autovit.ro
B SECTIUNI

Parbriz înghețat: cele mai bune metode de a-l dezgheța și sugestie de protecție pentru parbriz iarna

Iarna poate fi considerată coșmarul șoferilor, indiferent dacă sunt începători sau nu. Acest anotimp vine cu multe provocări, începând de la consumul mai mare de carburant, până la parbrizul înghețat și teama de a nu derapa. Una dintre cele mai mari bătăi de cap rămâne totuși parbrizul înghețat.

Te-ai întrebat vreodată de ce îngheață parbrizul pe interior și pe exterior? În cele ce urmează, o sa îți oferim explicația dorită și o să îți dăm câteva sfaturi pentru a-l dezgheța ușor și sigur și îți vom spune cum să alegi și folosești o protecție de parbriz iarna.

Parbriz înghețat pe interior și pe exterior: cauze

Temperaturile scad din ce în ce mai mult și începi să observi brumă care se așază pe mașină. Știi că, în curând, va trebui să dezgheți parbrizul, iar dacă nu ai o mașină cu funcții avansate de încălzire, va fi un adevărat chin. În cazul în care te întrebi de ce găsești dimineața parbrizul înghețat, atât pe interior, cât și pe exterior, vrem să îți oferim o explicație.

Pe exterior, parbrizul îngheață din cauza umidității aerului și a precipitațiilor (ninsoare sau lapoviță), în combinație cu temperaturile scăzute. În schimb, pe interior, parbrizul îngheață din cauza umidității din mașină și a gurilor de ventilație acoperite.

Când vine vorba despre umiditate în mașină, ne referim la apa care rămâne pe covorașe în special. Deși la prima vedere nu ar putea fi suficientă, gândește-te că și aerul din mașină este destul de ud, mai ales dacă ai și perioade când nu pornești căldura suficient pentru că mergi pe distanțe scurte.

👉 Umiditatea din mașina poate fi o cauză pentru care se aburesc geamurile și când nu este iarnă. Citește pe blogul Autovit care sunt cauzele abururii geamurilor si cum rezolvi problema.  

Cum dezgheți parbrizul înghețat rapid și eficient

Mașinile moderne au sisteme care permit dezghețarea rapidă a parbrizului. Însă, dacă nu deții o astfel de mașină, nu trebuie să îți faci griji, întrucât îți vom oferi câteva sfaturi pentru o dezghețare rapidă și eficientă. Bineînțeles, ar fi de preferat să folosești o protecție de parbriz iarna, însă dacă uiți sau nu ai la îndemână, nu îți face griji.

Cea mai la îndemână soluție antiîngheț parbriz este utilizarea unui spray special. Dacă a nins, îndepărtează foarte bine zăpada, iar apoi pulverizează un spray anti îngheț. Vei observa cum parbrizul tău începe să se dezghețe foarte repede și nu va mai fi nevoie să te gândești la racletă sau alte soluții dăunătoare mașinii tale.

solutie dezghetat parbriz

👉 La Autovit ai la dispoziție numeroase spray-uri de dezghetare a parbrizului, dintre care poți alege unul potrivit mașinii tale. 

Aceeași soluție o poți aplica și pe geamurile laterale și lunetă pentru a le dezgheța eficient.

În cazul în care nu ai o astfel de soluție la îndemână, poți combina 1 litru de apă cu 300 ml alcool sanitar, într-o sticlă cu pulverizator. Pentru a-ți fi mai ușor, când lași soluția să acționeze, ar fi bine ca încălzirea să fie pornită, pentru a facilita încălzirea parbrizului.

Este atât de simplu și nu va trebui să te chinui minute întregi cu racleta.

racleta curatat

Cum să NU dezgheți parbrizul iarna

După ce ți-am spus cum să dezgheți simplu și rapid parbrizul, este momentul să îți spunem și cum să nu îl dezgheți, pentru a nu îl avaria:

  • nu folosi racleta pentru a sparge gheața, întrucât poți sparge parbrizul sau îl poți zgâria;
  • nu porni ștergătoarele până nu s-a încălzit mașina, deoarece vei zgâria parbrizul;
  • nu arunca apă caldă sau fierbinte pe parbriz: ți se va fisura parbrizul din cauza șocului termic;
  • nu folosi alte obiecte pentru a lovi pabrizul în speranța că se va sparge gheața.

