autovit.ro
B SECTIUNI

Poți primi amenda pentru viteză prin poștă sau fapta trebuie constatată de un agent?

Realitatea este că și atunci când conduci cu doar 5 km/h peste limita legală tot încalci legea. Limitele de viteză există cu un motiv, așa că, pentru călătorii cât mai lejere și sigure este important să nu le ignorăm. În plus, dincolo de a ne oferi siguranță pe drumurile publice, respectarea limitelor de viteză este o opțiune avantajoasă pentru buzunarul nostru. 

Află în continuare mai multe informații despre amenzile pentru viteză și dacă poți fi sancționat pentru depășirea vitezei fără să fii tras pe dreapta.

Depășirea vitezei legale – ce prevede legislația despre amenzile rutiere

Conform Codului Rutier în vigoare, șoferii care depășesc viteza legală sunt pasibili de amenzi de circulație cuprinse între 290 și 3000 de lei, în funcție de gravitatea abaterii. 

Legislația din țara noastră prevede că depășirea vitezei regulamentare este contravenție și se pedepsește simultan cu:

  • amendă;
  • puncte de penalizare.

Amenzile aplicate șoferilor care depășesc viteza legală se cuantifică în puncte de amendă. Valoarea punctului de amendă se stabilește în funcție de salariul minim, reprezentând 10% din acesta. La acest moment, valoarea punctului de amendă este de 145 de lei și se raportează la nivelul salariului minim din 2017.

Deși salariul minim pe economie a fost majorat la începutul anului 2023, nivelul punctului de amendă a fost înghețat la 145 de lei, în urma intrării în vigoare a OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022. 

⏩ Condusul ar trebui să fie o plăcere, iar atunci când conduci mașina care îți place, experiența la volan devine și mai plăcută.  Consultă oferta Autovit.ro și alege modelul care îți va oferi posibilitatea de a te bucura de condus pe deplin, fără a te aventura dincolo de limitele de viteză. 

Amenda radar – cum se stabilește cuantumul amenzii pentru viteză

Șoferii care depășesc viteza legală vor fi sancționați în funcție de gravitatea abaterii astfel:

  • depășirea limitei de viteză cu 10 până la 20 km/h cu două sau trei puncte de amendă (290 sau 435 de lei) și două puncte de penalizare.
  • depășirea limitei de viteză cu 21 până la 30 km/h cu patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei) și trei puncte de penalizare.
  • depășirea limitei de viteză cu 31 km/h până la 40 km/h cu 6,7 sau 8 puncte de amendă (de la 870 la 1.160 de lei) și patru puncte de penalizare. 
  • depășirea limitei de viteză cu 41 până la 50 km/h cu 9 până la 20 de puncte amendă (de la 1.305 lei până la 2.900 de lei) și șase puncte de penalizare.
  • depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h cu 9 până la 20 de puncte de amendă (sancțiune maximă de 2.900 de lei) și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Așadar, valorii propriu-zise a amenzii i se adaugă și punctele de penalizare. Atunci când se atinge pragul de 15 puncte într-o perioadă de 6 luni permisul va fi suspendat pentru 30 de zile. 

Codul Rutier prevede că punctele de amendă auto pentru viteză sunt împărțite în 5 clase de sancțiuni:

  • clasa I de sancțiuni pentru care se aplică 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a de sancțiuni pentru care se aplică 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a de sancțiuni pentru care se aplică de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a de sancțiuni pentru care se aplică de la 9 la 20 puncte-amendă;
  • clasa a V-a de sancțiuni pentru care se aplică de la 21 la 100 puncte-amendă, doar în cazul persoanelor juridice.

De asemenea, dacă vei fi oprit pentru depășirea vitezei legale admise cu mai puțin de 10 km/h ai putea scăpa de plata amenzii auto și ai putea primi doar un avertisment, dacă nu se constată și alte abateri ale Codului Rutier.

Totodată, dacă circuli pe drumurile publice cu o viteză mai mică cu mai mult de 10 km/h decât limita minimă prevăzută de lege ești pasibil de amendă cu valoarea de 290 sau 435 lei, valoare ce corespunde unei sancțiuni de 2 sau 3 puncte.

