autovit.ro
B SECTIUNI

Contract de vânzare-cumpărare auto: informații necesare și model

Dacă verificarea mașinii în service nu a relevat nicio problemă sau a evidențiat doar probleme minore, pe care le accepți și le poți rezolva, urmează să te înțelegi cu vânzătorul asupra prețului final de tranzacție și, ulterior, poți trece la cumpărarea efectivă a mașinii.

Pentru ca tranzacția de vânzare-cumpărare să decurgă perfect și să te ferești de probleme, îți recomandăm să ții cont de toți pașii necesari.

În rândurile de mai jos, îți dăm toate detaliile și îți punem la dispoziție un model.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Act de vânzare-cumpărare pentru mașini din România

Dacă vânzătorul este o persoană fizică, transferul de proprietate se va face printr-un contract de vânzare-cumpărare, între tine și proprietarul mașinii.

Înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare, trebuie să verifici următoarele acte, pentru a te asigura că nu vei avea probleme la înmatricularea autoturismului și că mașina corespunde cu actele furnizate de vânzător:

 • cartea de identitate originală cu hologramă RAR. Verifică dacă datele trecute în cartea de identitate corespund cu mașina: VIN, culoare, reperul anvelopelor. Dacă pe cartea de identitate nu sunt specificate aceste informații, solicită-i vânzătorului să meargă cu mașina la RAR și să le adauge. Astfel, vei fi 100% sigur de valoarea timbrului de mediu și, odată cu vizita la RAR, va putea scoate și certificatul de autenticitate.
 • contractul de vânzare-cumpărare sau factură între proprietar și vânzător, în cazul în care vânzătorul nu este proprietar în carte.
 • certificatul de autenticitate emis de RAR, valabil, care atestă că mașina este aceeași cu cea din acte. Identificarea se face după VIN-ul mașinii și seria motorului.

Act de vanzare-cumparare

Nu cumpăra o mașină doar bazându-te pe promisiunile vânzătorului, cum că taxa a fost plătită. Această acțiune este ușor de dovedit, cu ajutorul certificatului de atestare fiscală, fără de care nu vei putea înmatricula mașina. Acest certificat atestă achitarea tuturor obligațiilor fiscale de plată, datorate autorității administrației publice locale în a cărei rază se află înregistrată fiscal mașina.

Nu accepta promisiuni că vei primi certificatul prin poștă, peste o anumită perioadă de timp. Dacă totul este în regulă cu mașina și cu proprietarul, acesta îți poate da certificatul fiscal imediat după semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Actele de care vei avea nevoie sunt:

 • certificatul de înmatriculare (talonul) cu ITP valabil, în care se va specifica înstrăinarea către noul cumpărător;
 • asigurarea RCA, pentru a te putea deplasa cu mașina până când o inmatriculezi. Dacă nu are RCA valabil, va trebui să faci o asigurare imediat după ce cumperi mașina, pentru a te putea deplasa cu ea și pentru înmatriculare;
 • cartea tehnică a mașinii și carnetul de service, în care trebuie să fie trecute toate reviziile mașinii.

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

act de vanzare cumparare pentru masini din UE

Act de vânzare pentru mașini din UE

Dacă vânzătorul persoană fizică a adus mașina dintr-o țară UE pentru revânzarea ei în România (folosim drept exemplu o mașina adusă din Germania, pentru că este cea mai uzuală sursă de mașini second-hand din import), pentru a putea înmatricula mașina în țara noastră, ai nevoie de următoarele acte:

 • cartea de identitate a vehiculului (Fahrzeugbrief) și certificatul de înmatriculare (Fahrzeugschein), ambele în original. Acestea mai sunt cunoscute și sub denumirea de „brief mare” și „brief mic”, pentru mașinile venite din Germania.
 • documentul care atestă calitatea de proprietar al vehiculului. Dacă vânzătorul este persoană fizică, atunci va fi un contract de vânzare-cumpărare (Kaufvertrag), care poate avea diferite forme (nu este unul tip), iar dacă este firmă, atunci va fi o factură.
 • plăcuțele de înmatriculare din țara de origine, în cazul în care mașina nu a fost radiată și a fost adusă pe roți în România. Numerele pot fi de două tipuri: numere definitive de Germania sau numere de export.

În cazul în care mașina are numere de export, vânzătorul trebuie să aibă și certificatul de inspecție tehnică periodică TUV. Acesta este format din 2 documente: HU (Hauptuntersuchung) și AU (Abgasuntersuchung).

