
Statistic vorbind, orice mașină mai veche de trei ani ar putea suferi defecțiuni mai mari sau mai mici la motor, în următorii trei ani, indiferent cât de bine a fost întreținută. În acest articol, îți vorbim despre motoarele pe benzină, avantajele și dezavantajele lor, dar și despre principalele probleme ale acestora. De asemenea, vei afla și cum să le verifici, înainte de a achiziționa mașina.
Scurt istoric: cine a inventat motorul pe benzină
Dacă te întrebi cine a inventat motorul pe benzină, află că un inginer german a fost responsabil. În 1876, Nikolaus August Otto a brevetat primul motor în patru timpi. Era conceput ca un motor staționar, deci nu putea fi folosit pe mașini, care, de altfel, nici nu existau la acea vreme.
Au fost nevoie de încă nouă ani, până când Gottlieb Daimler a venit cu un prototip al motorului modern pe benzină care, în vara lui 1886, avea să fie folosit pe Benz Patent-Motorwagen, primul automobil din lume.
Tehnologia a avansat mult, de atunci. Mașinile cu motoare pe benzină sunt în continuare apreciate de foarte mulți șoferi și sunt la mare căutare.
Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE
Probleme la motor pe care le-ai putea întâmpina
Înainte de a-ți spune ce probleme la motor s-ar putea ivi, îți prezentăm avantajele și dezavantajele, în comparație cu motoarele diesel.
Ce avantaje au motoarele pe benzină
Până nu demult, mașinile cu motoare pe benzină erau mai ieftine, în comparație cu cele diesel. În prezent, piața s-a echilibrat, indiferent că este vorba de autoturisme noi sau rulate. La capitolul avantaje, motoarele pe benzină sunt eficiente, mai ușoare, au emisii mai scăzute și sunt mai ușor de pornit, atunci când afară este frig. Totodată, produc mai puțin zgomot și mai puține vibrații și accelerează mai lin.
Ce dezavantaje au motoarele pe benzină
La dezavantaje, motoarele pe benzină au un apetit mai mare pentru combustibil, dar și o durată de viață care ar putea fi mai mică, în comparație cu motoarele diesel. Bineînțeles, acest aspect depinde foarte mult de stilul de condus și de felul în care mașina a fost întreținută.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME
Randament motor benzină – când este afectat
Trecem și la principalele probleme ale motoarelor pe benzină. Dacă le faci reviziile în mod regulat și respecți indicațiile date de producător, acestea vor avea viață lungă. În caz contrar, vor ceda.
- Consumul de ulei este una dintre cele mai comune probleme. Cu cât au mai mulți kilometri, motoarele pe benzină au tendința de a „mânca” mai mult ulei de motor, așa că nu uita să verifici nivelul, din când în când.
- Lichidul de răcire trebuie schimbat și el la intervale regulate, mai ales la motoarele pe benzină. La mașinile second-hand, este indicat să-l înlocuiești o dată la fiecare trei ani. În cazul în care pierzi antigelul, motorul se va supraîncălzi și are toate șansele să se strice.
- Unele piese se uzează mai repede, la motoarele pe benzină. Bujiile, sonda Lambda și pompa de apă trebuie verificate în mod regulat, mai ales la o mașină pe benzină care a parcurs peste 150.000 de kilometri.
- Consumul crescut de combustibil și scăderea puterii sunt alte două probleme care ar putea afecta un motor pe benzină, care a fost folosit intens.
Multe dintre problemele prezentate se regăsesc și la motoarele diesel, așa că nu este o regulă. Extrem de important este felul în care a fost întreținută mașina pe care urmează s-o cumperi și modul în care vei avea grijă de ea în continuare.
Vezi categoria noastra de ▶️ MASINI NOI
Întreținere motor benzină
Așadar, pentru o întreținere motor benzină corespunzătoare, este nevoie să mergi la revizii, conform indicațiilor din manualul mașinii. Un schimb de ulei se face, în general, la 15 mii de kilometri sau la un an, chiar dacă distanța nu a fost parcursă. Un aspect important este și utilizarea uleiului recomandat de producător.
De asemenea, filtrele (de aer, de ulei, de polen, de carburant) trebuie și ele înlocuite. Atenție și la lichidul de răcire, care se schimbă periodic, fără a presupune un cost foarte ridicat.
Cele mai bune motoare pe benzină
După cum îți spuneam la începutul articolului, motorul pe benzină a fost inventat în urmă cu aproape 150 de ani. Printre cele mai bune motoare din toate timpurile, merită menționate următoarele:
- Toyota 1-AZ (pe generații de Avensis)
- Duratec HE/MZR (din fosta alianță Ford-Mazda)
- Honda R20 (pe generații de Accord)
- M4R/MR20 (alianța Renault-Nissan)
- celebrul EJ20, propus de Subaru (cu durată de viață îndelungată)
- familia de motoare General Motors Ecotec (prezente, de exemplu, pe modelele vechi de Opel).
Pentru recomandări detaliate, citește și articolul Top cele mai bune motoare pe benzina in 2022. Vei găsi destule recomandări legate de cele mai fiabile motoare pe benzină.
Există destule opțiuni de mașini fiabile pe benzină, iar acum știi și ce ai de făcut, și la ce să fii atent, dacă vei alege una.
Sursa foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.