autovit.ro
B SECTIUNI

Radierea auto: cum se poate scoate o mașină din circulație în 2021

Există situații în care proprietarii de mașini au nevoie să le scoată din circulație. Pe de-o parte, vorbim despre vechimea prea mare, ce implică un grad de uzură incompatibil cu normele de poluare, respectiv cu cele de siguranță auto.

Pe de altă parte, mașina în cauză poate fi una care încă se prezintă într-o stare acceptabilă, dar aceasta trebuie să își urmeze definitiv proprietarul peste graniță. Există, însă, și alte situații particulare, în care se impune radierea unei mașini din circulație. În ciuda aparențelor, această procedură este una destul de simplă, iar eforturile financiare pe care le presupune nu sunt mari.

Ce este radierea fiscală
Care sunt etapele procedurii de radiere auto
Ce acte sunt necesare pentru radierea auto
Cine eliberează certificatul de radiere auto

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce este radierea fiscală

Din punctul de vedere al relației cu autoritățile fiscale, radierea poate fi definită drept ștergerea vehiculului din registrele instituțiilor competente în domeniul circulației rutiere pe drumurile publice din România.

Există mai multe căi prin care această acțiune poate fi demarată. În primul rând, solicitarea radierii este de competența proprietarului de drept al vehiculului. El are posibilitatea de a iniția procedurile în cazul în care nu mai dorește să mențină automobilul în circulație, ceea ce implică o dovadă a posibilității de a asigura depozitarea într-un spațiu adecvat. În afară de această situație, cauzele unei asemenea decizii pot fi următoarele:

 • dezmembrarea vehiculului într-unul din centrele REMAT;
 • înscrierea mașinii în programul Rabla;
 • exportul către o altă țară;
 • transferul sarcinii fiscale a vehiculului între doi soți, în timpul procedurii de divorț;
 • furtul.

În cazul în care acesta nu poate fi identificat, iar mașina în cauză este abandonată, primăria unei localități are dreptul de a cere în instanță radierea. Înainte de a demara acțiunea, autoritățile publice se vor adresa Direcției Permise și Înmatriculări Auto, către care vor trimite o sesizare cu privire la situația mașinii părăsite. Astfel, radierea se va face în termen de o lună de la primirea sesizării.

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

cum se poate scoate o masina din circulatie

Care sunt etapele procedurii de radiere auto

Primul drum pe care trebuie să îl faci va fi la Serviciul Public Comunitar Direcția Permise și Înmatriculări Auto. Aici vei depune dosarul de radiere auto. Apoi, vei trece pragul Direcției Taxe și Impozite Locale, unde vei completa declarația pentru scoaterea din evidență a mașinii. Astfel, se va face radierea vehiculului și din punct de vedere fiscal, ca să fii scutit de plata impozitului pentru autovehiculul scos din circulație sau vândut.

Vezi categoria noastră de 👉AUTOUTILITARE

Ce acte sunt necesare pentru radierea auto

Pregătirea cât mai bună a documentației îți va scuti timp și stres. Odată ce ai completat dosarul necesar radierii, cu toate actele, poți avea siguranța că nu va fi nevoie să te deplasezi de multe ori către instituțiile publice și că nu vei mai suporta costul inutil al impozitului pentru un bun inutilizabil. Astfel, vei include în dosarul tău următoarele documente:

Acte necesare la Serviciul Public Comunitar Direcția Permise și Înmatriculări Auto:

 • cerere de radiere, completată și semnată de proprietar;
 • actul de identitate al solicitantului, în original și sub formă de copie;
 • cartea de identitate a vehiculului, în original și sub formă de copie;
 • certificatul de înmatriculare;
 • fișa de înmatriculare, pe care să figureze viza Direcției Taxe și Impozite Locale;
 • certificatul de atestare fiscală, completat și semnat de proprietar;
 • certificatul de radiere, completat în trei exemplare;
 • plăcuțele de înmatriculare;
 • documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul aferente, precum și codul unic de înregistrare și împuternicirea reprezentantului legal, în original și sub formă de copie (în cazul persoanelor juridice).

Ce este radierea fiscala

În cazul în care intenționezi să predai mașina către REMAT, dosarul tău va mai cuprinde actul care atestă dezmembrarea sau predarea mașinii pentru a fi dezmembrată.

Pentru vehiculele pe care proprietarii vor să le exporte peste graniță, mai este necesar actul vamal pe care l-au emis autoritățile competente românești, respectiv străine, sau certificatul de înmatriculare emis peste hotare.

Radierea unui vehicul furat implică adăugarea la actele depuse a actului oficial pe care l-a emis poliția, prin care este atestat furtul care a avut loc în țară sau în străinătate.

Dacă dorești radierea unui vehicul doar pentru a-l scoate din circulatie, este obligatoriu să prezinți un document care certifică posesia unui teren sau a unui garaj în care se va face depozitarea pe termen lung.

Acte necesare la Direcția Taxe și Impozite Locale:

Din punctul de vedere al relației cu autoritățile fiscale, va trebui să te asiguri că îi prezinți funcționarului din instituția subordonată Primăriei următoarele acte:

 • declarația pentru scoaterea din evidență a mașinii;
 • cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală;
 • cartea de identitate a solicitantului, în original și sub formă de copie;
 • cartea de identitate a vehiculului, în original și sub formă de copie;
 • fișa de înmatriculare în original;
 • actul de atestare a înstrăinării mașinii.

Ce acte sunt necesare pentru radierea auto

Cine eliberează certificatul de radiere autoF

Autoritatea de la care vei obține acest document este Serviciul Public Comunitar Direcția Permise și Înmatriculări Auto. Acest document îți va fi util în momentul în care te vei adresa Direcției Fiscale – persoane fizice, care funcționează în incinta Primăriei. Această autoritate va transmite către Direcția Permise și Înmatriculări Auto datele posesorului și ale automobilului, alături de solicitarea radierii. Acțiunea va fi pusă în practică într-un interval de 31 de zile de la acest moment.

Informațiile de mai sus sunt ghidul tău pentru radierea din circulație a unui vehicul pe care nu îl mai deții sau a unuia care urmează să facă loc altuia. Cu o întocmire exactă a dosarului, vei reuși să rezolvi totul cât se poate de rapid.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)