autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să devii instructor auto: pași de urmat și aptitudini necesare

A deveni instructor auto poate fi o alegere de carieră satisfăcătoare și valoroasă. Nu numai că vei ajuta oamenii să învețe cum să conducă în siguranță, dar vei fi și parte a unei ramuri profesionale care este în continuă creștere. În calitate de instructor auto, te vei ocupa de pregătirea șoferilor în formare pentru examenele teoretice și practice și îi vei ajuta să devină șoferi siguri și responsabili. 

Drumul către profesia de instructor auto nu este foarte dificil, dar necesită muncă și dedicație. Este important să înțelegi cerințele și responsabilitățile pe care le implică această carieră. În plus, trebuie să dispui de abilități de comunicare excelente, să fii pasionat de șoferie și să poți rămâne calm și concentrat în timpul orelor de conducere. 

Îți oferim, în continuare, toate detaliile de care ai nevoie pentru a deveni instructor auto, calificările și cerințele necesare, modalitățile de pregătire și examinare, precum și alte amănunte care te pot ajuta în cazul în care dorești să urmezi această profesie.

Care sunt cerințele pentru a deveni instructor auto

Dacă ai luat decizia de a activa în acest domeniu, este bine să știi că vei avea de parcurs trei etape principale:

  • atestarea ca instructor auto;
  • autorizarea în funcția de instructor auto;
  • desfășurarea activității practice.

Iată care sunt condițiile pentru obținerea atestatului de instructor auto:

  • să fii absolvent de liceu, cu diplomă de bacalaureat sau să fi absolvit o școală de maiștri în specialitatea auto;
  • să ai minimum 25 de ani împliniți;
  • să deții un permis de conducere de cel puțin 5 ani, valabil cel puțin pentru categoria pentru care soliciți atestarea;
  • să nu fi fost suspendat în ultimele 6 luni de la exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau de mai mult de două ori de la data obținerii permisului de conducere pentru consum de alcool;
  • să nu fi avut permisul anulat în ultimii 10 ani;
  • să fii apt din punct de vedere medical și psihologic pentru a desfășura activitatea de instructor;
  • să nu fi fost condamnat pentru o infracțiune legată de circulația rutieră, omor, vătămare corporală gravă, tâlhărie, ultraj, tulburarea liniștii publice, viol, lipsirea de libertate în mod ilegal, corupție, trafic de influență sau trafic și/sau consum de droguri, în cazul în care nu s-a beneficiat de reabilitare sau amnistie;
  • să fi urmat un program de formare la un centru de perfecționare profesională pentru personalul din domeniul transportului rutier, autorizat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și organizat în conformitate cu legislația în vigoare.

👉 Abilitățile de conducere se pot deprinde pe orice mașină, chiar și pe una rulată, așa cum găsești pe platforma Autovit. Ai posibilitatea să descoperi aici o gamă variată de automobile second-hand. Tot ceea ce ai de făcut este să accesezi site-ul pentru o experiență de cumpărare plăcută și sigură. 

Persoanelor care doresc să se înscrie la cursurile pentru obținerea atestatului de profesor de legislație rutieră li se aplică aceleași cerințe. Este important de menționat faptul că acești solicitanți trebuie să fi absolvit o instituție acreditată de învățământ superior de lungă durată, în specialitatea științelor juridice sau tehnice.

Actele necesare pentru a deveni instructor auto

Dacă dorești să urmezi cursurile necesare pentru a obține atestatul de instructor auto, va fi necesar să depui un dosar de înscriere la centrul de formare și dezvoltare profesională a personalului din domeniul transportului rutier. Acesta va trebui să conțină:

  • o cerere care să includă numele și prenumele, tipul atestatului solicitat și categoriile de autovehicule pentru care se dorește atestarea;
  • o copie după actul de identitate;
  • o copie a permisului de conducere;
  • o copie legalizată a actului de studii;
  • cazierul auto original, care să ateste că se îndeplinesc condițiile legale și care trebuie să fie valabil timp de 30 de zile. În cazul cetățenilor din alte state membre ale Uniunii Europene, se poate prezenta o declarație notarială din care să reiasă că permisul nu a fost anulat sau suspendat;
  • avizul medical și psihologic original, în termenul de valabilitate, care să aibă mențiunea „apt” pentru calitatea de instructor auto;
  • certificatul de cazier judiciar original, care să ateste că îndeplinești condițiile menționate mai sus;
  • dacă este cazul, o adeverință originală eliberată de școala de conducători auto în care ai activat.

👉 Îți dorești o mașină modernă, care să pună în valoare talentul tău de conducător auto? Accesează secțiunea de autoturisme noi de pe site-ul Autovit, consultantul tău auto de încredere și optează pentru una dintre mașinile preferate. 

Cursurile de pregătire și atestare a instructorilor auto – scoala de instructori auto

Conform prevederilor legale în vigoare, cursurile pentru pregătirea și atestarea instructorilor de conducere auto se fac în cadrul unor centre de pregătire și perfecționare profesională, care sunt autorizate să desfășoare această activitate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. În aceste centre se elaborează și structura cursurilor, care este validată de către Minister, prin Direcția Transport Rutier.

Programa de studiu livrează cursanților cunoștințele necesare desfășurării activității de instructor auto și cuprinde, între altele:

  • reglementări privind securitatea rutieră;
  • formarea conduitei preventive de conducere;
  • riscurile asociate conducerii vehiculelor;
  • abilitățile necesare unei conduceri eficiente și sigure;
  • prevenirea accidentelor și comportamentele de securitate;
  • reguli de comunicare;
  • conducerea economică a vehiculului;
  • evaluări ale formării profesionale.