Dacă mașina a fost radiată și adusă pe platformă, ai nevoie de foaia de transport CMR, care atestă transportul mașinii. După ce ai verificat documentele de mai sus și totul este în ordine, poți trece mai departe, la întocmirea contractului de vânzare-cumpărare, unde se aplică aceleași reguli precum în cazul mașinilor din România. Este important ca locul din care a fost ridicată mașina să corespundă cu adresa proprietarului. Există cazuri în care dosarul de înmatriculare a fost refuzat pe acest motiv. 

Dacă mașina are TUV-ul expirat, poate ieși din țară doar pe platformă, pentru că nu se pot lua numere de export. Dacă mașina a fost adusă pe roți, deci cu numere definitive de Germania sau cu numere provizorii (Zoll), cel care a adus-o trebuie să o înmatriculeze provizoriu pe numele lui, că să îți poată da certificatul fiscal, fără de care nu poți înmatricula mașina.

Pentru a fi sigur de norma de poluare, de emisiile CO2 și de faptul că seria mașinii corespunde cu actele, îți recomandăm să soliciți vânzătorului să facă RAR-ul și să scoată certificatul de autenticitate, înainte de a da banii pe mașină.

Dacă vânzătorul este o firmă, documentele pe care trebuie să le primești sunt, în mare, aceleași ca la vânzătorul persoană fizică, dar cu următoarele particularități:

 • firma sau dealerul din România îți va da o factură, dar, la fel ca la mașinile cu proveniență România, îți recomandăm să ceri și un contract;
 • pe lângă factura emisă de firma din țară de origine, de cele mai multe ori, există și un contract de vânzare-cumpărare. Solicită-l vânzătorului: poate avea informații importante;
 • și în cazul în care vânzătorul este firmă, ai nevoie de certificat fiscal, așa că trebuie să îl primești.

Verifică faptul că firma care îți emite factură este înregistrată în registrul operatorilor intracomunitari și la ministerul de finanțe, pentru a te asigura că firma lucrează legal.

În cazul în care mașina este vândută de firmă, la înmatriculare vei avea nevoie și de certificat privind atestarea plății TVA-ului, în cazul achiziției intracomunitare a unui vehicul nou, sau de un certificat din care rezultă că nu se datorează plata TVA-ului în România, dacă mijlocul de transport nu este nou. 

Dacă solicitantul înmatriculării nu este înregistrat în scopuri de TVA conform Codului Fiscal, atunci va trebui să obțină unul dintre aceste certificate de la Administrația Financiară (ANAF), iar în cazul în care este înregistrat în scopuri de TVA, va depune la dosarul de înmatriculare o copie a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA (CIF).

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

model contract vanzare cumparare auto

Model contract vânzare-cumpărare auto

În cazul în care te întrebi ce ar trebui să cuprindă un contract de vânzare-cumpărare pentru un vehicul folosit, iată principalele rubrici ale unui astfel de formular:

 1. VÂNZĂTOR PERSOANĂ FIZICĂ: …………………………….……, act de identitate seria ..…, nr…………….…….

PERSOANĂ JURIDICĂ: ……………………………………………..……….……………………………

 Nr. înmatriculare la Registrul Comerțului …………………. Reprezentată prin …………………………..

 ………………………………. domiciliul/sediul în ……………………………, str. ……………………..

 nr …… bl. …… sc. …. ap…….. sector/ județ ………………………..….., cod …………..

 1. CUMPĂRĂTOR PERSOANĂ FIZICĂ : …………………………….……, act de identitate seria ..…, nr…………….……. PERSOANĂ JURIDICĂ: ……………………………………………..……….…………………………… Nr. înmatriculare la Registrul Comerțului …………………. Reprezentată prin ………………………….. ………………………………. domiciliul/sediul în ……………………………, str. …………………….. nr. …… bl. …… sc. …. ap…….. sector/ județ ………………………..….., cod ………….. 
 2. OBIECTUL CONTRACTULUI: Vehiculul marca …………………….. tipul ………., număr de identificare………………..…..…..…… serie motor …………….cilindree …..……. cmc, număr de înmatriculare ……………………, data la care expiră inspecția tehnică periodică ……….………………., numărul cărții de identitate a vehiculului ………….
 3. PREȚUL în cifre ……………….… lei, în litere ………………………….………………………………. 

Dacă procesul de selecție a viitoarei mașini este relativ îndelungat, nu trebuie să îți pierzi răbdarea în momentul întocmirii actelor. Acordă atenție fiecărui element, dacă vrei să ai siguranța că circuli în deplină legalitate.

Credit foto: Shutterstock

12 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)