autovit.ro
B SECTIUNI

Cele mai comune probleme la mașinile electrice

Mașinile electrice sunt din ce în ce mai populare, iar viitorul autovehiculelor pare a fi unul electric. Din 2035, conform Uniunii Europene, nu se vor mai comercializa mașini noi pe combustie, dar deja acest tip de motorizare are mulți adepți.

Vom încerca, în cele ce urmează, să scoatem în evidență care sunt principalele probleme care pot apărea odată cu achiziția unui autovehicul electric, dar și principalele avantaje ale acestuia. Găsești la final un top 3 al celor mai bune mașini electrice ale anului 2022.

Avantaje și dezavantaje mașini electrice

Iată care sunt principalele avantaje:

 1. Contribui la un viitor mai sustenabil

Cel mai mare avantaj al mașinilor electrice este faptul că nu produc emisii poluante. Spre deosebire de motoarele pe combustie, cele electrice se folosesc de o resursă regenerabilă, care poate fi obținută prin mai multe metode care nu pun în pericol mediul. 

Te gândești să-ți cumperi o mașină electrică economică? Vezi oferta Autovit.ro pentru modelul Dacia Spring.

 2. Costuri mici la întreținere

Spre deosebire de mașinile clasice, cele electrice au mai puține piese în mișcare, lucru care presupune revizii mai ieftine. Cu o mașină electrică, vei scăpa de antigel, schimb de ulei, filtre, kituri de distribuție, buji etc.

 3. Poluare fonică redusă

Mașinile electrice produc un zgomot neglijabil, așa că un oraș aglomerat în care se mișcă doar mașini electrice va fi unul foarte silențios. 

 4. Reduceri la taxe și la prețul de achiziție

Dacă te hotărăști să achiziționezi o mașină electrică nouă sau un hibrid, trebuie să știi că poți să primești un ajutor de la stat. Mai mult, mașinile electrice sunt scutite de impozitul anual, așa că și de acolo vei salva niște bani.

5. Costuri reduse pentru energie electrică

Prețurile actuale pentru o încărcare full a bateriei variază între 30 și 60 de lei, iar în unele locații încărcarea este gratuită, dacă se respectă unele condiții.

renault zoe

Dacă vrei să cumperi o mașină second-hand, trebuie să știi că majoritatea dealerilor de pe Autovit.ro oferă garanție pentru mașinile tranzacționate. Descoperă oferta pentru Renault Zoe.

Mașinile electrice vin și cu niște dezavantaje pe care e bine să le iei în calcul dacă vrei să-ți cumperi una. Iată care ar fi acestea:

1. Prețul pentru mașinile electrice

Prețul de achiziție al unei mașini electrice este mai sus, chiar dacă luăm în considerare reducerea Rabla Plus. Dacă iei în calcul costurile reduse la întreținere, ajutorul financiar pentru achiziție, reducerile la taxe și cheltuiala redusă pentru încărcare, prețul inițial al mașinii se va amortiza în timp.

‍2. Autonomie scăzută

Autonomia unei mașini electrice este mult mai mică în comparație cu rezervorul plin, în cazul mașinilor clasice, chiar dacă o încărcare completă costă mult mai puțin. Astfel, automobilele electrice trebuie încărcate mai des, iar, dacă dorești să ai o autonomie mai mare, va fi nevoie să fii chibzuit cu opțiunile care consumă curent, precum scaunele încălzite, sistemele de climatizare sau alte dotări.

Autonomia scăzută a mașinii tale electrice nu-ți va da bătăi de cap dacă o folosești frecvent în oraș, unde ai variante accesibile de încărcare. La drumurile mai lungi, va trebui să planifici cu atenție toată călătoria și să afli care sunt toate stațiile de încărcare de pe drum.

 3. Stații de încărcare puține și timp lung de încărcare

Stațiile de încărcare din România sunt mult mai puține decât benzinăriile, fiind distribuite pe teritoriul țării neuniform și având o capacitate mică de mașini care pot fi încărcate simultan. La drum lung, e bine să planifici foarte bine pauzele și locațiile pentru încărcare pentru a nu irosi timp. Chiar dacă, în principal, mașinile electrice sunt destinate folosirii în orașe, drumurile lungi pot fi confortabile cu un plan bine făcut.

Un alt dezavantaj al mașinilor electrice este timpul lung de încărcare. Dacă să umpli un rezervor cu benzină durează doar câteva minute, o mașină electrică poate sta la încărcat între 15 minute și 48 de ore, în funcție de tipul încărcătorului folosit. Având în vedere faptul că nu există prize standard,  pentru a economisi timp, ia în considerare că vei avea nevoie și de adaptoare.

bmw ix

Ești un fan al mașinilor BMW și te preocupă bunăstarea mediului? Modelul BMW IX poate fi găsit pe platforma Autovit.ro.

4‍. Baterii sensibile la temperatură

Căldura extremă poate accelera degradarea bateriei, pe când, la polul opus, frigul poate avea un impact negativ asupra autonomiei mașinii electrice. Acest aspect obligă șoferii să fie mai atenți la temperaturile la care este expus vehiculul. Pentru funcționalitatea și viața lungă a bateriei mașinii tale electrice, e bine să-i faci o verificare periodică.

Care sunt cele mai bune mașini electrice 2022

Pe final, vom menționa care sunt cele mai bune mașini electrice ale anului 2022 în opinia Top Gear. Acestea ar fi:

1. Porsche Taycan

Aceasta este prima mașină complet electrică produsă de Porsche. Taycan este esența pură a unei mașini sport electrice Porsche. Proporții uimitoare, design atemporal și ușor de recunoscut și o combinație perfectă de performanță cu utilizarea de zi cu zi. Pentru Taycan, chiar și destinații îndepărtate sunt la îndemână. Performanța Battery Plus oferă Taycan-ului o autonomie WLTP de până la 512 kilometri. De asemenea, arhitectura de 800 V permite o putere de încărcare de până la 270 kW.

Dacă vrei să cumperi o mașină din străinătate, află din acest articol toate informatiile despre procedura de inmatriculare.

porsche taycan

2. Tesla Model 3

Tesla Model 3 este considerată mașina viitorului. Prinde 100 de kilometri la oră în 3,3 secunde și are o autonomie de 602 kilometri. Siguranța este cea mai importantă parte a designului general Model 3. Structura metalică este o combinație de aluminiu și oțel, pentru rezistență maximă în orice zonă. Într-un test de zdrobire a acoperișului, Model 3 a rezistat de patru ori greutatea sa, chiar și cu un plafon din sticlă: aceeași greutate cât doi elefanți africani ajunși la maturitate.

3. Hyundai Ioniq 5

IONIQ 5 redefinește mobilitatea electrică datorită designului progresist, performanțelor remarcabile, precum și datorită sistemului de încărcare ultra-rapid. Oferă o autonomie de 481 de kilometri și ajunge la 100 de kilometri în doar 5,2 secunde. 

Am încercat să aducem câteva informații despre avantajele și dezavantajele vehiculelor electrice care te-ar putea ajuta în cazul în care te gândești să-ți cumperi unul, și un top 3 cele mai bune mașini electrice ale anului.

Părerile și gusturile sunt împărțite în ce privește tipul de motorizare mai bun, electric sau combustibil fosil, dar, cu siguranță, dacă putem contribui la un viitor mai verde, poate ar fi timpul să începem. Și să nu uităm că, pentru moment, mașinile electrice sunt concepute pentru utilizare urbană.

Sursa foto: shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)