autovit.ro
B SECTIUNI

Keyless entry și keyless go: ce sunt, cum funcționează aceste sisteme și ce riscuri presupun

Mașinile actuale, și chiar o bună parte din mașinile fabricate în urmă cu 10 ani, prezintă mai multe tipuri de tehnologii care au fost implementate pentru confortul șoferilor. Află ce sunt și cum funcționează sistemele keyless entry și keyless go, precum și care sunt riscurile lor.

Ce este keyless entry și cum funcționează

Keyless entry este un sistem auto prin care îți poți deschide sau închide mașina prin intermediul unei telecomenzi sau chei smart. Cu alte cuvinte, vorbim de un sistem de acces fără chei în mașină. Atenție însă, tot va trebui să ai cheia sau telecomanda smart cu tine.

Cheia-telecomandă este întâlnită la foarte multe mașini, fiind o alternativă ușoară, prin care șoferii nu mai folosesc cheia propriu-zisă pentru a debloca sau bloca portierele, respectiv portbagajul mașinii. 

Există telecomenzi cu 2 butoane, pentru închiderea și deschiderea ușilor printr-o simplă apăsare, respectiv cu 3 butoane, la care se mai adaugă și opțiunea de a deschide portbagajul mașinii. Această operațiune se poate realiza de la o distanță de câțiva metri.

Sistemele moderne keyless entry au însă ca particularitate o telecomandă smart, pe care nu trebuie să o scoți din buzunar pentru a pătrunde în mașină. De exemplu, atunci când te apropii de mașină și tragi de mânerul portierei, la unele modele de mașini acesta fiind prevăzut cu un senzor de proximitate, vei putea intra în mașină „fără cheie”. În cazul în care închizi portiera și te îndepărtezi de mașină, mașina se va închide automat.

Sistemul se bazează pe o tehnologie radio de emisie-recepție, care devine funcțională la o anumită distanță, respectiv pe o rază de circa 10-15 metri. Emițătorul de pe telecomandă transmite receptorului instalat în mașină, prin generarea unui cod securizat de identificare, deblocarea sau blocarea portierelor.

⏩ Preocuparea pentru securitatea mașinii rămâne esențială. Citește mai multe despre cum sa alegi o alarma auto potrivită și ce funcții smart se pot integra odată cu aceasta.

keyless entry

Ce este keyless go și cum funcționează

Keyless go este un sistem auto prin care poți porni motorul mașinii prin simpla apăsare a unui buton denumit Start/Stop, aflat în tabloul de bord. Altfel spus, nu va mai fi necesar să introduci cheia în contact.

Această cheie smart poartă denumirea de „cheie fob”. Este o mică telecomandă care funcționează tot pe principiul de emisie-recepție, cu un cod securizat de identificare.

Majoritatea producătorilor auto încep să integreze, „la pachet”, atât keyless go, cât și keyless entry. Pionierul în sistemul keyless go este producătorul german de automobile Mercedes-Benz.

Cheia se depozitează într-un locaș special din interiorul mașinii, care ar trebui să fie ales, cât mai inspirat, de producătorul auto. Pornirea motorului nu se poate realiza fără prezența cheii fob în interiorul mașinii.

Caută modele de 👉 MERCEDES-BENZ cu sistemul Keyless Go.

keyless go

Riscurile sistemelor keyless la o mașină

Privite ca tehnologii ale prezentului și viitorului, majoritatea posesorilor fiind entuziasmați de confortul oferit, mai ales că unele modele de mașini propun și o aplicație mobilă dedicată, aceste sisteme keyless vin și cu anumite riscuri de securitate.

Chiar dacă modul de criptare este unul complex și dificil de descifrat, după opinia unora aproape imposibil de realizat, hoții de mașini care au cunoștințe tehnice avansate găsesc în continuare breșe de securitate și pot pătrunde, fără efort fizic, într-o astfel de mașină.

Primul pas este să identifice modelele de mașini care au aceste sisteme active, iar acest lucru este ușor de aflat, chiar și printr-o simplă căutare pe internet. Ulterior, vor încerca să intercepteze semnalul wireless și să cloneze codul de criptare prin metode de hacking. Această procedură se realizează cel mai adesea în locuri publice, precum parcările din mall-uri, supermarket-uri ș.a.m.d.

În urmă cu câțiva ani, Club Automobil Elvețian TCS (Touring Club Suisse) a dezvăluit printr-un studiu că mai multe mașini, printre care BMW 318d (2016), Renault Megane (2016), Toyota RAV4 (2015) sau Volkswagen Golf 7 TSI (2015), prezintă mari vulnerabilități.

Pentru evitarea neplăcerilor, în multe țări poliția recomandă folosirea unui blocator pentru volan, dar și a unui sistem de alarmă. Experții în securitatea auto mai recomandă ca telecomenzile sau cheile fob să fie ținute departe de ferestrele locuințelor sau de ușa de intrare dintr-o casă. Se mai recomandă păstrarea lor într-o husă protectoare specială, cu protecție RFID, care împiedică interceptarea semnalelor keyless de către răufăcători. De asemenea, duplicarea, deși mai costisitoare față de o cheie obișnuită, s-ar putea dovedi o măsură inspirată dacă pierzi cheia și nu mai poți pătrunde în mașină. În acest caz, și reprezentanța auto te poate ajuta.

Îți dorești să te bucuri de cele mai recente tehnologii auto? Descoperă oferta de MASINI NOI disponibilă pe Autovit.ro.

Sistemele keyless entry și keyless go asigură o experiență confortabilă de a pătrunde într-o mașină și de a porni motorul acesteia. Cum toți producătorii auto pun acum accent pe tehnologii moderne, cheia convențională pare să devină de domeniul trecutului.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)