autovit.ro
B SECTIUNI

Cum verifici cate daune a avut masina

Vrei sa cumperi un autoturism second hand, dar ai ceva dubii in privinta istoricului accidentelor suferite de acel exemplar? Din 15 septembrie aceasta problema este partial rezolvata, deoarece de acum baza de date CEDAM poate furniza si informatii privind prejudiciile asociate politelor RCA intrate in valabilitate incepand cu anul 2008.

Recent Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a simplificat modul de aplicare a sistemului bonus-malus si a facilitat accesul asiguratilor la informatiile privind istoricul daunelor proprii. Totusi vorbim despre o rezolvare partiala, deoarece masura se aplica doar pentru masinile care au fost rulate in Romania si au avut o asigurare RCA valabila.

Care este mecanismul?
Primele de asigurare aferente asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) depind de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/ utilizatorul unui vehicul intr-o perioada de referinta, asa cum prevad reglementarile in vigoare cu privire la sistemul bonus-malus. Prin urmare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor intretine si administreaza aceasta baza de date CEDAM, iar informatiile sunt centralizate de la societatile de asigurare. Mai mult, responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, incarcarea si modificarea politelor RCA revine exclusiv societatilor de asigurare emitente. Mai trebuie mentionat ca pana acum baza de date CEDAM putea fi interogata de persoanele fizice doar pentru a afla daca un autovehicul detine sau nu o polita RCA valabila.

Cum procedam
In urma cu ceva timp, va povesteam despre cum se poate accesa baza de date a Politiei, pentru a afla daca masina a fost sau nu furata. Dupa aceasta etapa preliminara, de acum puteti verifica si daca acea masina a suferit accidente grave, prin accesarea bazei de date CEDAM la adresa http://cedam.csa-isc.ro/index.php?id=9. Trebuie tinut cont ca interogarea CEDAM permite identificarea dupa CNP/ CUI si numarul de inmatriculare sau seria de caroserie.

Chiar daca aceasta verificare se aplica momentan doar masinilor care au avut o polita valabila pe teritoriul Romaniei, masura este destul de benefica pentru cei care doresc achizitionarea unei autoturism second hand. Astfel clientul va afla daca masina pe care urmeaza sa o cumpere a suferit vreun accident grav si apoi a fost “reparata”. De asemenea chiar si vanzatorul de buna-credinta poate demonstra de acum cu acte ca autoturismul nu a fost implicat in evenimente rutiere majore. Voi ce parere aveti despre aceasta noua facilitate oferita de baza de date CEDAM?

47 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)