
Clasicul „full fără piele” nu mai este suficient. Anunțurile auto devin tot mai detaliate în privința dotărilor de care poți beneficia. Totuși, ce este cu adevărat util și de ce anume trebuie să te ferești, dacă vrei să nu plătești pe viitoarea ta mașină mai mult decât face? S-o recunoaștem. Ne-am obișnuit, la volan, cu un nivel de confort oferit acum nu mulți ani de versiunile de bază ale modelelor din segmentul premium. Azi, până și în clasa mică, nu poate fi concepută deținerea unei mașini fără aer condiționat, volan reglabil pe două direcții, fără conexiune Bluetooth sau geamuri și oglinzi electrice. Pilotul automat și încălzirea în scaune sunt și ele din ce în ce mai frecvente, iar consola centrală, cu sistem de navigație, chiar nu mai reprezintă ceva ieșit din comun.
Pe piața second-hand ajung modele diverse, configurate după gustul proprietarilor inițiali, ce ar putea să nu se potrivească tuturor preferințelor. Chiar și așa, clienții rezervă sume tot mai generoase pentru achiziția lor, bani care ar putea cumpăra chiar modele entry-level noi, așa că pretențiile acestora pentru o listă de dotări cât mai cuprinzătoare, sunt pe măsură. În goana după un model cât mai bine garnisit, te vei lovi de dotări pe care le vei folosi rar sau chiar deloc, dar pe care le vei plăti.
Cine nu și-ar dori un head-up display?
Deși a apărut de la jumătatea deceniului trecut, această dotare încă este una dintre cele mai cool, la prima vedere. La o analiză mai atentă, însă, vei realiza că ai moștenit de la fostul proprietar un moft care a costat până la 1000 de euro și care mai rău te va încurca. Chiar dacă unele modele de HUD vin cu opțiuni multiple de personalizare, tot de pe tabloul de bord îți vei lua informațiile necesare unui condus cât mai fluent. În plus, de cele mai multe ori, un head-up display vine ca parte a unui pachet de dotări, așa că te poți folosi de el tocmai ca de un indicator al faptului că ai în fața ta o masina cu un preț supraevaluat.
Dacă nu ești Hamilton, uită de cutiile de viteze cu padele
Nu se organizează niciun Grand Prix în localitatea ta anul acesta, deci nu riști să rămâi în urma competitorilor tăi prea curând. Cutiile de viteze cu padele sunt doar un artificiu de marketing, câtă vreme pe volanul care le însoțește nu figurează logo-ul unui anumit producător din Modena, Italia sau a rivalilor săi. Nu vei obține decât o cutie de viteze automată normală, care, oricum, poate fi acționată în mod secvențial, de la maneta convențională. Singura diferență se va regăsi doar în gaura pe care o vei face în propriul cont, nicidecum în timpii de schimbare, oricum irelevanți în viața reală.
Plafon panoramic, la pachet cu dureri de cap
Producătorii de modele ce pot fi dotate cu așa ceva nu ezită să includă în broșuri imagini cât mai sugestive: fotografiată de sus, familia care se plimbă într-o mașină cu plafon panoramic este mereu veselă, pentru că doar așa vede mai bine peisajele montane sau coroanele copacilor pe lângă care șerpuiește șoseaua. Ei bine, o astfel de dotare este foarte costisitoare, iar mult din prețul ei inițial se va transfera asupra ta, în calitate de cumpărător la mâna a doua. Dacă intenționezi să păstrezi mașina mult timp, va trebui să își asumi uzura segmentului de plafon care se deschide, precum și randamentul termic scăzut al unei astfel de mașini.
Recunoști un om de succes după pragurile iluminate
Mai exact, recunoști un fost posesor de hatchback cu motor de cel mult 1,2 litri după străduința pe care o va manifesta în a-și trâmbița noua achiziție. Rude apropiate ale siglei proiectate din oglinda retrovizoare direct pe asfalt, pragurile iluminate sunt una dintre acele piese ce nu au vreo legătură cu pasiunea pentru mașini, cu performanța sau cu vreo urmă de confort.
Sistemul de asistență la parcare te trimite înapoi la școala de șoferi
Tehnologizarea mașinilor nu mai poate fi evitată, iar beneficiile ei vor fi observate din ce în ce mai mult în statisticile legate de accidentele rutiere. Cu dotari de siguranță activă tot mai bine calibrate, modelele noi din prezent au făcut pași tot mai mari către viitorul care, cândva, părea doar o utopie. Sistemul de asistență la parcare își poate dovedi ușor limitele în viața reală, iar tu ți-ai putea pierde abilitățile pe timp îndelungat, dacă te-ai obișnui cu intervenția lui. Mulțumește-te cu senzorii de parcare convenționali, iar portofelul tău îți va fi recunoscător.
O vorbă din popor spune că nu tot ce zboară se mănâncă. Datorită informațiilor de mai sus, știi în ce fel se potrivește zicala cu universul mașinilor second-hand.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.