autovit.ro
B SECTIUNI

Cu mașina în vacanță: cum alegi o cutie portbagaj auto plafon

Plecatul în vacanță cu mașina înseamnă multe bagaje, iar dacă vorbim de mai mulți pasageri, poate chiar copii, numărul și volumul bagajelor devine impresionant. În acest articol vorbim despre cum un portbagaj auto plafon te poate salva în astfel de situații dificile.

Motive pentru care un portbagaj auto plafon îți este util

Atunci când pleci în vacanță cu familia, una dintre cele mai stresante probleme pe care o poți întâmpina este să rămâi fără spațiu în portbagajul mașinii. Nu-ți face griji, deoarece tot mai mulți șoferi se confruntă cu asta.

De regulă, lipsa spațiului se întâmplă din două motive principale. Fie ai o mașină cu un portbagaj mic din fabrică, respectiv familia și nevoile s-au mărit de-a lungul timpului, fie ai atâtea bagaje de luat cu tine, încât la fiecare plecare mai serioasă te confrunți cu această situație dificilă. Desigur, mai poate fi vorba și de o poziționare incorectă a bagajelor în portbagaj, însă, în cazuri ca astea, suntem convinși că ai grijă să le așezi cât mai bine posibil.

Primul impuls ar putea fi să încarci portbagajul până la refuz și să depozitezi inclusiv la interior sacoșe și ghiozdane, pe la picioarele pasagerilor sau chiar direct pe banchetă. Totuși, există o soluție cu adevărat practică și accesibilă pentru tine: o cutie portbagaj auto pentru plafon. 

Cutia portbagaj auto se montează pe plafonul mașinii și îți va ușura misiunea cu depozitarea și transportul tuturor bagajelor, fără a renunța la confortul și nevoile pasagerilor. Mai mult decât atât, investiția va fi benefică și în alte împrejurări, precum deplasările prin țară sau transportul ocazional al unor produse ceva mai voluminoase.

Așadar, în rândurile următoare vei descoperi cum să alegi o cutie portbagaj auto plafon potrivită pentru nevoile tale din timpul vacanței și nu numai!

Nevoile tale implică un transport mai consistent? Vezi categoria noastră de REMORCI potrivite pentru autoturismul tău.

Criterii de care să ții cont atunci când alegi o cutie portbagaj auto 

Există câteva criterii principale pe care o să le detaliem pe rând. Așadar, în funcție de acestea, iată cum să alegi o cutie portbagaj auto potrivită:

Volumul și greutatea

Volumul unui portbagaj auto plafon începe de la 200 l și poate ajunge până undeva la 700 l. În principiu, totul depinde de nevoile tale, mai precis de ce tip de bagaje vei transporta cel mai des (echipamente sportive, articole de camping, trolere etc.). De exemplu, o cutie portbagaj auto de 400-500 l va fi cu siguranță o alegere optimă, mai ales dacă ești în căutarea unui portbagaj de dimensiuni medii. Practic, raportat la portbagajul actual al mașinii, de multe ori îți poți dubla capacitatea de stocare a bagajelor cu un asemenea spațiu de depozitare exterior.  

Un asemenea portbagaj poate depozita și transporta bagaje de până la 75 kg, iar conform normelor europene, aceasta este și greutatea maximă admisă pentru plafonul mașinii. De asemenea, ia în calcul și greutatea cutiei portbagajului fără încărcare, care poate ajunge chiar și la 20 kg. Mai mult decât atât, ține cont de greutatea suportată de barele transversale, respectiv de plafonul mașinii tale.

Dimensiunea și forma

Este bine de știut că sunt portbagaje auto pentru plafon cu diferite lungimi și lățimi. Ca urmare, o cutie portbagaj auto 160 cm, cu o lățime variabilă, poate fi suficientă pentru majoritatea bagajelor uzuale. În caz contrar, să zicem că vrei să transporți schiuri sau alte articole mai lungi, te poți orienta către cele cu o lungime de peste 175 cm. 

În privința înălțimii, chiar dacă nu diferă foarte mult de la un model la altul, ține cont și de acest aspect pentru a depozita bagajele, poate, pe mai multe „straturi”. În orice caz, înainte de toate, ia în calcul și dimensiunile plafonului mașinii tale. 

Forma asigură aerodinamica. În principiu, o cutie mai joasă și alungită în partea din față înseamnă un consum mai bun de carburant și o stabilitate foarte bună la vânt. Desigur, ține cont și de modul în care arată pe mașina ta. 

Cutie portbagaj auto plafon

Materialul de fabricație al carcasei

O cutie portbagaj auto poate fi fabricată din mai multe tipuri de materiale, cea mai recomandată fiind totuși cea din plastic ABS cu rezistență UV. Este un plastic dur, care rezistă foarte bine în timp. Asta ar fi și alegerea noastră.

Totuși, pe piață mai găsești și alte variante, precum o cutie portbagaj auto fabricată din material textil. Deși se bucură de impermeabilitate și o manevrabilitate facilă, gradul de rezistență în timp este cu mult mai mic față de una realizată dintr-un material dur.

sistemul de prindere pe plafon

Sistemul de închidere și deschidere

Aici ține de preferințele tale și, bineînțeles, de suma de bani pe care ești dispus să o cheltuiești. Un sistem de închidere și deschidere pe ambele părți (Dual Side) este evident mai confortabil, însă, totodată, alegerea unui sistem cu închidere și deschidere pe o singură parte poate înseamna și costuri de achiziție ceva mai reduse. 

