autovit.ro
B SECTIUNI

Evaluare autoturism: cum calculezi valoarea corectă a mașinii tale

Ești foarte entuziasmat atunci când îți cumperi o mașină, dar s-o vinzi pe cea veche reprezintă un motiv suplimentar de stres.

Cât costă o mașină ca a mea? Care este prețul corect? Cât să cer pe ea? Sunt întrebări pe care probabil că ți le-ai pus deja sau urmează să ți le pui atunci când vei dori să îți schimbi autoturismul. Este important să-i cunoști adevărata valoare, așa că iată ce pași ar trebui să urmezi înainte de a începe negocierile. 

Evaluare auto online: cea mai simplă metodă

Pe Autovit.ro sunt disponibile peste 30.000 de modele de mașini, așa că cea mai simplă metodă de a-ți evalua corect autoturismul este să cauți unul cu specificații asemănătoare. Dacă sunt mai multe, cu atât mai bine, pentru că vei putea să vezi cât valorează cu o precizie mai mare.

La fiecare anunț postat pe Autovit.ro, vei găsi în partea de jos a paginii și rubrica Indicatorul de preț. Acesta îți va arăta dacă suma cerută este sub, la nivel mediu sau peste prețul pieței. 

Pentru a estima corect intervalul prețului mediu pentru o anumită mașină, sunt analizate o serie de informații despre vehicul și sunt comparate alte anunțuri similare publicate pe Autovit.ro, în ultimele 12 luni. Astfel, îți vei putea face o imagine de ansamblu foarte clară și îți va fi mai ușor să îți evaluezi autoturismul.  

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Evaluare auto online

Definește cât mai clar condiția mașinii tale

Valoarea mașinii tale este determinată de condiția în care se prezintă. Încearcă să fii cât mai sincer cu tine, atunci când o evaluezi. Eventual, îi poți cere și părerea unui prieten, pe care să-l inviți la o vizionare, ca și cum ar fi interesat să-ți cumpere mașina. O bună modalitate de auto-evaluare este acordarea de stele, în felul următor: 

  • 5 ⭐⭐⭐⭐⭐: mașina trebuie să fie în stare perfectă din toate punctele de vedere. Motorul funcționează perfect, deții facturi pentru toate reviziile, cauciucurile sunt aproape noi, iar caroseria și interiorul nu prezintă imperfecțiuni. Statisticile arată că doar 5% dintre mașinile second hand se încadrează la această categorie. 
  • 4 ⭐⭐⭐⭐: mașina are semne de uzură în concordanță cu vârsta ei, dar nu prezintă probleme majore estetice sau mecanice. Vopseaua arată bine, chiar dacă are unele zgârieturi superficiale. Tapițeria nu trebuie să fie uzată sau murdară, iar cauciucurile să poată fi folosite pentru cel puțin încă un an sau doi. Din punct de vedere mecanic, ar trebui să treci fără emoții de orice verificare la un service.
  • 3 ⭐⭐⭐: o mașină cu un astfel de rating ar trebui să prezinte câteva probleme ce necesită o investiție mică pentru a fi rezolvate. Poate fi vorba de vopsea sau faruri mătuite, una-doua zgârieturi mai grave sau tapițerie murdară. Probabil că nu deții facturile pentru revizii, dar mașina funcționează bine și va trece testele mecanicilor. 
  • 2 ⭐⭐: o astfel de mașină are urme vizibile pe caroserie, probleme mecanice sau a stat mai mult prin service-uri în ultima vreme. Exteriorul și interiorul nu se prezintă în cele mai bune condiții, există rugină în unele zone și sunt șanse mari ca mașina să nu treacă de următoarea inspecție ITP fără o recondiționare prealabilă.
  • 1 ⭐: probabil că dacă ai o astfel de mașină, nu ar trebui s-o vinzi, ci să te gândești mai degrabă să o dai la casat, sau pentru piese de schimb. Vehiculele din această categoria sunt nesigure la orice viteză, au suferit accidente grave și ar avea nevoie de investiții majore pentru a fi puse la punct. 

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE

Cum stabilesti un pret corect

Cum stabilești un preț corect

În 2021, piața auto second hand a consemnat noi recorduri, comparabile cu 2019, ultimul an dinaintea pandemiei. Acest lucru s-a datorat și crizei de componente din întreaga lume pentru autoturismele noi.

Astfel, au existat situații în care mașinile vechi de doi-trei ani nu și-au pierdut aproape deloc din valoare. Dacă deții un astfel de exemplar și se încadrează la patru sau la cinci stele, ești norocos, pentru că vei putea face o afacere foarte bună.

Un preț corect se stabilește și în funcție de cererea de pe piață din momentul în care faci tranzacția. Spre exemplu, în momentul de față o Dacia Logan din 2021, cu 37.000 de kilometri, costă 13.500 de euro, în timp ce o Dacia Logan nouă poate fi achiziționată prin programul Rabla 2022, cu prețuri începând de la 11.849 de euro.   

Nu există tipare foarte clare pentru a stabili valoarea unei mașini uzate, mai ales în această perioadă. În schimb, sunt șanse mari ca piața second hand să rămână principala opțiune pentru șoferii din România și în 2022.

Dacă ai o mașină bine pusă la punct și cu istoric verificabil, sunt șanse mari să faci o tranzacție echitabilă. Un ultim sfat este să nu te grăbești să ceri cel mai mic preț de pe piață, pentru că potențialii cumpărători vor încerca să negocieze.

Aceștia sunt pașii pe care îi ai de făcut pentru a calcula corect valoarea mașinii tale.  

Vezi categoria noastra de ▶️ MAȘINI NOI

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)