Cursul are o durată de 120 de ore, împărțite în două părți: pregătirea teoretică, cu o durată de 90 de ore, și cea practică, de 30 de ore. Potrivit regulamentelor generale și legislației în vigoare, durata zilnică a acestor etape de pregătire nu trebuie să depășească 6 ore.

În cazul în care ai deja un atestat de instructor auto, dar dorești să obții o categorie suplimentară aferentă, poți participa la cursul special destinat, care are o durată de 30 de ore, din care 20 de ore pregătire teoretică și 10 ore practică.

Atestatele de instructori de conducere auto au o valabilitate de 5 ani. Dacă după acest timp dorești să ți-l reînoiești, va trebui să depui din nou dosarul cu documentele menționate mai sus și să susții examenul pentru obținerea unui nou atestat.

În cazul în care optezi pentru ocuparea unei poziții de profesor de legislație rutieră, trebuie să iei în considerare că, pe lângă cerințele de școlarizare specifice, diferite de cele pentru instructori auto, va trebui să participi la cursurile special concepute pentru această profesie și să promovezi examenul de atestare.

👉 Fie că ești instructor auto sau începător în ale condusului, atunci când trebuie să înlocuiești o piesă la mașina ta, nu uita că Autovit oferă o varietate largă de piese de schimb pentru toate tipurile de autovehicule.

scoala instructori auto

După ce ai participat la cursurile de formare profesională pentru instructori auto, urmează etapa examenului pentru obținerea atestării, care presupune două probe:

  • proba scrisă, care este eliminatorie și care are drept scop verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie pe drumurile publice şi cunoaşterea autovehiculului, constând într-un test tip grilă cu 60 de întrebări și cu o durată de o oră;
  • probă practică, ce se desfășoară în trafic, pentru fiecare categorie pentru care se solicită atestarea, având o durată de 30 minute și care este destinată evaluării cunoştinţelor, competenţelor şi capacităţilor pedagogice.

Pentru promovarea examenului, va trebui să răspunzi corect la cel puţin 48 de întrebări, iar la proba practică să obţii calificativul „admis”.

Locul, data și ora examenului sunt stabilite și comunicate de către Autoritatea Rutieră Română (ARR).

Dacă dorești să devii profesor de legislație rutieră, examenul pe care îl vei susține va consta din proba scrisă, care durează o oră și în care va trebui să rezolvi un test tip grilă, și proba orală pentru evaluarea aptitudinilor psihopedagogice, unde vei susține o temă din domeniul conducerii preventive și al legislației rutiere.

Examenul pentru obținerea atestării de instructor auto

În cazul în care ai fost declarat admis la examenul pentru obținerea atestării de instructor auto, poți intra în posesia autorizației. Aceasta este eliberată de Autoritatea Rutieră Română (ARR) în termen de 15 zile de la data promovării examenului. Candidații respinși la examen au posibilitatea de a fi reexaminați de două ori, în baza cursului la care au participat deja, în termen de un an de la data primului examen.

Pentru a intra în posesia autorizației, va trebui să depui următoarele acte:

  • cazierul auto;
  • dovada atestatului;
  • dovada plății taxelor aferente;
  • lista cuprinzând toate vehiculele utilizate pentru care se solicită autorizația, împreună cu documentația care demonstrează că pot fi folosite în procesul de învățare;
  • certificatul de înregistrare, eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului, corespunzător activității pentru care se solicită autorizarea.

În calitate de instructor auto autorizat, poți încheia un contract de prestări de servicii cu o singură școală de șoferi autorizată.

👉 Dacă ești posesorul unei școli de șoferi și dorești să-ți reînnoiești parcul auto, accesează categoria de autoutilitare pe site-ul Autovit, unde majoritatea dealerilor îți oferă mașini cu garanție, ca tu să te poți bucura în siguranță de autovehiculele alese.

Obligațiile instructorului auto

Abilitățile, stilul de condus și performanțele viitorului șofer depind în mare măsură de aptitudinile instructorului auto. Un educator auto competent trebuie să poată transmite cursantului nu numai tehnicile de conducere a unui vehicul, ci și regulile de circulație preventivă și cele ale conduitei responsabile în trafic. În plus, este important ca acesta să-și ajute elevul să conștientizeze că automobilul poate fi periculos atât pentru șofer, pasageri, cât și pentru ceilalți participanți la trafic dacă nu se respectă normele de circulație și dacă nu se adoptă un stil de conducere prudent.

Iată câteva dintre principalele obligații ale unui instructor auto:

  • folosirea în procesul de învățare doar a vehiculelor care sunt conforme cu inspecția tehnică periodică și care sunt inscripționate ca mașini de școală;
  • parcurgerea în totalitate a programei de învățământ, așa cum este ea stabilită prin lege;
  • respectarea ciclului de învățare;
  • capacitatea de a explica și de a repeta exerciții împreună cu elevul, atunci când situația o cere.

A fi instructor auto înseamnă să ajuți oamenii să dobândească abilitățile necesare pentru a deveni șoferi experimentați și responsabili. Este o meserie care necesită nu doar competențe, ci și pasiune și dedicare, iar satisfacția de a vedea progresul și succesul elevilor tăi poate fi cu adevărat remarcabilă.

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)