Tot aici, este important de avut în vedere câte puncte de închidere are cutia. Așadar, trei sau mai multe puncte de închidere înseamnă un nivel de siguranță mai mare. Totodată, închiderea se poate face simplu, printr-un clic, sau ceva mai complex, în funcție de tehnologia punctelor de închidere. Cele mai comune astfel de cutii se închid cu o cheie. 

Sistemul de prindere pe plafon

Orice portbagaj auto exterior are nevoie pentru montare de un set de bare transversale pentru plafon. Există mai multe sisteme de prindere, cum ar fi „Fast&Click” (specific brandului Thule) sau prinderea în formă de „U”, care pot fi compatibile cu mai multe tipuri de bare transversale.  

Pentru o alegere corectă în privința compatibilității și siguranței, apelează la specialiștii în domeniu. 

accesorii utile la o cutie portbagaj

Alte facilități și accesorii utile la o cutie portbagaj auto

Pe lângă criteriile principale de mai sus, mai poți avea în vedere și următoarele aspecte care se pot dovedi extrem de importante:

 • Sistem anti-furt eficient, în special pentru parcările publice și nesupravegheate;
 • Un mâner extern accesibil și ușor de manevrat;
 • Protecție împotriva intemperiilor vremii (îngheț, rugină etc.);
 • Compartimentarea spațiului de depozitare, cu zone speciale pentru anumite bagaje;
 • Suprafață anti-alunecare a bagajelor depozitate;
 • O lampă de iluminare, ideală pentru manevrarea bagajelor pe timp de noapte;
 • Chingi și curele de fixare suplimentare;
 • Husă de protecție, în caz de depozitare a cutiei;
 • Adaptoare pentru barele transversale ale mașinii.

O cutie portbagaj auto nu este de ajuns? Ai nevoie de mașină mare. 👉 AICI găsești 10 recomandări de mașini second-hand cu 7 locuri, prin care poți rezolva atât problema spațiului pentru bagaje, cât și a confortului tuturor pasagerilor de la bord.

Top cutii portbagaj din care să o alegi pe cea mai potrivită

Acum, că ai o privire corectă asupra portbagajului exterior care se montează pe plafonul mașinii, îți prezentăm un top cutii portbagaj care se bucură de calitate și rezistență în timp, dar și de un preț avantajos. Desigur, alege-o pe cea mai potrivită nevoilor, respectiv bugetului tău. 

Cutie portbagaj Thule

Brandul suedez Thule nu are nevoie de o prezentare detaliată, produsele lor inovând această piață. O cutie portbagaj Thule, din populara serie Motion sau Touring, poate fi o alegere foarte bună pentru nevoile tale de depozitare. De exemplu, Motion XXL este o cutie foarte încăpătoare, însă are dimensiuni lungi și trebuie să te asiguri că se potrivește dimensiunilor plafonului mașinii tale. Pentru variante mai mici de depozitare, Touring M va fi o cutie potrivită, cu sistem de prindere „Fast&Click”. 

Cutie portbagaj Thule

Cutie portbagaj Menabo

Italienii de la Menabo vin și ei cu soluții optime de depozitare pe plafonul mașinii, o alegere foarte populară fiind modelul Menabo Marathon. Aceasta este o cutie compactă, realizată din materiale durabile, fiind alegerea ideală pentru mașinile mai mici. În plus, prețul este atractiv în raport cu calitatea. Așadar, o cutie portbagaj Menabo s-ar putea să fie ceea ce îți dorești pentru transportul bagajelor tale, respectiv pentru dimensiunile mașinii pe care o deții.

Cutie portbagaj Menabo

Cutie portbagaj Modula 

Brandul Modula se leagă tot de Italia, iar seria WeGo pare să fie cea mai căutată din tot portofoliul acestora de portbagaje pentru plafon. În plus, designul este atractiv și eficient, cu un sistem de prindere care se bucură de o compatibilitate universală cu diferite bări transversale. Capacitatea poate ajunge până la 75 kg. 

Cutie portbagaj Modula

Cutie portbagaj Neumann

Nici cehii de la Neumann nu sunt de neglijat în materie de cutii portbagaje auto. Cum nu trebuie să deții neapărat o mașină Skoda, vei găsi câteva variante interesante, la un preț accesibil, pentru plafonul mașinii tale. De exemplu, Neumann Whale 200 are o  aerodinamică bună și un material rezistent din plastic ABS.

Cutie portbagaj Neumann

De ce aspecte să mai ții cont:

 • Unele portbagaje auto plafon sunt dedicate pentru a fi montate pe cârligul auto, însă pot veni și cu tot felul de inconveniente, atât ca spațiu (capacitate litri), cât și la diverse manevre în trafic sau la parcare.
 • Dacă o cutie portbagaj auto nu îți este de ajuns, iar una mai mare nu este potrivită, poți alege varianta achiziționării și montării a două cutii mai mici. 
 • În cazul în care mai vrei spațiu și pentru altceva, de exemplu, un suport pentru bicicletă, ține cont și de asta atunci când alegi dimensiunile cutiei. 

Gata de cea mai bună achiziție? Descoperă acum cea mai potrivită CUTIE PORTBAGAJ AUTO pentru mașina ta. Alege un spațiu de depozitare suplimentar potrivit! 

În concluzie, achiziția unui portbagaj auto plafon potrivit este o investiție foarte bună și necesară, în condițiile în care următoarea soluție, cu adevărat costisitoare, ar fi schimbarea mașinii.

Sursa foto: Shutterstock, site producători 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)