cele mai importante misiuni ale omenirii: un viitor electrificat. 

Scurt istoric

Primul hibrid a fost construit la începutul anilor 1900, sub semnătura tânărului pasionat de electricitate, Ferdinand Porsche. Exact, cel ce avea să înființeze, mulți ani mai târziu, vestita companie de automobile Porsche. Lohner-Porsche „Mixte” era un vehicul tip trăsură, echipat atât cu o baterie electrică, cât și cu un motor cu ardere internă. 

A urmat apoi, după cele două conflagrații mondiale, conceptul plug-in Hybrid XP-883 dezvoltat de General Motors, iar modelul „wagon” Audi 100 Avant Quattro „Duo”, produs în 1989, a fost primul automobil plug-in Hybrid produs de o companie auto europeană. 

După anii 2000, interesul producătorilor auto a devenit din ce în ce mai mare pentru a concepe o mașină hibrid. Inițial, piața chineză și americană s-au bucurat cel mai mult de noile tehnologii auto, cu vehicule hibride produse în masă. Până în 2020, Mitsubishi Outlander PHEV a fost cel mai vândut SUV plug-in Hybrid, iar Toyota Prius continuă să ducă tradiția mai departe, spre un viitor sustenabil.

Mitsubishi Outlander Phev

Mild Hybrid vs Full Hybrid vs Plug-in Hybrid. Ce diferențe sunt între ele?

Aici este zona de confuzie, despre care aminteam la începutul articolului. Deși vorbim de hibrizi auto la general, vom vedea imediat că, în mod particular, există diferențe care îi departajează, după cum urmează:

  • Mild Hybrid deține un generator-demaror care asistă motorul cu ardere internă la pornire și în momentul demarajului mașinii, contribuind astfel la un consum mai mic de combustibil, respectiv emisii mai mici. Un mild-hibrid implică oprirea motorului în momentele de staționare, pentru ca resursele bateriei suplimentare de 48V să fie folosite la demaraj. Acumulatorul se încarcă automat la frânare, prin recuperarea energiei electrice. Exemple: de la Ford Puma sau Kuga, modele „S” sau A4 de la Audi, mașini KIA din familia Ceed, pâna la modele de Volvo, ca XC60 sau V60.
  • Full Hybrid are un motor electric ce poate pune singur în mișcare mașina sau în combinație cu cel termic. Cum bateria se încarcă prin intermediul motorului termic, mașinile Full Hybrid nu au nevoie de încărcare la priză sau stații electrice. În regim electric, mașina se deplasează pe distanțe scurte și până la o anumită limită de viteză. Cel mai simplu exemplu care ne stă pe buze este Toyota Prius.
  • Plug-in Hybrid se aseamănă, așadar, cu tehnologia de deplasare Full Hybrid, doar că se poate încărca și la priză sau în stațiile electrice de încărcare (de aici și denumirea de „Plug-in”, adică „Conectare”). În plus, capacitatea bateriei este mai mare, la fel și distanța de parcurgere, care poate depăși o medie de 50 de km, în funcție de producător. Mai mult, recuperarea energiei la frânare este mai performantă. Despre modele de mașini plug-in Hybrid vom vorbi în rândurile de mai jos.

Vezi 👉  AICI oferta noastră de mașini PHEV

Modele de mașini plug-in Hybrid

Majoritatea producătorilor auto au deja în ofertă mașini plug-in Hybrid de vânzare, iar în următoarea perioadă tendința o să fie, cel mai probabil, în creștere. Astfel, fiecare producător consacrat de automobile ar putea introduce pe piață cel puțin un model de mașină hibrid plug-in. Cu o tehnologie electrică mai bine optimizată, cu baterii mai puțin grele și care să ocupe un spațiu mai restrâns, permițând astfel un volum decent de portbagaj. 

Descoperă unii dintre cei mai importanți producători auto, respectiv ce modele de mașini plug-in Hybrid poți avea în vedere de la aceștia. 

Audi 

După cum ai aflat deja mai sus, Audi este un pionier european în producerea hibrizilor plug-in, prin urmare gama constructorului din Bavaria este ofertantă pe toate segmentele. Te poți orienta către un Audi A3 (hatchback), Q3 (SUV compact), A6 (sedan) sau Q7 (SUV mare). 

🔌 Media autonomiei electrice este în jurul a 50 de km, iar prețurile pornesc de la 40.000 Euro. 

Mercedes-Benz 

Producătorul din Stuttgart se numără printre companiile auto care se adaptează cel mai bine pieței, așa că, dacă vrei să-ți cumperi un PHEV de la Mercedes-Benz, ai de unde alege. De exemplu, un hatchback din Clasa A, un sedan din Clasa C sau un SUV compact, cum ar fi Mercedes-Benz GLA. 

🔌 Media autonomiei electrice este în jurul a 70 de km, iar prețurile pornesc de la 40.000 Euro. 

Mercedes Bez Hybrid

BMW

Compania producătoare de automobile din München vine și ea cu strategii in-house privind lumea hibrizilor plug-in. Așadar, fanii BMW, de la seria 3 la seria 7, vor găsi modelele consacrate, dar adaptate cerințelor actuale. 

