autovit.ro
B SECTIUNI

Ghid vânzare: cum știi că a venit momentul să-ți vinzi mașina

Există un moment ideal pentru orice decizie sau acțiune, inclusiv atunci când este vorba despre a-ți vinde mașina.

Partener de drept al familiei, bucurie și necesitate, în același timp, mașina este considerată a doua cea mai importantă investiție, după locuință. Dar în timp investiția se depreciază, așa că este bine să știi exact când este momentul să mergi mai departe

Sunt câteva aspecte care merită luate în considerare, pentru a cântări dacă mașina personală trebuie vândută, dar și pentru a alege momentul optim al acestui demers. Informațiile care urmează sunt în măsură să te ajute să alegi perioada cea mai potrivită, să iei o hotărâre corectă și să eviți cele mai frevente greșeli ale vânzătorilor. 

Când e cel mai bine să vinzi mașina? 

Cererea de mașini la mâna a doua este mereu una ridicată. Sunt mai multe motive care mențin interesul pentru mașinile second-hand. Printre acestea se numără:

  • prețul ridicat al automobilelor noi
  • cererea mare, care nu este acoperită mereu de oferta de unități nou produse
  • evoluția economică ce face loc pentru a doua mașină de familie
  • interesul ridicat pentru o mașină rulată, dar cu performanțe tehnice superioare

O mașină bine întreținută, care nu a suferit daune majore și corespunde tehnic normelor de circulație, este un bun de valoare ce poate aduce, prin vânzare, o parte din suma necesară achiziționării unei alte mașini, indiferent că este una nouă sau nu. 

Statisticile arată că perioada cea mai animată pe piața auto SH este între luna martie și începutul lunii august.

Principalele motive sunt vremea caldă, care îmbie la călătorii, și perioada de dinaintea vacanțelor de vară. Cu toate acestea, piața poate avea fluctuații, în funcție de unele situații particulare. De exemplu, anii 2020 și 2021 au fost mai slabi pentru piața autoturismelor (atât noi, cât și rulate), ca urmare a restricțiilor de călătorie. 

Pentru că producția de mașini diesel este în scădere, acestea fiind prin excelență mașini robuste, fiabile și având costuri de întreținere mai mici, interesul pe piața second-hand este ridicat. Nu poate fi omis nici faptul că există tendințe care duc la creșterea interesului pentru modele SUV sau decapotabile, de exemplu, după cum este posibil ca interesul pentru unități cu litraj și consum mic să crească, în contextul majorării prețului pentru combustibili. 

cum sa vinzi masina

Cum te asiguri că vinzi la un preț bun

Starea tehnică a mașinii rămâne principalul criteriu. O mașină second-hand bine întreținută, cu toate reviziile la zi, cu reparațiile uzuale făcute corect și cu piese de calitate rămâne un bun de valoare. Iar aici intervine cartea tehnică a mașinii, care arată data și locul unde au fost făcute reviziile și reparațiile. Completat periodic, este documentul care atestă calitatea mașinii și un argument solid pentru a cere un preț bun. 

Kilometrajul este un alt element important, dar acesta vine în completarea modului în care a fost întreținută mașina. Uneori, mașinile cu puțini kilometri la bord sunt în stare tehnică nesatisfăcătoare sau au suportat reparații ample, în urma unor evenimente rutiere, după cum unele mașini cu mulți kilometri la bord pot fi în stare excelentă.

Numărul de kilometri trebuie mereu corelat cu anul de fabricație al autovehiculului. Deși mașinile nu îmbătrânesc, vârsta poate să devină o problemă în găsirea pieselor de schimb și în respectarea normei de poluare, dar și un factor care accentuează uzura morală a mașinii. 

Aspectul mașinii este un detaliu comercial care poate cântări mult, deși orice potențial cumpărător avizat știe că acesta se poate îmbunătăți foarte ușor. Un spălat profesional și un polish fac mașina să arate impecabil, fără să aducă beneficii pe partea tehnică. 

Peste 3,5 milioane de oameni caută în fiecare lună mașini sau informații utile pe Autovit, iar faptul că vanzatorii profesionisti, utilizează această platformă este dovada cea mai bună a beneficiilor și avantajelor pe care le oferă.

>> mașinile se vând, în medie, în 2 săptămâni de la postarea anunțului 

>> peste 100 de filtre de căutare ajută utilizatorii să-și găsească mașina

>> anunțurile sunt exportate automat și pe OLX> platforma pune la dispoziție servicii suplimentare de promovare ce aduc anunțurile în topul afișărilor> în perioada campaniilor de discount, utilizatorii pot posta anunțuri cu până la 70% discount, adică cu aproximativ 2 euro/mașină 

De ce sa vinzi masina

De ce să-ți vinzi mașina 

Viața înseamnă schimbare, iar schimbarea implică nevoi noi și mai mult confort. Un alt loc de muncă, o familie mai numeroasă sau venirea pe lume a primului copil, obișnuința sau deplasările lungi, o locuință într-o altă zonă a țării, cu drumuri de o altă calitate (mai bună sau mai slabă), toate acestea sunt motive justificate pentru a-ți vinde mașina, cu scopul de a cumpăra un model adecvat necesităților. 