⏩ Dacă drumurile către job te plictisesc înseamnă că nu conduci masina potrivita. Fii în temă cu ofertele de pe piața auto pentru a găsi mașina la volanul căreia călătoriile să devină o plăcere.

amenda rutiera

Limite de viteză pe drumurile din România

Conform Noului Cod Rutier, ce a intrat în vigoare în 16 iunie 2023 prin Legea 168/2023 din 12 iunie 2023 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, limitele de viteză pe drumurile publice din România au rămas cele pe care le știm deja și anume:

  • 50 km/h în localități; 
  • 90 km/h în afara localităților, pe drumurile naționale; 
  • 100 km/h pe drumuri europene;
  • 130 km/h pe autostrăzi.

Cele mai mari amenzi de circulație

Pentru persoanele fizice, valoarea celei mai mari amenzi de circulație în România poate ajunge la 2.900 de lei, valoare ce corespunde penalizării cu 20 de puncte-amendă. 

În schimb, pentru persoanele juridice, numărul punctelor de amendă poate ajunge până la 100, valoarea maximă a sancțiunii fiind astfel de 14500 lei.

amenda viteza

Amenda pentru viteză prin poștă

Dacă ai circulat pe drumurile publice cu viteză peste limita maximă admisă trebuie să știi că, deși nu ai fost oprit de către agenții de circulație, poți primi amenda pentru viteză prin poștă. 

În primă fază vei fi citat, în calitate de proprietar al mașinii, pentru identificarea persoanei care conducea automobilul la momentul înregistrării depășii de viteză. După primirea înștiințării ai 5 zile la dispoziție să anunți cine se afla la volan.

După identificarea persoanei de la volan ar trebui să te aștepti să primești și amenda pentru viteză prin poștă. 

Termenul în care vei primi amenda pentru viteză prin poștă este de 6 luni de la înregistrarea incidentului. După ce ai primit procesul-verbal de constatare a contravenției, ai la dispoziție 15 zile de la data primirii procesului-verbal pentru plata amenzii auto în cuantum de jumătate din valoarea înscrisă în procesul-verbal. 

Prescrierea amenzii pentru depășirea vitezei 

În Codul de procedură fiscală există prevederi referitoare la prescrierea amenzilor contravenționale, categorie în care se încadrează și amenzile rutiere pentru viteză. Însă, trebuie să știi că, în cazul în care nu sunt plătite, aceste amenzi contravenționale vor fi executate silit, deci nu prea poți scăpa de amendă.

Dacă în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept nu se începe procesul de recuperare a creanțelor, statul pierde dreptul de a recupera datoria, iar șoferul nu va mai putea fi obligat la plata amenzii de circulație.

Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda pentru viteză primită prin poștă

În primul rând, trebuie să știi că amenda contravențională neplătită nu se prescrie. Singura situație în care putem vorbi despre prescrierea unei amenzi este atunci când procesul de executare silită în vederea recuperării valorii aferente amenzii nu este început în termen de 5 ani. 

Amenzile pentru viteză emise în străinătate

Dacă te întrebi unde se poate plăti o amendă de circulație primită în străinătate, trebuie să știi, în primul rând, că acestea nu se pot achita pe loc. Fie alegi să plătești amenda pentru viteză în țara unde ai primit-o, prin metodele acceptate acolo, fie efectuezi plata amenzii de circulație la întoarcerea în România. În cazul unei amenzi primite în străinătate, dacă o plătești la revenirea în țară, vei avea la dispoziție toate opțiunile de plată pentru amenzi auto enumerate mai sus în articol.

De asemenea, dacă ai trecut prin Austria și ai avut ghinionul de a fi depășit limita de viteză trebuie să știi că între Austria şi România există un sistem reglementat ce prevede ca amenzile primite de şoferii români pe drumurile din Austria să poată fi trimise pe adresa şoferului.

