autovit.ro
B SECTIUNI

La primă mașină electrică rulată: ce trebuie să știi

Pentru mulți șoferi, cumpărarea unei mașini electrice rulate reprezintă un salt către necunoscut. În timp ce este cunoscut că vehiculele electrice au costuri de utilizare mai mici, longevitatea bateriei rămâne o necunoscută.
Și, deși popularitatea lor a crescut în ultimul deceniu, mulți șoferi se întreabă la ce să se uite cu atenție atunci când iau în calcul să cumpere un model deja rulat.

Experții și prietenii de la carVertical au pregătit un ghid rapid prin care explică pas cu pas cum să cumpărăm un vehicul electric second-hand fără complicații și fără surprize neplăcute.

 

Merită să cumperi o mașină electrică second-hand?

Întrucât prețurile la combustibil sunt în creștere, cumpărarea unei mașini electrice ar putea presupune economii pe termen lung. Estimările arată că șoferii pot economisi până la 5.000 RON. Cu toate acestea, prețurile de achiziție a mașinilor electrice sunt în continuare mai ridicate decât cele ale mașinilor obișnuite, ceea ce implică că achiziționarea unui vehicul rulat poate fi o opțiune atrăgătoare.

În mod surprinzător, vehiculele electrice rulate sunt adesea într-o stare mai bună decât vehiculele tradiționale. Nu e nimic mai rău decât să cumperi o mașină second-hand și apoi să trebuiască să investești o sumă semnificativă de bani în reparații.

Cu toate acestea, mașinile electrice rulate au un dezavantaj major: performanța slabă a bateriei, care are drept rezultat o autonomie scăzută. Odată cu îmbunătățirea tehnologiilor, noile mașini electrice pot fi conduse pe distanțe mai mari decât precursoarele lor. Aceasta înseamnă că persoanele care aleg o mașină second-hand ar putea fi nevoite să o încarce mai des.

 

Cât rezistă bateria unei mașini electrice?

Fie că este vorba de o mașină alimentată cu benzină sau de un motor electric, bateria începe să se degradeze în timp și este un proces inevitabil. Variațiile de temperatură, încărcările rapide repetate și kilometrajul ridicat accelerează degradarea bateriilor.

Majoritatea producătorilor de mașini oferă garanție la baterii timp de opt ani sau 160.000 km. Dacă un vehicul a trecut de acest prag, sunt șanse ca performanța bateriei sale să fie mai slabă în comparație cu o mașină nouă.

Starea bateriei depinde, de asemenea, de climă. Bateriile litiu-ion utilizate de vehiculele electrice nu funcționează bine pe căldură. Un vehicul rulat din sudul Spaniei ar putea avea o capacitate redusă a bateriei, în timp ce o mașină din Germania ar putea oferi șoferilor o performanță mult mai bună a bateriei.

Experții auto recomandă verificarea raportului privind starea bateriei electrice înainte de achiziționarea mașinii. Înlocuirea bateriei mașinii este costisitoare, așa că verificarea este esențială.

 

Infrastructura de încărcare a mașinilor electrice

Înainte de a cumpăra o mașină electrică, trebuie luată în considerare infrastructura locală de încărcare. Proprietarii de case își pot încărca vehiculele electrice în garaj sau pe alee, dar persoanele care locuiesc în apartamente au mai puține opțiuni.

Multe orașe din România nu dispun de o infrastructură adecvată de încărcare, astfel încât găsirea unei stații poate ridica probleme. Este nevoie de doar câteva minute pentru a umple un rezervor, dar poate dura până la o jumătate de zi pentru a încărca un vehicul electric.

Șoferii care locuiesc sau lucrează departe de stațiile de încărcare pot pierde mult timp așteptând ca mașina lor să se încarce. Unele companii oferă deja stații de încărcare în incinta parcării, la fel și benzinăriile și lanțurile mari de magazine.

 

Importanța verificării istoricului mașinii

Toate mașinile sunt diferite. Două vehicule identice din același model, fabricate în același an, se pot afla în stări foarte diferite. Stilul de condus, accidentele și kilometrajul se numără printre factorii pe care cumpărătorii trebuie să îi ia în considerare.

Cum nu toți vânzătorii dezvăluie toate secretele mașinii lor, o verificare rapidă este soluția oricărei dileme. Dacă un vehicul a fost implicat într-un accident, acest lucru îi scade valoarea și oamenii nu doresc să investească într-o mașină care a suferit un accident grav, deoarece este posibil să nu poată fi condusă în siguranță.

carVertical oferă o modalitate simplă de a investiga istoricul mașinii înainte de a face o achiziție. După introducerea VIN-ului mașinii, cumpărătorii pot verifica:
• dacă vehiculul a avut vreun accident
• kilometrajul real versus cel comunicat
• dacă mașina este furată
• istoricul de înmatriculare

Verificarea VIN-ului mașinii oferă cumpărătorilor și un avantaj de negociere a prețului.

 

Checklist de siguranță la cumpărarea unei mașini electrice rulate

Frânele. Frânarea regenerativă permite mașinii să utilizeze o parte din energie din momentele de frânare pentru a încărca bateria mașinii. Cu toate acestea, dacă frânele sunt uzate, acest lucru poate însemna că mașina a fost utilizată intens și trebuie inspectată temeinic.

Actualizările software. Vehiculele electrice, la fel ca orice alte sisteme, primesc actualizări software periodice. Dezvoltatorii remediază erorile cunoscute și introduc noi caracteristici pentru a îmbunătăți performanța mașinii. Cu toate acestea, oamenii amână adesea actualizările, astfel încât nu este neobișnuită o mașină care rulează pe o versiune de software veche. Acest lucru poate sugera că proprietarul nu a avut grijă de mașina sa în mod corespunzător și că este posibil să aveți probleme în viitor.

Întreținerea mașinii. Nu toți mecanicii sunt instruiți să lucreze cu vehicule electrice, astfel încât poate fi dificil să găsești un atelier de reparații auto de încredere. Experții recomandă dealerii oficiali, deoarece aceștia utilizează piese originale și pot oferi o garanție pentru lucrările efectuate. Înainte de a cumpăra un o mașină rulată, șoferii ar putea dori să verifice dacă toate reparațiile au fost efectuate într-un atelier de reparații auto respectabil.

Lipsa opțiunilor. Deși există mii de modele diferite de mașini alimentate cu benzină și motorină, este o cu totul altă poveste pe piața mașinilor electrice. Situația se îmbunătățește încetul cu încetul, pe măsură ce producătorii se orientează către vehiculele electrice, iar numărul modelelor este în continuă creștere. Cu toate acestea, piața vehiculelor electrice rulate este mult mai limitată, astfel încât găsirea unui SUV vechi de 5-10 ani sau a unei mașini de familie poate fi complicată.

 

La prima mașină electrică

La fel ca în cazul oricărui vehicul rulat, există câteva lucruri de luat în considerare înainte de a achiziționa o mașină electrică. Dacă mașina are un istoric curat și o baterie în stare bună de funcționare, alegerea unui vehicul electric este o idee bună.

Înainte de cumpărare, recomandăm ca mașina să fie inspectată în amănunt de un mecanic. Dacă totul iese bine la inspecție, a venit momentul să te bucuri de condusul silențios și de parcarea gratuită!

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)