autovit.ro
B SECTIUNI

Metode eficiente de reparație rugină de pe caroserie, pentru a crește valoarea de revânzare a autoturismului

Rugina este printre „vedetele” principale atunci când imperfecțiunile caroseriei unui automobil devin subiecte de discuție. Pe lângă faptul că deranjează estetic, chiar mai rău ca niște zgârieturi, rugina poate avea și un impact major în ceea ce privește structura caroseriei auto. Dacă planul tău este să revinzi cândva mașina pe care o deții în acest moment, rezolvarea imperfecțiunilor legate de rugină devin și mai importante. Asta pentru că, dincolo de modul în care se prezintă caroseria, rugina va scădea foarte mult din valoarea mașinii.

Prin urmare, află ce trebuie să ai în vedere pentru o curățare și reparație rugină auto de pe caroserie. Cum prevenția te poate salva de multe neplăceri cauzate de rugină, ce te vor încurca în găsirea rapidă a unui potențial cumpărător și a obține un preț bun pe mașină, ți-am pregătit și câteva bune practici de urmat.

Cauzele apariției ruginii la mașini

Odată ieșită din fabrică, orice mașină, pe măsura apariției diverselor accidente, neîntreținerii corespunzătoare, dar și a impactului inevitabil a factorilor de mediu, este predispusă apariției ruginii.

Este bine de amintit faptul că vopseaua de pe caroseria mașinii își pierde, în timp, din proprietățile sale de protecție. Este suficient ca o zgârietură sau lovitură mai serioasă să străpungă straturile de lac și vopsea și, într-un final, să ajungă la structura metalică neprotejată a mașinii. Fără îndoială, aici va apărea rugina, deoarece va fi o zonă vulnerabilă factorilor de mediu și agenților contaminanți.

Sunt numeroși factori externi care, mai devreme sau mai târziu, pot avea un impact distrugător asupra caroseriei mașinii. De exemplu, praful, noroiul, zăpada, apa sau razele ultraviolete pot favoriza apariția ruginii pe caroserie. Procesele chimice ce duc la apariția ruginii sunt cele de oxidare și coroziune. Altfel spus, un metal rămas descoperit de vopsea intră în contact direct cu acești factori de mediu sau agenți contaminanți, așa cum este sarea utilizată iarna la deszăpeziri.

Întâmpini probleme cu 👉 RUGINA? Vezi soluțiile disponibile pe Autovit.ro, de la soluții de îndepărtat, la elemente noi sau second-hand de caroserie!

curatare rugina

metode curatare rugina

Ține doar de timp ca o pată de rugină nerezolvată să afecteze serios structura elementului de caroserie în cauză. Poți ajunge până la operațiuni de umplere și sudură. Totodată, sunt destule cazuri în care poți fi nevoit să înlocuiești întregul element de caroserie cu unul nou sau provenit din dezmembrări. De exemplu, poate fi vorba de înlocuirea unei aripi, portiere sau a unui portbagaj. Cu cât amâni rezolvarea unei probleme legate de rugină, din motive financiare sau, pur și simplu, consideri că nu este ceva grav, cu atât rugina va continua să acționeze asupra stării caroseriei mașinii.

Prin urmare, dacă planul tău este să ai grijă de mașina ta și, la un moment dat, să o revinzi la un preț bun, ai în vedereai în vedere operațiunea de reparație rugină auto. De asemenea, verifică nivelul stratului de lac și zonele unde vopseaua este deja vulnerabilă. Printre cele mai frecvente locuri unde poate apărea rugina pe caroserie se numără pragurile ușilor, contra pragurile, podeaua caroseriei sau conturul aripilor.

Uite ce metode eficiente de curățare și reparație rugină auto poți avea în vedere.

Citește ⏩ ce este sonda lambda și de ce ar trebui să te preocupe modul ei de funcționare. 

Metode eficiente de reparație rugină auto

O metodă eficientă și populară de curățare și reparație rugină auto se poate realiza în felul următor:

 1. Curăță zona afectată de rugină cu un solvent-diluant de tipul „white spirit” și o lavetă. Poți avea în vedere și un spray curățare rugină auto de calitate.
 2. Cu ajutorul unui șmirghel se ajunge la metalul curat al caroseriei. Ulterior, se aplică spray de zinc și se lasă zona să se usuce complet. În acest fel ai efectuat o reparație rugină auto și ești gata de revopsirea zonei.
 3. Folosind o pensulă fină, se trece la aplicarea grundului anticoroziv. Urmărește informațiile oferite de producător și, foarte important, lasă grundul să se usuce foarte bine. Grundul uscat se netezește cu ajutorul unui șmirghel de granulație medie.
 4. Se aplică un strat fin de chit auto pentru rugină care se netezește foarte bine cu hârtie abrazivă de granulație fină, până când se ajunge la nivelul vopselei din jurul zonei cu probleme. Folosește apă pentru această operațiune și verifică cu mâna rezultatul.
 5. Vopsirea suprafeței se face în două straturi cu ajutorul unui tub de spray cu vopsea realizat în codul de culoare al mașinii. La 24 de ore de la aplicarea primului strat se aplică și cel de-al doilea strat de vopsea. După uscare, se trece la aplicarea unui lac incolor.
 6. Pentru un rezultat optim, poți polișa zona curățată și reparată de rugina auto.

cauze rugina

restaurare caroserie

Revopsește zona curățată de rugină cu ajutorul unui ✅ PISTOL DE VOPSIT.

