autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre detailing auto: ce este și cum te ajută acest serviciu

Serviciile de detailing auto sunt dedicate șoferilor cărora le pasă cum arată mașina lor în cele mai mici detalii, atât la interior, cât și la exterior. Povestim în acest articol despre această operațiune migăloasă de cosmetică auto, care aduce rezultate spectaculoase chiar și pentru un autovehicul cu o vechime considerabilă. 

Ce înseamnă detailing auto

Printre toate cheltuielile, problemele și reviziile anuale avute cu o mașină, apar și serviciile de detailing auto. Ce este și cum te ajută aceste servicii? 

În primul rând, conceptul de detailing auto ia locul ideii de cosmetică sau înfrumusețare auto. O bună parte din atelierele care făceau asta în trecut s-au transformat în afaceri ce s-au specializat, din ce în ce mai bine, în conceptul de detailing auto. Și pe lângă faptul că știu ce să facă cu mașina ta, vin și cu rezultate spectaculoase. Desigur, în schimbul unui tarif pe măsură.

Detailingul auto este recomandat o dată pe an, însă șoferii pretențioși o vor face chiar ceva mai des. 

În al doilea rând, detailingul auto te ajută să-ți cureți în detaliu și să redai un maxim de strălucire, interioară și exterioară, mașinii personale. Poate chiar mai bine decât ai cumpărat-o, dacă vorbim despre o mașină second-hand.

Este un serviciu necesar? Uniii șoferi îl văd ca pe un moft scump! Iar dacă te gândești că poți obține aceleași rezultate la o spălătorie clasică sau cu jetoane, mai ieftin și mai rapid, înseamnă că nu ai știut, până la citirea acestui articol, ce înseamnă de fapt detailing auto. 

cum se face un detailing auto

Detailing auto vs spălătorie auto

Detailingul auto nu înseamnă curățarea superficială a caroseriei mașinii cu spumă și jet de apă, respectiv folosirea unei lavete cu care se șterge rapid interiorul mașinii. Cam asta se întâmplă în majoritatea spălătoriilor auto din România. Desigur, se mai șterg geamurile cu aceeași lavetă „universală” sau se degresează rapid jantele și caroseria cu soluții accesibile. Rezultatele pot fi satisfăcătoare pentru cineva care nu pune preț pe detalii. 

Detailingul auto vine cu soluții profesionale dedicate (produse și instrumente), adaptate nevoilor mașinii și, desigur, bugetului. Pe lângă curățarea amănunțită a mașinii, îi mai asigură o îngrijire și strălucire care persistă în timp.

De fapt, dincolo de a avea o mașină foarte curată, detailing înseamnă strălucire și protecție pentru toate suprafețele posibile ale unei mașini, de la caroserie la planșa de bord. 

Vezi toate 👉 MASINILE NOI din oferta Autovit.ro!

Cine face detailing auto?

Poate o să ți se pară surprinzător, însă detailingul auto se face de un detailer auto specializat. Asta înseamnă că personalul atelierului de detailing cunoaște toate tipurile de suprafețe prezente pe o mașină, precum și modul lor de curățare și restaurare.

Specialistul știe cum să curețe un display sau cum să insiste asupra butoanelor. De asemenea, polish-ul de caroserie, faruri sau geamuri nu este un proces simplu de realizat și necesită experiență și pricepere la detalii. 

Nu în ultimul rând, personalul este instruit cu privire la toate produsele de detailing folosite în atelier și, nu de puține ori, urmează cursuri sau traininguri pentru rezultate remarcabile, așa cum își dorește și clientul.

O firmă serioasă de detailing auto oferă siguranță, garanție și returnarea banilor în caz de nemulțumiri. 

Tipuri de servicii detailing auto

Un detailing auto se face fie în mod complet, interior și exterior, fie individual, ca  să respecte întocmai cerințele sau nevoile clientului. De regulă, atelierele de detailing propun diverse pachete cu o varietate de proceduri. Tarifele diferă în funcție de numărul lor și de complexitatea execuției.  

Detailing auto exterior

Detailingul exterior presupune curățarea și decontaminarea caroseriei prin detergenți (spumă activă, șampon auto) și degresanți, îndepărtarea zgârieturilor fine care se pot elimina prin operațiunea de polish, restaurarea vopselei și luciului prin produse de finisat și lustruit (ceară solidă, aplicare sealant). 

De asemenea, poate include, în funcție de pachet, restaurarea ornamentelor cromatice, elementelor din plastic, tratamente pentru geamuri, jante și anvelope. La final, te vei bucura de o mașină uscată și strălucitoare. 

detailing auto exterior

Detailing auto interior

Detailingul interior presupune curățarea profundă a tuturor suprafețelor. Poate însemna, în funcție de pachet, demontarea scaunelor și banchetei pentru a acoperi întreaga zonă interioară a mașinii, inclusiv podeaua și portbagajul. 

