autovit.ro
B SECTIUNI

Martor bord zig zag? Iată ce poate indica

Apărute încă din anii ’80, sistemele de avertizare a șoferului cu privire la disfuncțiile pe care le poate manifesta un automobil sunt un element fără de care nu am putea șofa în siguranță. Clasicul Check Engine nu este suficient, pentru tot spectrul defecțiunilor posibile, iar odată cu adăugarea a tot mai multe tehnologii bazate pe electronică, fabricanții au simțit nevoia diversificării tipurilor de martori luminoși.

Indicatorul de tip zig zag este întâlnit cu predilecție în cazul unor automobile precum Dacia Logan, Dacia Sandero, Dacia Duster sau Renault Clio, precum și al altor modele realizate sub direcția producătorului francez. Acesta poate fi descris sub forma unei linii frânte, asemănătoare unor munți, încadrate într-un dreptunghi.

Dacă simbolurile albastre și verzi nu implică niciun motiv de îngrijorare, cele portocalii și roșii avertizează cu privire la un potențial pericol. Dacă și tu deții una dintre mașinile ce sunt echipate cu acest martor de bord, în rândurile de mai jos, vei găsi câteva dintre explicațiile pentru modul în care acesta funcționează. De asemenea, vei ști ce acțiuni imediate se impun pentru siguranța ta și a pasagerilor.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce rol are martorul multifuncțional

Dacă te afli la volanul unei Dacia Logan, Sandero sau Duster, iar martorul luminos multifuncțional descris mai sus tocmai s-a activat, te vei întreba care este subansamblul ce are probleme. În mod evident, nu vorbim despre probleme cu sistemul de evacuare sau despre un nivel mic, respectiv o presiune scăzută la nivelul uleiului din motor.

Aceste probleme tehnice au martori luminoși specifici și expliciți, ceea ce face ca simbolul zig zag să pară chiar și mai misterios, la prima vedere. Motivul pentru care martorul multifuncțional se aprinde pe bordul automobilelor fabricate de mărcile din grupul Renault este funcționarea în mod necorespunzător a sistemului de injecție. O informație suplimentară cu privire la problema în sine este furnizată prin culoarea simbolului.

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOUTILITARE

Ce rol are martorul multifunctional

Cum te afectează un martor bord Logan portocaliu

Aprinderea martorului de bord multifuncțional, în culoarea portocalie, indică un nivel ridicat de urgență. Aprinderea acestuia împreună cu alți martori luminoși poate semnala inclusiv probleme ale sistemului electric, precum și disfuncții electronice. În acest caz, nu se impune oprirea imediată a automobilului.

În cazul în care mașina se află în garanție, trebuie să te prezinți la un dealer autorizat, pentru o diagnoză realizată cu aparatură profesională. Dacă te afli la volanul unui Logan sau al unui Sandero ieșit din perioada de garanție, vei putea apela la un service independent, dar este bine să alegi o unitate cu recomandări bune și să folosești piese de schimb de calitate.

Vezi categoria noastră de 👉 PIESE

Ce anunta martorul functional Logan rosu

Ce anunță martorul funcțional Logan roșu

Martorul de bord multifuncțional se aprinde pentru câteva secunde, alături de toate celelalte, imediat după pornirea motorului. În mod normal, toate se sting, iar acesta este felul în care știi că poți pleca la drum în deplină siguranță. Atunci când martorul zig zag rămâne aprins, ai de-a face cu o situație critică și va trebui să reconsideri serios oportunitatea deplasării.

O altă situație probabilă este aceea în care martorul de bord multifuncțional se aprinde în timpul rulajului. În acest caz, situația poate fi una cu adevărat gravă, cu atât mai mult cu cât ai putea avea de-a face și cu un semnal sonor. Vei trage pe partea dreaptă a drumului, vei opri mașina cât mai în exteriorul căii de rulare și nu vei încerca să repornești motorul.

Importanța martorilor luminoși nu trebuie subestimată în niciun moment, iar cel multifuncțional te poate salva de un scenariu de-a dreptul sumbru. Cu măsurile de siguranță corecte, vei putea evita o daună costisitoare și chiar un incident grav. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)