autovit.ro
B SECTIUNI

Mașină break sau berlină – care ți se potrivește?

E important ca mașina ta să fie sigură, spațioasă, confortabilă și să-ți placă, desigur. Se spune că dacă parchezi și nu întorci privirea spre mașina ta după ce de îndepărtezi, ar trebui să-ți iei alta.

Sigur că e important ca mașina pe care o conduci să fie pe placul tău, dar un aspect le fel de important este utilitatea ei. Iar forma caroseriei spune ceva despre asta. 

Vorbim, în cele ce urmează, despre tipurile de caroserie și care sunt avantajele și dezavantajele celor mai populare dintre ele. Așadar, mașina break sau berlină, tu pe care o preferi?

Tipuri de caroserie

Iată cele mai frecvente tipuri de caroserie, principalele lor caracteristici, avantajele și dezavantajele celor mai populare. 

Sedan sau berlina

Mașinile sedan sunt cele mai populare și des întâlnite pe stradă. Denumită și berlină, este o mașină potrivită pentru călătorii confortabile și are și are un spațiu de stocare spațios. 

Break – diferența între break și combi

Caroseriile de acest tip asigură mai mult spațiu, mașinile sunt confortabile, fiind preferate, în general, de familiile care au copii. Dacă te întrebi care este diferența între break si combi, aceasta nu există, ambele variante denumind același tip de caroserie.

Caroserie cabrio

Tipul de caroserie cabrio se remarcă prin stilul decapotabil. Mașinile emană energie, iar experiența de condus poate fi palpitantă datorită vitezei mari pe care o poți prinde.

Acest gen de autovehicule este dedicat pasionaților, fiind destul de costisitoare. Introducem aici și tipul roadster, asemănător cu cabrio, o caroserie cu dimensiuni considerabil mai mici.

aroserie coupec

Coupe 

Se diferențiază de sedan prin prisma motoarelor mai puternice, caroseriei mai joase și prin faptul ca are două uși. Inițial avea două locuri, dar treptat au început să se fabrice și modele cu mai multe locuri.

Portbagajul mașinilor coupe este spațios, uneori mai spațios decât în cazul unei mașini cu caroserie berlină.

SUV

Un SUV (sport utility vehicle) îmbină spațiul util al unui break cu o serie de capacități pentru teren accidentat. Majoritatea vehiculelor off-road sunt proiectate în vagoane cu cinci uși. Acest corp se caracterizează prin spațiul cabinei și tavanele mai înalte. Unele modele au un al treilea rând de scaune amplasat în portbagaj.

caroserie suv

Caroserie berlină – caracteristici

Încă de la începutul intrării sale pe piața auto, berlina rămâne cel mai solicitat model din întreaga lume, deși consumatorul european are propriile preferințe. 

Cel mai mare număr de vânzări de vehicule sedan este atins în Rusia și în țările din fosta Uniune Sovietică. Și, după cum au arătat statisticile din 2022, berlina Tesla Model 3 rămâne cea mai bine vândută versiune de mașină electrică din lume.

Istoria acestui tip de caroserie este cu suișuri și coborâșuri, dar, cu toate acestea, sedanul reușește să se mențină la cele mai înalte niveluri.

👉Dacă ești în căutarea unei mașini spațioase și confortabile pentru familia ta, află din acest articol de pe Autovit.ro care sunt modelele recomandate pentru familii cu doi copii.

În versiunea clasică, caroseria sedanului are trei volume vizuale, adică este împărțită în trei zone clar definite: capota motorului, cabina șoferului și pasagerilor și un portbagaj separat.

Principalele avantaje ale unui autovehicul de acest tip includ:

  • aspect elegant și minimalist;
  • condiții confortabile în salon pentru patru adulți;
  • izolare fonică de zgomotul motorului;
  • încălzire rapidă a interiorului datorită separării de portbagaj.

 👉Te gândești să îți schimbi mașina? Pe Autovit.ro poți descoperi în orice moment zeci de mii de anunțuri auto, date, recomandări și statistici care te pot ajuta să iei o decizie. 👉Descoperă categoria autoturisme sedan.

masina break

Mașina break – avantaje și dezavantaje

Acest tip de mașină este preferat, în special, de familiile care au copii și de șoferii care, ocazional, au nevoie să transporte ceva voluminos, pentru că principalul avantaj al caroseriei break este spațiul generos al portbagajului.

O mașină break poate oferi un spațiu de transport similar cu al unui SUV, acest spațiu putându-se mări odată cu rabatarea spătarului banchetei din spate.

Iată cateva avantaje și dezavantaje de luat în calcul, dacă vrei sa achiziționezi o mașină break:

  • Spațiu – automobilul break poate oferi chiar dublul spațiului din portbagaj față de o mașină sedan. Există modele cu un volum de spațiu de depozitare în portbagaj de 1300 de litri, cu mult peste ce poate oferi cel mai spațios sedan.
  • Vizibilitate – un alt avantaj al caroseriei break este o vizibilitate mai bună în spate, datorită lunetei verticale cu o suprafață generoasă vitrată. Mai mult geam în spate înseamnă mai multă luminozitate și vizibilitate.
  • Siguranță – în cazul unui impact din spate este un alt avantaj de luat în seamă în cazul mașinii tip break. Fiind mai lungă decât un sedan sau un hatchback, suprafața de deformare în cazul unui impact din spate este mai mare.
  • Stabilitate – alt avantaj important al mașinilor break este stabilitatea la viteze mari. Specialiștii spun că plafonul alungit al caroseriei break oferă o forță de apăsare mai mare decât în cazul unei caroserii sedan.

👉Cauți o mașină combi suficient de spațioasă pentru echipamentele de schi ale familiei? 👉Verifică oferta de autoturisme combi de la Autovit.ro, platforma cu cel mai mare număr de dealeri profesioniști din România.  

Ca și dezavantaje, menționăm o greutate ceva mai ridicată, ceea ce duce la un consum de carburant mai mare față de o mașină sedan.

Așa cum am văzut, diferențele dintre cele două tipuri de caroserie nu sunt mari. Este mai mult o alegere bazată pe gust și utilitate. Spațiul break-ului este un aspect important, dar sunt păreri care avantajează estetica sedanului. Oricare ar fi motivația și nevoile tale legate de mașina ta și a familiei, break, limuzină sau berlină, alege autovehiculul după care să întorci privirea după ce l-ai parcat.

Sursa foto: pixabay.com

Introducere în pillar: În articolul 15 masini recomandate pentru familiile cu doi copii, după descrierea mașinii Dacia Jogger, putem introduce textul:

Mașinile break sunt variantele preferate ale familiilor care au copii. Sunt sigure, confortabile și foarte spațioase. Citește în acest articol caracteristicile caroseriilor de tip berlina si break (link spre cluster) și vezi ce mașină ți se potrivește.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)