autovit.ro
B SECTIUNI

Indicatoare și marcaje rutiere explicate

Pentru a obține permisul de conducere, este necesar să cunoști semnificația indicatoarelor și a marcajelor rutiere. În acest scop, am întocmit o listă ce cuprinde cele mai importante semne de circulație, dar și unele mai puțin cunoscute. 

Cele mai întâlnite semne de circulație

Pentru un viitor șofer, Codul Rutier este ca o biblie. Cuprinde toată partea teoretică pe care trebuie să o cunoști pentru a-ți obține carnetul și a circula la volanul unei mașini sau pe o motocicletă.

Vei găsi acolo toate informațiile necesare: semne de circulație, tipuri de marcaje rutiere, semne de prioritate, reguli și așa mai departe. Cea mai simplă modalitate prin care le poți diferenția este să te ghidezi după forma și culoarea acestora.  

Indicatoare rutiere de avertizare

La capitolul indicatoare rutiere de avertizare, cel mai frecvent vei întâlni triunghiuri cu linii roșii pe margini. Acestea te vor avertiza în privința pericolelor sau obstacolelor pe care urmează să le întâlnești pe drum. Curbele la stânga sau la dreapta, succesiunea de curbe, coborârea periculoasă, drumul îngustat, alunecos sau cu denivelări, presemnalizarea trecerilor de pietoni, atenționarea cu privire la posibila prezență a copiilor (în zona școlilor) sau a animalelor (în mediul rural), treceri la nivel cu o cale ferată – acestea sunt câteva dintre cele mai întâlnite semne de circulație încadrate în triunghi roșu.   

Cele mai intalnite semne de circulatie

Indicatoarele de avertizare au formă triunghiulară, cu linii roșii pe margini

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Indicatoare rutiere care impun restricții

Când vine vorba despre indicatoare rutiere care impun restricții sau obligații, trebuie să știi că acestea au în general forma rotundă și combină culorile roșu, albastru, alb și negru.

Iată câteva exemple: 

  • Indicatoare rotunde roșii cu alb: Accesul interzis, Circulația interzisă în ambele sensuri, Interzis virajul la dreapta/la stânga, Întoarcere interzisă, limitările de viteză, Depășirea interzisă;
  • Indicatoare rotunde alb-negru: Sfârșitul tuturor restricțiilor, Sfârșitul limitării de viteză, Sfârșitul interzicerii de a depăși;
  • Indicatoare rotunde roșu cu albastru: Oprirea interzisă, Staționarea interzisă.  

Tipuri de marcaje rutiere

Indicatoarele care impun restricții sunt, în general, rotunde, iar culorile roșu și alb sunt predominante

Semne de circulatie noi

Semnul STOP impune oprirea și este amplasat la intrarea pe un drum prioritar

Indicatoare rutiere cu forme deosebite

Indicatoarele rutiere cu forme deosebite sunt printre cele mai importante. Cele pe care le vei întâlni cel mai des sunt cele care semnalizează un drum cu prioritate sau sfârșitul acestuia, indicatorul Stop sau Oprire, semnul Cedează trecerea. 

Există și semne de circulație în formă de dreptunghi, care oferă indicații rutiere de orientare sau informare. Cele mai populare sunt cele care marchează trecerile de pietoni, Sens unic, Spital, Poliție, Stație de autobuz sau de tramvai, Parcare, Hotel, Restaurant, Benzinărie, Tunel, precum și zone cu viteză recomandată. 

Semne de circulatie noi

Indicatoarele cu forme deosebite pot oferi și indicații rutiere

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE

Tipuri de marcaje rutiere

Marcajele rutiere se aplică pe suprafața părții carosabile a drumurilor sau pe amenajările laterale ale drumurilor (parapeți, poduri, borduri etc). Ele sunt folosite fie singure, fie împreună cu indicatoarele rutiere sau alte marcaje de semnalizare, pe care le completează. Principalul rol al marcajelor rutiere este acela de a organiza circulația, de a avertiza și îndruma participanții la trafic. 

Marcajele rutiere aplicate pe drumurile publice sunt:

  1. Longitudinale – cum ar fi liniile discontinue, continue, continue duble, care separă sensurile de circulație sau delimitează partea carosabilă; 
  2. Transversale – cum ar fi trecerile de pietoni, dar și cele de oprire sau cedare a trecerii; 
  3. Diverse – marcajele de ghidare în intersecții sau la traversarea acesteia, marcajele pentru spații înguste, marcajele locurilor de parcare, marcajul benzii rezervate mijloacelor de transport în comun; 
  4. Laterale – marcajele pe parapeți, marcajele de pe poduri sau din pasaje, marcajele de interzicere a depășirii și de reducere a vitezei în unele curbe extrem de periculoase; 
  5. Marcaje temporare pentru semnalizarea lucrărilor pe drumurile publice. 

Semne de circulatie

Vezi categoria noastra de ▶️ MAȘINI NOI

Semne de circulație noi și mai puțin cunoscute

Un marcaj de circulație ce va fi introdus în viitorul apropiat în București este Bike Box. Acesta va fi implementat la semafoarele din intersecțiile mari. Reprezintă o zonă bine delimitată, constând în niște pătrate cu o bicicletă desenată în mijloc.

Semnul Bike Box

Semnul Bike Box va fi introdus pe străzile din București

Marcajele vor avea o lungime de trei metri. Principalul rol al acestora este de a-i ajuta pe cei care se deplasează pe două roți. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate. 

La capitolul semne de circulație mai puțin cunoscute, tot în București mai există cele care indică inelul principal al orașului, montate pe traseul bulevardul Iancu de Hunedoara, șoseaua Ștefan cel Mare, șoseaua Mihai Bravu, Calea Văcărești, șoseaua Olteniței, șoseaua Viilor, strada Progresului, bulevardul Geniului, șoseaua Grozăvești, pasajul Basarab, șoseaua Nicolae Titulescu, pasajul Victoria. Primăria și-a propus ca pe acest inel să se circule pe două benzi, fără restricții, pentru a fi eliberată zona centrală a Capitalei. 

Ar mai putea fi menționat și triunghiul roșu cu bulină neagră în mijloc, întâlnit pe mai multe drumuri naționale din România. Acesta are rolul de a-i face pe șoferi atenți pentru că se află într-o zonă în care au avut loc mai multe accidente și, prin urmare, acea porțiune este foarte periculoasă.

Acestea sunt doar o parte dintre informațiile pe care trebuie să le știi înainte de a da examenul pentru permis. După ce înveți teoria, este recomandată și rezolvarea unor chestionare cu semne de circulație. Echipa Autovit.ro îți urează mult succes! 

Citește și ▶️Topul celor mai bine vândute mașini din 2021

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)