Dacă ești pasionat și ai îndemânare, plus instrumentele necesare, o poți face pe cont propriu. Cumpără un kit reparație rugină auto și apucă-te de treabă. În caz contrar, apelează la vopsitorii auto, mai ales dacă rugina a creat deja în caroserie găuri ce necesită umplere cu soluții precum rășină sau fibră de sticlă.

Pe lângă metoda clasică prezentată mai sus, mai sunt și alte metode de îndepărtare a ruginii:

Curățare rugină auto prin sablare

Prin sablare se propulsează, prin aer comprimat, turbină sau jet de presiune, un flux de material abraziv pe suprafața cu rugină. Printre cele mai populare materialele abrazive sunt granulele de nisip sau gheața carbonică. De asemenea, sablarea umedă este o opțiune modernă, pe deasupra fiind și ecologică. Se folosește un aparat profesional de spălat cu presiune care îndepărtează rugina printr-un „efect de măcinare”.

Reparație rugină auto prin polizare

Polizarea înseamnă șlefuirea metalului până la obținerea unui strat metalic lucios. Se realizează cu ajutorul unui polizor-șlefuitor, la care vei avea nevoie de mai multe accesorii precum perie de tip disc și perie cilindrică. Pe lângă asta, se utilizează o perie de mână pentru curățarea preliminară, dar și o pâslă abrazivă foarte fină pentru finisarea finală.

curatare rugina

Ai opțiunea de a face asta pe cont propriu, în măsura în care ai experiența și instrumentele necesare, sau va trebui să găsești acele ateliere care îndepărtează rugina prin aceste metode.

Dincolo de efectele ruginii, citește și despre ⏩ cele mai costisitoare defectiuni la o masina.

Metode de prevenție pentru a evita curățare rugină șasiu și caroserie

În continuare, descoperă ce metode de prevenție împotriva apariției ruginii poți avea în vedere:

 • Parcarea mașinii într-un garaj. Dacă stai la casă și ai loc pentru a-ți construi un garaj, nu ezita să faci asta. Garajul îți va proteja mașina de toți factorii de mediu exteriori. Ai grijă la umezeala din interior!
 • Acoperirea cu o prelată de protecție. Există o soluție și pentru cei care stau la bloc sau nu au spațiul necesar construirii unui garaj: prelata de protecție.
 • Grija față de agenții contaminanți. Dincolo de factorii externi despre care am vorbit, mai sunt și o serie de agenți contaminanți. Un foarte bun exemplu sunt sărurile folosite pe șosele în anotimpul rece în vederea deszăpezirii. Așadar, spală caroseria și, unde este posibil, jetul de apă poate fi direcționat chiar și sub șasiu.
 • Spălarea periodică a mașinii. În primul rând, mașina se spală cu regularitate, ori de câte ori s-a acumulat o peliculă mare de praf și murdărie. De asemenea, excrementele porumbeilor sunt acide și dăunează vopselei auto. În al doilea rând, evită spălarea/întreținerea mașinii cu soluții chimice agresive care afectează caroseria. Totodată, este recomandată uscarea corespunzătoare a caroseriei cu o lavetă din microfibră.
 • Efectuare poliș – cosmetică auto. Sunt servicii de întreținere auto la care poți apela sau poți face chiar tu tratamentele necesare. La nevoie, un poliș de caroserie este indicat pentru îndepărtarea zgârieturilor fine și medii, iar o aplicare a unui strat de ceară de calitate, realizată cel puțin o dată pe an, va proteja caroseria mașinii de agenții contaminanți și de factorii externi.

preventie rugina

Descoperă informații interesante despre ce înseamnă ⏩ detailing auto și cum te poate ajuta!

Un alt sfat pentru tine: dacă observi urme de vopsea sărită, așa cum se întâmplă în urma impactului cu pietricele aflate pe asfalt, aplică un lac de unghii sau un silicon transparent până la remedierea problemei.

Acum ai cel puțin o soluție rugină auto care te poate ajuta. Cum fiecare pată de rugină se poate extinde și afecta o suprafață mai mare din caroseria mașinii, este de preferat să recurgi la o reparație rugină auto cât mai rapid posibil. Pe lângă faptul că mașina va arăta bine, vei putea să o și revinzi mai ușor. Pentru asta mai ai în vedere și să aibă o stare tehnică bună!

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)