autovit.ro
B SECTIUNI

Sfaturi utile: Tot ce trebuie să știi despre automobilele electrice

Automobilele electrice sunt viitorul industriei auto, iar numărul lor pe străzile din jurul nostru va crește exponențial în anii ce vor urma. Iată tot ce trebuie să știi despre automobilele electrice.

Deși am putea crede că automobilul electric este o invenție modernă, mașinile propulsate de baterii există de foarte multă vreme. Prima mașină electrică a fost construită în Scoția în 1837, iar la finalul secolului XIX, erau folosite taxiuri electrice în orașe ca Londra sau New York. Însă, mașinile electrice nu au rezistat în fața celor cu motoare termice. Prețul petrolului a scăzut, iar la începutul secoului XX, mașinile cu motor pe benzină și apoi cele diesel au devenit populare.

Însă, roata istoriei se învârte și mașinile electrice au revenit. Tehnologia a avansat enorm, iar poluarea nu mai poate fi ignorată. Spre deosebire de mașinile cu motor termic, cele electrice nu elimină dioxid de carbon și alte particule nocive în atmosferă.

Din 2008 și până astăzi, mașinile electrice au avansat cu pași mari, iar astăzi majoritatea constructorilor auto au, sau vor avea, cel puțin o variantă electrificată în gamă. Mulți constructori au renunțat deja la motoarele diesel, iar primele studii arată că cel mai probabil începând cu anul 2035 toate automobilele noi vândute în Europa vor fi electrice.

Cum funcționează mașinile electrice?

În loc de rezervorul de carburant, mașina electrică are la bord un set de acumulatori. Aceștia sunt încărcați de la priză, la fel ca un telefon sau orice alt device cu baterie. Energia electrică din acumulatori este apoi folosită pentru a antrena un motor electric ce la rândul lui învârte roțiile mașinii. Sistemul este mult mai simplu față de cel al unui automobil convențional. Nu mai există pedală de ambreiaj și nici sistem de evacuare a gazelor. Automobilele electrice sunt silențioase și mult mai ușor de condus.

Ce autonomie are un automobil electric?

Tehnologia bateriilor avansează de la an la an, iar acum un automobil electric poate oferi și o autonomie reală de 400 km. Autonomia scade atunci când viteza de rulare este mare și este influențată de temperaturi extreme.

Care sunt avantajele unui automobil electric?

În primul rând, lipsa poluării. Cu ajutorul mașinilor electrice putem elimina noxele și particulele nocive emise de motoarele clasice. Apoi, întreținerea mult mai simplă și mai ieftină. Mașinile electrice au intervale de revizie mult mai mari, nu au nevoie de ulei și alte fluide. Singurule consumabile ce trebuie schimbate la intervale sunt plăcuțele de frână și anvelopele. Reversul medaliei este prețul de achiziție, care este încă mult mai mare față de cel al unui automobil clasic. Statul român oferă însă o primă de 10.000 euro la achiziția unui automobil electric.

Cum se încarcă un automobil electric?

Deși pare complicat la prima vedere, încărcarea unui automobil electric devine repede o obișnuință la fel ca și încărcarea telefonului mobil. Mașinile electrice pot fi încărcare de la o priză casnică obișnuită de 230 V și amperaj mare, soluție bună dacă dispunem de un garaj sau o curte unde putem parca mașina peste noapte. Pentru ceilalți există stațiile publice de încărcare. Acestea oferă putere mare și cu ajutorul cablului din mașină, putem încărca când suntem la cumpărături sau în oraș. Majoritatea centrelor comericiale importate oferă stații de încărcare pentru automobilele electrice.

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)