Această operațiune se realizează cu aspiratoare injecție-extracție profesionale, care au și funcții speciale de curățare, cum ar fi curățarea prin aburi sau spălare cu detergenți speciali. Se utilizează perii și lavete pentru îndepărtarea mizeriei și prafului din toate zonele și compartimentele din habitaclul mașinii. Pentru bord, volan, tapițerie scaune și plafon, se aplică soluții speciale de curățare, restaurare și protecție. La final, vei avea un interior curat și igienizat. 

detailing auto interior

Detailing auto motor

Dincolo de toate procedurile de mai sus, există chiar și detailing auto pentru motor. În urma acestuia vei avea un ansamblu motor curat. Printre serviciile care se pot presta aici, menționăm degresarea motorului cu un atomizor, curățarea și îndepărtarea reziduurilor prin aburi sau turbojet, dar și tratarea materialelor din plastic și cauciuc, pentru prelungirea rezistenței acestora. La final, vei avea o imagine a motorului și capotei ca la ieșirea de pe linia de producție. 

⏩ Citește despre intretinerea caroseriei și ingrijirea tapiteriei din piele!

detailing auto motor

Produse detailing auto profesionale

Este important de știut că detailingul auto se face numai cu produse profesionale, de la diferite branduri de renume de care poate ai auzit, precum Meguiar’s, Sonax sau Turtle Wax, dar și altele premium, poate mai puțin cunoscute publicului larg, ca 3D, Gyeon sau Chemical Guys. 

Dincolo de aceste produse profesionale de detailing, pe care le poți găsi la furnizorii specializați, mai sunt necesare instrumente și ustensile de la diverse tipuri de perii (densitate, textură etc.), bureți, lavete din microfibră de calitate până la mașini de polișat sau accesorii de aplicat produse de tip ceara auto

Când să apelezi la servicii de detailing auto?

Apelează la serviciile de detailing auto atunci când:

  • ai în plan să vinzi mașina mai repede și la un preț mai bun;
  • vrei ca mașina ta să arate foarte bine mai mult timp decât după o simplă curățare superficială, acasă sau la o spălătorie auto;
  • ai plătit opțional pentru o culoare specială a caroseriei și vrei să te bucuri cu adevărat de îngrijirea și strălucirea acesteia;
  • ai nevoie de operațiuni complete de polish auto (caroserie, faruri, geamuri);
  • vrei să înlături murdăria, praful și mizeria interioară care ascund diverse bacterii ce îți pot provoca afecțiuni respiratorii. Așadar, te interesează igienizarea!
  • intenționezi să întreții corespunzător plasticul interior, pielea sau tapițeria scaunelor care sunt în permanență supuse la uzură, raze UV și alte neplăceri;
  • îți dorești protecția vopselei caroseriei, a elementelor exterioare din plastic, precum și îngrijirea jantelor. Făcând asta, poți evita să ajungi la ateliere de vopsitorie sau să înlocuiești anumite elemente originale ale mașinii;

detailing auto profesional

Detailing auto pe cont propriu 

O alternativă când nu vrei să apelezi la serviciile de detailing existente pe piață, din motive de costuri, ar fi să faci singur un detailing auto. În acest caz, este nevoie să cumperi produse detailing auto profesionale, pe care să le folosești conform instrucțiunilor. 

Desigur, există riscuri sau neplăceri pe care trebuie să ți le asumi în acest caz. În funcție de starea, vechimea și nevoile mașinii, o operațiune de detailing ca la carte durează. Poate fi activitate relaxantă pentru șoferii migăloși sau un motiv de stres pentru cei mai grăbiți. 

Apoi, trebuie să ai un garaj bine iluminat și ventilat, cu cât mai puțin praf care să pătrundă din exterior. Riscul să alegi produse de detailing nepotrivite sau care să dăuneze, de exemplu, caroseriei sau tapițeriei este destul de mare. 

Pe de altă parte, poți cumpăra produsele potrivite, însă s-ar putea să nu ai instrumente și echipamente de calitate. Nu mai vorbim de priceperea sau răbdarea necesară pentru a face asta pe cont propriu. 

Vestea bună este că unii dintre posesorii auto reușesc să facă un detailing bun, fără să apeleze la specialiștii care se ocupă cu așa ceva. 

Vezi ce produse de 👉  DETAILING AUTO găsești pe Autovit.ro!

În concluzie, serviciile de detailing auto sunt benefice pentru înfrumusețarea și întreținerea mașinii tale pe termen mediu și lung. Îți recomandăm să cauți recenzii despre atelierele cu experiență care fac asta, iar mai apoi să porți o discuție cu personalul de detailing pentru a înțelege toate operațiunile care se vor efectua. Alege inspirat și bucură-te de curățenia și strălucirea mașinii tale!

Sursa foto: Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)