autovit.ro
B SECTIUNI

Codul Rutier 2022: cele mai importante schimbări

Codul Rutier sau „Biblia Șoferului” s-a schimbat considerabil la început de an, dar rămâne de văzut dacă și în bine. Poate noile schimbări o să mai domolească (cel puțin așa speră statul român) atitudinea șoferilor în trafic, care este din ce în ce mai agresivă.

Până la urmă, condusul ar trebui să fie o plăcere și un mod practic de a ajunge în siguranță la destinație. 

Când a intrat în vigoare Codul Rutier 2022

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare începând din 27 februarie, dată la care a fost publicat în Monitorul Oficial. La începutul noului an, în luna ianuarie, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 1/2022, s-au stabilit o serie de modificări, unele aplicabile imediat, în circulația rutieră pe drumurile publice, menite să reducă evenimentele din trafic, cum ar fi accidentele rutiere, precum și adoptarea unui comportament mai puțin agresiv la volanul mașinii. 

Așadar, toate dispozițiile actului normativ din ianuarie 2022, care au creat discuții mai mult sau mai puțin picante în rândul tuturor șoferilor, sunt în prezent aplicabile în traficul rutier din România, iar sancțiunile și măsurile adoptate nu sunt deloc de neglijat, atât pentru buzunar, cât și pentru capacitatea de a conduce.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Modificări Cod Rutier 2022. Cele mai importante schimbări

Modificările aduse în Codul Rutier 2022 sunt destul de multe. Noi le-am selectat pe cele mai importante dintre acestea, pe care trebuie neapărat să le ai în vedere atunci când te urci la volanul mașinii, pentru a evita noile amenzi și sancțiuni. 

Comportamentul agresiv

Dacă ești un șofer temperat, cu o conduită preventivă la volan, continuă să fii așa! În caz contrar, ai grijă la acțiunile pe care vrei să le faci în trafic. 

Ce înseamnă comportament agresiv? Ei bine, folosirea excesivă a claxonului sau a flash-urilor, schimbarea în forță a benzilor de circulație, intimidarea altor participanți la trafic și ambalarea nejustificată a motorului aduc amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, respectiv permis suspendat pentru 30 de zile.

Mai mult, dacă s-a produs un accident cu pagube materiale, amenzile intră în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv un permis suspendat pentru 90 de zile. 

schimbari Cod Rutier 2022

Noua limită de viteză

Avem un nou prag de viteză, pentru care se aplică o perioadă de suspendare a permisului de 120 de zile. Este vorba de depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteza. Pe lângă asta, se aplică și cea mai usturătoare amendă, din clasa a IV-a de sancțiuni. Desigur, amenda se reduce cu 50%, dacă este plătită într-un interval de 15 zile, conform prevederilor.

Circulația pe autostradă

Am văzut ce înseamnă comportamentul inadecvat și chiar periculos al unor șoferi care circulă pe autostrăzile din România. Astfel, Codul Rutier 2022 vine cu prevederi noi în privința întoarcerii și mersului pe contrasens, care duce automat la suspendarea permisului pe 120 zile, fără drept de reducere a perioadei de pedeapsă.

Totodată, conducerea fără motiv întemeiat pe banda de urgență va fi acum amendată mai sever (clasa a IV-a de puncte-amendă), respectiv cu o sancțiune nouă: permis suspendat pentru 90 de zile.

Dacă ești în căutarea unui sedan de top pe care să-l conduci relaxat la drum lung, a venit momentul să descoperi trei dintre cele mai bune opțiuni de pe piață: BMW Seria 3, Audi A4 și Mercedes C Class. 

Traversarea căilor ferate 

S-a majorat și sancțiunea privind traversarea neregulamentară a căilor ferate. Astfel, suspendarea dreptului de a conduce se mărește la 120 de zile, respectiv este prevăzută o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.

Depășirile neregulamentare

O altă schimbare importantă în Codul Rutier 2022 vizează efectuarea depășirilor neregulamentare, care acum sunt sancționate mai aspru. Prin urmare, clasa de sancțiuni a urcat o poziție, la 6-8 puncte de amendă, dar s-a mărit și perioada de permis suspendat, la 60 de zile.

Vizibilitatea în timpul conducerii

Era cât se poate de firesc să ai geamurile mașinii curate, pentru a avea o vizibilitate cât mai bună în trafic, iar acum este considerată obligație. Pe scurt, dacă polițistul te surprinde cu parbrizul, luneta și geamurile laterale murdare, fără vizibilitate, ai toate șansele să primești 6-8 puncte de amendă. 

Cum, totuși, nu există un instrument de măsurare a murdăriei, situația va fi la aprecierea polițistului constatator. Este momentul să apelăm la utilitatea stergatoarelor și, dacă este cazul, la o soluție auto pentru geamuri, care să se regăsească în portbagaj. Cine știe când vei avea nevoie?

Codul Rutier

Modul de imobilizare al mașinii

Dacă ai oprit motorul și nu ai acționat frâna de mână, respectiv nu ai introdus mașina într-o treaptă de viteză (sau pe modul de parcare, pentru mașinile automate), înseamnă că nu ți-ai asigurat autoturismul și riști o amendă din clasa I. Nu este foarte clar cum se va verifica asta (sigur polițiștii nu vor verifica toate mașinile parcate), dar este evident că o mașină oprită și neasigurată poate produce situații neplăcute. 

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

Clasele de sancțiuni în Codul Rutier

După cum știi deja, există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, iar ultima dintre ele este exclusiv pentru persoanele juridice. 

  1. Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 Lei – 435 Lei
  2. Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 Lei – 725 Lei
  3. Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 Lei – 1.160 Lei
  4. Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 Lei – 2.900 Lei
  5. Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 Lei

sanctiuni în Codul Rutier

Vestea bună, dacă îi putem spune așa, este că punctul de amendă a rămas plafonat, cel puțin până în decembrie 2022, la valoarea de 145 de Lei. În mod normal, acesta creștea odată cu nivelul salariului minim brut pe economie, care în prezent este de 2.550 Lei. 

Așadar, un punct de amendă rutieră ar fi trebuit să fie 255 Lei. În condițiile în care RCA-ul și prețul combustibilului au crescut foarte mult, ar fi de evitat fiecare punct de amendă. 

În concluzie, cum Codul Rutier 2022 este deja în vigoare, iar acum îi cunoști și cele mai importante modificări, să ai drumuri plăcute și lipsite de amenzi de circulație rutieră!

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)