Pe lângă acestea, merită luate în calcul și următoarele situații: 

  • Costurile de întreținere peste posibilitățile bugetului. La capitolul costuri pot intra atât reparațiile curente și reviziile, cât și valoarea poliței RCA și a impozitului. Acestea din urmă depind de capacitatea cilindrică a mașinii, iar unele norme noi pot aduce costuri peste buget. Se mai adaugă și consumul de combustibil. 
  • Gradul de siguranță oferit de mașină. Modelele produse în ultimii 10-15 ani au un nivel de siguranță ridicat, dar, cu toate acestea, unele dintre ele nu mai corespund pentru familiile cu copii sau sunt prea puternice pentru a fi conduse de un membru tânăr al familiei, devenit șofer amator. 
  • Reparațiile ample. O mașină care a trecut printr-o serie de reparații ample și este într-o stare tehnică bună sau foarte bună este perfectă pentru a fi scoasă la vânzare. Prețul pe care l-ai putea obține va include și costul acestora, tocmai pentru că mașina funcționează în parametri optimi. 
  • Deții cea mai mare parte a bugetului necesar pentru a altă mașină. Foarte mulți proprietari aleg să-și vândă mașina când știu precis ce mașină nouă vor și au cea mai mare parte din suma necesară pentru achiziție. Vânzarea mașini vechi devine o investiție în mașina nouă.
  • Înainte de a atinge un anumit număr de kilometri. Cifrele kilometrajului au impact la vânzarea mașinii. De exemplu, o mașină cu 100.000 de kilometri va avea o cotă de piață, în timp ce, la 120.000 km, aceasta va fi inferioară, deși, în fapt, diferența de 20.000 de kilometri nu implică o depreciere notabilă a mașinii. Valorile pe care le-am utilizat sunt doar cu titlu de exemplu și depind de multe alte criterii (anul de fabricație, tipul mașinii, starea tehnică, modul în care a fost întreținută, aspectul general), dar au impact psihologic asupra potențialilor cumpărători.

Transparența și corectitudinea sunt cele mai importante în relația cu viitorul cumpărător. Declară kilometrajul real și punctează onest avantajele mașinii, așa cum le-ai trăit tu. 

  • Înainte ca modelul să iasă din producție. În momentul în care mașina iese pe poarta dealerului, prețul acesteia scade cu circa 20% față de cel de achiziție, deși mașina are doar câțiva zeci de kilometri la bord. O altă devalorizare majoră apare atunci când producătorul scoate de pe linia de producție modelul pe care-l deții. Acest lucru nu afectează cu nimic performanțele mașinii, dar are un impact asupra celor potențial interesați să cumpere autoturismul.   

Posteaza un anunt pe Autovit, fă o descriere corectă a mașinii și adaugă multe fotografii. Poți crește atractivitatea anunțului, prin adăugarea unui link de Youtube, cu o înregistrare cu vehiculul.  

7 greșeli pe care le fac oamenii când vând o mașină

Nu este neobișnuit ca mașina personală să devină un fel de membru de familie, să primească nume, iar decizia de a o vinde să trezească emoții, pentru că de ea ne leagă amintiri și momente plăcute. Cu toate acestea, a gândi ca un agent de vânzări pragmatic este cel mai bun mod de a te asigura că vei obține prețul corect. Vânzarea mașinii personale trebuie să fie o tranzacție comercială și atât. 

Exact acesta este motivul pentru care este util să știi care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le poți face: 

  1. Nu știi valoarea reală a mașinii. O estimare corectă o poți face analizând ofertele de pe piață și discutând cu un dealer; în final, stabilește un preț minim și unul maxim. 
  2. Nu ești sincer cu starea mașinii. Dacă aceasta are unele probleme tehnice pe care nu le-ai remediat, nu le ascunde, pentru ca acestea pot fi identificate la o analiză a mașinii sau la un test-drive. 
  3. Omiți faptul că prețul vinde mașina. Dacă ai nevoie de o tranzacție rapidă, prețul este cel care poate ajuta. Cu toate acestea, un preț sub valoarea mașinii va ridica semne de întrebare. 
  4. Nu iei în calcul unele taxe. Unele dintre acestea revin celui care cumpără mașina, iar altele, celui care o vinde. Spre exemplu, mașina trebuie să aibă impozitul plătit la zi, integral, pe anul în curs. 
  5. Nu ai pusă în ordine cartea tehnică a mașinii. Una dintre cele mai frecvente greșeli este aceea de a nu trece în cartea mașinii reviziile periodice și reparațiile curente, cu datele de identificare ale service-ului autorizat. Le poți completa din arhiva unităților respective, dar asta presupune timp. 
  6. Omiți o curățare profesională a mașinii. Da, este adevărat că aceasta nu va avea impact asupra calităților tehnice, dar contează foarte mult ca impresie. O mașină curată înseamnă o mașină care a fost mereu bine îngrijită. 
  7. Nu dai atenția cuvenită fotografiilor de promovare. Nu există nicio scuză pentru a nu posta fotografii de calitate și numeroase, care să însoțească anunțul de vânzare. Fotografiile bune sunt cele clare, luminoase, pe un fundal neutru. Fotografiază toată mașina și nu omite scaunele, bordul, portbagajul și motorul. Nu edita fotografiile, pentru că diferențele dintre imagini și realitate vor duce la pierderea potențialilor clienți. 

Este la fel de important să te documentezi cu privire la lista de preturi pentru vanzatorii individuali, astfel încât anunțul postat să beneficieze de promovare și să ajungă la cât mai multe persoane care ar putea fi interesate de mașina pe care vrei să o vinzi. 

Mașina personală este un bun de valoare. În consecință, procedura de vânzare, de la pregătirea efectivă a mașinii la anunțuri, trebuie realizată astfel încât tranzacția să fie una care să-ți aducă beneficiile pe care le aștepți. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)