🔌 Media autonomiei electrice este în jurul a 60 de km, iar prețurile pornesc de la 45.000 Euro. 

Volvo

Aproape tot ce îți place de la producătorul suedez de mașini poate fi achiziționat cu sistem de propulsie plug-in Hybrid. Așadar, Volvo XC40, Volvo XC90 sau un Volvo S60? 

🔌 Media autonomiei electrice este în jurul a 70 de km, iar prețurile pornesc de la 50.000 Euro. 

Toyota 

Japonezii de la Toyota, cel mai mare producător de automobile, sunt specialiști când vine vorba de hibrizi produși în serie. Momentan, RAV4 și Prius sunt modelele plug-in Hybrid pe care brandul nipon de automobile le oferă spre comercializare. Totodată, Lexus, divizia de lux a japonezilor de la Toyota, vine cu SUV-ul NX.  

Toyota plug in hybrid

🔌 Media autonomiei electrice este în jurul a 70 de km, iar prețurile pornesc de la 38.000 Euro.

KIA

Coreenii de la KIA, cu un rebranding spectaculos, nu se lasă mai prejos și vin cu mașini plug-in Hybrid, care se încarcă la priză, la prețuri ceva mai mici. Așadar, ai varianta unui break compact din gama KIA Ceed sau SUV-uri, ca Niro sau Sorento. 

🔌 Media autonomiei electrice este în jurul a 60 de km, iar prețurile pornesc de la 35.000 Euro.

Peugeot

Francezii sunt pe val în construcția de automobile cu un design aparte, iar dacă ești fan al mărcii, vei putea să-ți achiziționezi fie un Peugeot 308 (hatchback), un Peugeot 3008 (SUV compact) sau un Peugeot 508 (sedan). 

🔌 Media autonomiei electrice este în jurul a 55 de km, iar prețurile pornesc de la 35.000 Euro.

masini full hybrid

Și Opel, care face parte din PSA Groupe, mai nou Stellantis, are opțiuni interesante odată cu lansarea noii generații de mașini.

Volkswagen 

Cei de la Volkswagen au planul lor de dezvoltare a hibrizilor, iar vestea bună este că modelele foarte populare pot fi deja comandate în acest sistem de propulsie. Poți alege dintre VW Golf, VW Passat/Arteon sau VW Touareg. 

🔌 Media autonomiei electrice este în jurul a 60 de km, iar prețurile pornesc de la 35.000 Euro.

Ford 

Dacă vrei un SUV plug-in Hybrid, ei bine, concernul american Ford vine cu trei modele diferite: Puma, Kuga și Explorer. 

🔌 Media autonomiei electrice este în jurul a 50 de km, iar prețurile pornesc de la 39.000 Euro.

Renault 

Renault Captur E-Tech este un SUV plug-in Hybrid, mic și de oraș, care poate fi luat în considerare. Deocamdată, cam singura variantă din portofoliu, dar cu siguranță vor mai urma modele. 

🔌 Media autonomiei electrice este în jurul a 50 de km, iar prețurile pornesc de la 28.000 Euro.

merita sa cumperi o masina hybrid

În privința brandului Dacia, încă nu avem modele plug-in Hybrid, ci doar o electrică cunoscută sub numele de Spring. 

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE 

Merită să cumperi o mașină hibrid plug-in?

Răspunsul este doar la tine, însă uite câteva aspecte care te pot ajuta să iei o decizie: 

  • Poți rula pur electric în mediul urban, consumând mai puțin carburant, respectiv cu emisii 0, iar pentru drumuri mai lungi, în afara orașului, așa cum sunt călătoriile, te poți baza pe motorul termic. Mai mult, autonomia electrică este decentă, cu o medie ce poate ajunge la cca. 50 de km; 
  • Practic, o mașină hibrid plug-in preia atât avantajele unui motor termic, cât și cele ale unui motor electric. De asemenea, și dezavantajele lor. Poate fi un compromis corect;
  • Ai un preț de achiziție mai mic decât mașinile electrice (EV), dar mai mare față de cele clasice, cu motoare convenționale. În orice caz, producătorii vin periodic cu oferte interesante de achiziție, iar statul oferă programe pentru a impulsiona vânzările (subvenții, impozite mai mici);
  • Nu ai nevoie mereu de o stație rapidă sau să calculezi distanța până la ea. Practic, în cazul PHEV-urilor, o priză casnică de încărcare poate fi suficientă. Timpul de încărcare la priză sau stații este mai mic decât în cazul electricelor 100%;
  • Că îți convine sau nu, poate fi cel mai bun mod de a face trecerea la un viitor electric. Asta în situația în care tot mai mulți producători auto vor să renunțe la motoarele cu combustie internă, ca unic motor de deplasare.

În concluzie, în perspectiva unui viitor electrificat, mașinile plug-in Hybrid pot fi considerate că sunt la jumătatea drumului. În sensul bun al cuvântului, spunem noi. 

Sursa foto: Shutterstock | Site-uri producători auto

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)