Protecție pentru parbriz iarna: cum să previi înghețarea parbrizului

Bineînțeles, cel mai bine este să previi înghețarea parbrizului, folosind protecție pentru parbriz iarna. Există multe modalități prin care poți face acest lucru, fie cumpărând soluții speciale, fie improvizând.

Cea mai simplă soluție este să cumperi o protecție pentru parbriz iarna. Este o husă specială, care se fixează pe parbriz, iar dimineața doar o îndepărtezi și scapi de munca de a dezgheța parbrizul. Totuși, ai grijă când alegi o astfel protecție pentru parbriz iarna, întrucât materialul contează foarte mult.

Dacă nu poți cumpăra în acest moment o astfel de folie, poți folosi un prosop sau chiar o pătură veche, însă ai grijă să nu fie foarte vechi. Sunt soluții eficiente, însă dacă ninge, vei avea neplăceri cu acestea, spre deosebire de o protecție pentru parbriz iarnă specială, pe care doar o scuturi și este gata din nou de utilizare.

Poți încerca și o soluție formată dintr-o parte apă și una spirt, pulverizată pe parbriz imediat cum ai parcat. Unii șoferi spun că funcționează foarte bine, în timp ce alții spun că ajută, însă nu suficient încât să scape de toate neplăcerile. Cea mai bună soluție de prevenire rămâne totuși o protecție de parbriz iarna.

👉 Poți comanda de la Autovit o protectie pentru parbriz potrivită atât pentru iarnă, pentru a-l feri de îngheț, cât și pentru vară, pentru a-l proteja de razele UV.  

Antiîngheț parbriz pe interior: cum poți preveni această situație

Nu puteam să nu îți oferim și câteva sfaturi pentru a scăpa de neplăcerile unui parbriz înghețat pe interior. Practic, ce soluții antiîngheț parbriz pe interior există?

  • Șterge foarte bine covorașele după ce parchezi mașina: când ai ajuns acasă, șterge foarte bine covorașele cu șervețele sau cu o cârpă.
  • Verifică gurile de aerisire și gândește-te când ai schimbat ultima dată filtrul de polen. Dacă acestea sunt încărcate, nu se poate face aerisirea eficientă a habitaclului, iar umiditatea rămâne peste noapte în mașină.
  • Înainte de a închide motorul, lasă câteva minute mașina pe dezaburire.
  • Deschide geamurile înainte de a închide motorul, mai ales dacă este foarte cald în mașină. În felul acesta, nu va mai există o diferență mare de temperatură și condensul se va forma în proporție foarte mică.
  • Verifică și portbagajul: s-ar putea să găsești o sursă de umezeală și acolo.
  • Pune în mașină, eventual pe bord, un săculeț cu silicat sau alte materiale care absorb apa.
  • Șterge parbrizul pe interior cu o soluție specială.

Ce faci dacă găsești lichidul de parbriz înghețat

Nu puteam să nu abordăm și o altă problemă destul de serioasă: lichidul de parbriz înghețat. Teoretic, această problemă poate fi evitată simplu: când temperaturile încep să scadă, înlocuiești lichidul de parbriz cu unul special, pentru iarnă.

Totuși, dacă ai ales unul necalitativ, este posibil să te trezești cu situații neplăcute. Ce faci în cazul acesta? Dacă nu este nevoie să ștergi geamurile înainte de a pleca la drum și dacă nu te grăbești, du mașina într-o parcare subterană. Spre exemplu, poți merge într-un centru comercial și în timp ce îți faci cumpărăturile, lichidul se dezgheață. După ce s-a dezghețat, ar fi bine să arunci și să-l înlocuiești cu unul calitativ.

lichid de parbriz

Dacă trebuie să ștergi geamurile, încearcă să pui o sursă de căldură pe vasul în care este lichidul și astfel se va dezgheța. Din nou, după ce se dezgheață, scapă de el și folosește unul adecvat. Mai poți pune și spirt peste lichid și în câteva minute ar trebui să îl dezghețe.

Așadar, dacă nu vrei să ai neplăceri pe timpul iernii, utilizează o protecție de parbriz pentru iarnă și ține cont de sfaturile noastre în ceea ce privește dezghețarea parbrizului și prevenirea înghețulului. 

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)