Astfel, chiar dacă nu ai fost oprit de un echipaj, datele înregistrate de aparatul radar privind depășirea vitezei se vor transforma într-o amendă pe care o vei primi prin poștă.

Legea de monitorizare a traficului rutier

Cea mai importantă componentă a Legii de monitorizare a traficului rutier este implementarea sistemului e-SIGUR. Scopul acestuia este de a simplifica procedura de amendare a șoferilor pentru nerespectarea regulilor de circulație.

Vor exista ceea ce legea numește sisteme inteligente de transport, pentru monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice. În total, 500 de camere video și 300 de radare vor fi montate de drumurile naționale. Acestea vor semnala:

  • depășirea limitei maxime admise de viteză pe un anumit sector de drum;
  • încălcarea interdicţiei sau restricţiei de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
  • nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului;
  • conducerea pe drumurile publice a unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
  • nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată;
  • comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
  • controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.

De asemenea, în București, sistemul de recunoaștere facială a fost montat în principalele intersecții, din decembrie 2022.

⏩ Un șofer informat va ști să abordeze și să gestioneze diversele situații pe care le întâlnește în trafic. Pe platforma Autovit.ro vei găsi nu doar o gamă variată de modele de mașini, ci și recomandări și informații utile din industria auto. Află mai multe despre cele mai economice mașini în 2023

Unde se plătesc amenzile de circulație

Dacă ai depășit viteza legală și te întrebi unde se plătește amenda de circulație pe care ai primit-o ca urmare a săvârșirii acestei contravenții, există mai multe opțiuni pentru achitarea amenzii de circulație, respectiv:

  • la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului;
  • la direcțiile de taxe și impozite locale;
  • la ghișeele Poștei Române;
  • pe platforma ghiseul.ro;
  • online, în contul dedicat pentru plata amenzilor de circulație.

Cum faci plata amenzii online

Dacă optezi pentru plata amenzii de circulație online, atunci ai două opțiuni:

  • plată amenzi rutiere pe ghiseul.ro;
  • plata amenzilor rutiere prin internet banking în cont dedicat.

Plată amendă viteză prin ghiseul.ro 

Dacă vrei să plătești amenda online prin intermediul platformei ghiseul.ro va trebui să îți faci cont pe platformă.

Procedura de înregistrare este destul de simplă, îți vor fi solicitate o serie de date personale și va trebui să înregistrezi un card pentru a efectua plata online a amenzii auto.

Plată online amendă rutieră prin internet banking

Dacă intenționezi să optezi pentru plata amenzii pentru viteză online, prin internet banking, dar nu știi exact care este contul unde se plătesc amenzile, atunci află că, în funcție de domiciliu, există conturi speciale unde se poate plăti o amendă de circulație prin depunerea sumei ce reprezintă valoarea amenzii auto.

Astfel, conform Ordinului cu Nr. 3893/2018 din 27 decembrie 2018 privind deschiderea contului unic pentru achitarea amenzilor contravenționale, pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul pentru plata amenzilor de circulație online este 50.09.01, iar pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic este 50.09.02.

În cât timp se plătește amenda pentru viteză prin poștă

Pentru a achita jumătate din valoarea amenzii, ai la dispoziție 15 zile din momentul în care ai intrat în posesia procesului verbal. 

În trecut, puteai plăti amenda de circulație în procent de 50% din valoarea trecută în procesul-verbal în termen de 48 de ore, dar acest termen a fost modificat în favoarea cetățenilor.

Cele 15 zile pentru a plăti amenda – lucrătoare sau calendaristice?

Codul de procedură civilă prevede că aceste 15 zile pentru plata amenzii auto sunt calendaristice și nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte. 

În situația în care ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în următoarea zi lucrătoare.

În concluzie, viteza este considerată unul dintre principalii factori determinanți ai siguranței în trafic, afectând nu numai riscul de a fi implicat într-un accident rutier, dar și buna desfășurare a circulației pe drumurile publice. De aceea, limitele de viteză sunt menite să ghideze șoferii pe parcursul călătoriilor, pentru a ajunge la destinație în siguranță.

Surse foto: shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)