autovit.ro
B SECTIUNI

Lagărul cu alunecare: ce este și ce rol are

Multe sunt piesele și subansamblele auto despre care auzim la tot pasul, dar lagărul cu alunecare nu face parte dintre acestea. Importanța sa vine, însă, din capacitatea de a asigura buna funcționare a pieselor în mișcare. Atunci când zgomotele la rulare devin deranjante, avem de-a face cu frecarea „fier pe fier”, moment în care devine evidentă nevoia de a lubrifia corespunzător lagărul cu alunecare. Indiferent că sesizezi aceste probleme la pornirea motorului, în plaja redusă a turațiilor, sau în segmentul turometrului, asociat cu turația unui regim optim, este necesar să cunoști modul de funcționare al lagărului de alunecare. În cazul extrem al uzurii acestora, vei avea de-a face cu distrugerea suprafețelor de contact și cu dereglarea geometriei pieselor în mișcare. În cele de mai jos, clarificăm modul în care un motor funcțional depinde de un lagăr de alunecare în stare bună și cum poate fi acesta menajat în fața uzurii, pentru cât mai multă vreme. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

De ce este necesar lagărul cu alunecare

Un lagăr cu alunecare este un organ auto responsabil cu asigurarea unui sprijin pentru piesele care îndeplinesc mișcări de rotații ce generează, la rândul lor, șocuri și vibrații cu potențial de uzură. De regulă, subansamblele care necesită acest tip de ajutor sunt arborii sau osiile, pe care lagărul de alunecare le ghidează cu precizie, în raport cu carcasa în care sunt montate. Rolul specific al acestor lagăre se face simțit mai ales la turații foarte mari, când rezistența rulmenților este sever pusă la încercare, iar folosirea acestora este extrem de importantă în cazul arborilor ce necesită o ghidare precisă, în condițiile unor dimensiuni radiale foarte mici ale gabaritului. Pentru a rezista în mod repetat unor solicitări intense, un lagăr cu alunecare trebuie să se caracterizeze printr-o frecare cât mai mică, o precizie mare în manevrarea piesei aflate în mișcare și prin capacitatea de a-și varia cât mai puțin temperatura, de-a lungul întregului proces. 

Vezi categoria noastră de  ▶ CAMIOANE

lagar cu alunecare

Din ce este format acest organ auto

Un lagăr cu alunecare este un element mai complex decât ar părea la prima vedere. Acesta este alcătuit, cu mici variații, din următoarele componente:

corpul: construit sub forma uneia sau a mai multor bucșe, acesta este fix sau mobil. În primul caz, îl vom găsi fixat, cu ajutorul șuruburilor, pe un batiu. Corpul unui lagăr cu alunecare poate fi de tip monobloc, caz în care va deservi un arbore de diametru mic, sau poate fi prevăzut cu un capac, situație în care va avea o construcție mai complexă, iar asamblarea dintre capac și corp se va face cu ajutorul șuruburilor; 

cuzineții: piese foarte importante pentru un contact fizic cât mai precis între osie, respectiv fus, și lagăr, acestea sunt construite dintr-un material cu mare rezistență la fricțiune. Cuzineții sunt montați în corpul lagărului, prin intermediul unui pinten de fixare, cu strângere;

fusurile: element complementar cuzineților, fusurile sunt construite dintr-un oțel special și supuse unui tratament termic specific, pentru a avea o rezistență de până la cinci ori mai mare decât piesele menționate anterior;

distanțierele: reglarea cât mai precisă a lagărului, cu scopul unei compensări cât mai bune a uzurii dintre fus și cuzinet, depinde de existența acestor elemente;

șuruburile: întreaga stabilitate a ansamblului format din lagărele cu alunecare, arbori, fusuri și cuzineți este garantată de suportul ferm al șuruburilor de strângere a corpului, cât și a capacului lagărului. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOTURISME

tipuri de alar cu alunecare

Ce tipuri de lagăre cu alunecare există

Există mai multe criterii după care se clasifică tipurile de lagăre cu alunecare. Din punctul de vedere al construcției acestora, lagărele pot avea o arhitectură simplă sau una complexă. Cea mai simplă formă este cea a unei bucșe, iar de regulă, aceasta are o dimensiune potrivită cu cea a fusului și este fixată chiar în corpul lagărului cu alunecare. Cu o formă constructivă simplă și cu o construcție compactă, această soluție este preferată în multe cazuri, datorită ușurinței în înlocuirea bucșelor uzate. 

În funcție de direcția forțelor principale, care acționează asupra ansamblului format din lagăr și fus, avem de-a face cu trei tipuri de lagăre cu alunecare:

  • radiale: sarcina suportată are o direcție perpendiculară pe axa de rotație a arborelui;
  • axiale: sarcina converge cu cea a arborelui;
  • radial-axiale: direcția forței manifestă o înclinație în raport cu axa geometrică a arborelui.

În funcție de regimul de frcare, lagărele cu alunecare pot fi:

  • cu frecare uscată: lubrifiantul lipsește din proces;
  • cu frecare semifluidă: între lubrifiant și fus, respectiv cuzineți, frecarea apare la turații reduse;
  • cu frecare fluidă: procesul de frecare se face doar între straturile de lubrifiant și doar la turații mari. 

După forma suprafeței de frecare, lagărele cu alunecare pot fi:

  • cilindrice;
  • conice;
  • sferice.

Cu forțe de frecare mari, ce predispun întregul propulsor la o uzură pronunțată, lagărul cu alunecare este una dintre piesele importante ale unei mașini. Acum știi care sunt caracteristicile acestuia și poți evalua mai clar necesitatea următoarei vizite la service. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)