autovit.ro
B SECTIUNI

Testere auto: de ce sunt necesare și cum îl alegi pe cel potrivit

Mulțumită progresului tehnologiei, vehiculele moderne devin din ce în ce mai computerizate. Informatizarea oferă posibilitatea verificării funcționalității elementelor componente ale mașinii într-un mod simplu și rapid, prin scanarea sistemelor integrate, preîntâmpinând astfel producerea unor defecțiuni majore, care pot pune în pericol siguranța conducătorului auto, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.

Testele de diagnoză se pot face în service-uri specializate, dar sunt destul de costisitoare și consumatoare de timp. Din acest motiv, mulți proprietari de autovehicule aleg să achiziționeze un tester auto, care le oferă posibilitatea de a verifica la domiciliu componentele mașinii ori de câte ori martorii de bord semnalează o avarie, înaintea unui drum lung sau când unele sisteme nu par să funcționeze în parametri. 

Ce este testerul de diagnoză auto

Un instrument de diagnoză a unui vehicul este un scaner care verifică sistemele și componentele unei mașini pentru depistarea eventualelor probleme de funcționare. El mai este denumit și scaner OBD (On-Board Diagnostics), se conectează printr-un port OBD (OBD I) sau OBD2 (OBD II), accesează datele stocate de memoria computerului de bord al autovehiculului, iar, dacă este cazul, emite coduri de eroare, în funcție de problemele depistate.

Deși sunt destinate să îndeplinească aceeași funcție – monitorizarea sistemelor și emiterea codurilor de eroare atunci când este cazul -, OBD și OBD2 se deosebesc unul de celălalt.

OBD (OBD 1 sau OBD I) este un scaner dezvoltat de fiecare producător de mașini în parte, pentru mărcile proprii, nefiind standardizat. Așa se face că un scaner care funcționa pentru o anumită mașină nu se potrivea și altora, iar codurile de eroare difereau foarte mult de la fabricant la fabricant. 

Acest lucru îngreuna misiunea service-urilor, care se vedeau puse în situația de a achiziționa câte un scaner pentru fiecare marcă de mașină care avea nevoie de monitorizare și reparații, nefăcând față concurenței cu reprezentanțele auto.

OBD2 (OBD II) a fost adoptat ca echipament standard de diagnoză în SUA începând cu anul 1996. În Europa a fost introdus în anul 2001 pentru vehiculele pe benzină și în 2004 pentru propulsoarele diesel. 

Dispozitivele pot fi utilizate pe toate autovehiculele, având un port standard, folosind aceleași protocoale de software și coduri de diagnoză a erorilor (DTC – Diagnostic Trouble Codes) pentru toate mărcile. 

👉 Dacă îți dorești o mașină rulată, platforma Autovit.ro îți oferă o gamă variată de automobile second-hand. Accesează site-ul pentru o experiență de cumpărare plăcută și sigură. 

Tipuri de testere auto

Cele mai importante testere auto sunt următoarele:

 • ODB 1 se folosește doar pentru vehiculele pe benzină fabricate înainte de anul 2001, cele diesel produse înainte de 2004 sau pentru mașinile americane construite înainte de 1996;
 • OBD 2 este folosit pe toate autovehiculele moderne;
 • TPMS (Tyre Pressure Monitoring Systems) este utilizat pentru monitorizarea presiunii cauciucurilor, potrivit specificațiilor producătorilor;
 • Testerele de circuite electrice măsoară continuitatea electrică, tensiunea și rezistența, fiind utile în depistarea problemelor de la instalația electrică a mașinii;
 • Testere pentru acumulatorul auto sunt, de fapt, voltmetre ce pot controla gradul de încărcare al bateriei, unele dintre ele având și funcții suplimentare, cum ar fi prevenirea supraîncărcării.

Cum te poate ajuta un tester de diagnoză auto

cum te poate ajuta un tester auto

Fără să fie instrumente miraculoase care îți rezolvă problemele mașinii, testerul auto îți poate fi foarte util atunci când nu vrei să pierzi timp și bani prin service-uri, dar vrei să cunoști starea de funcționare a automobilului tău. 

Dacă te pregătești pentru un drum mai lung, este important ca înainte de plecare să verifici starea tehnică a vehiculului. O poți face folosind un tester de diagnoză auto multimarcă. Acesta oferă informații și statistici privitoare la presiunea și temperatura uleiului sau a antigelului și presiunea din turbină.

Martorul de bord care se aprinde cel mai des – și câteodată rămâne aprins chiar și atunci când motorul este oprit – este „check-engine”. Avertizările lui pot semnala zeci, poate chiar sute de probleme care pot afecta sistemul de evacuare, motorul sau transmisia.

Folosind un tester poți afla rapid care este codul de eroare. Poți alege să remediezi singur defecțiunea, dacă este una ușoară și ai mai făcut acest lucru, sau să ștergi codurile pentru a nu mai ține martorul aprins. Dacă însă problema nu va fi remediată, acesta se va aprinde din nou după câteva zile.

👉 Îți dorești o mașină modernă, cu un computer de bord performant? Accesează secțiunea de autoturisme noi de pe site-ul Autovit.ro, consultantul tău auto de încredere, și optează pentru una dintre mașinile preferate. 

Cum alegi cel mai bun tester auto

Pe piața de profil există numeroase tipuri de testere auto. Atunci când dorești să-l alegi pe cel mai potrivit pentru mașina ta, trebuie să iei în considerare mai mulți factori:

 • Compatibilitatea cu vehiculul – poți folosi un tester de diagnoză dedicat sau unul multimarcă performant, care poate efectua 80% dintre operațiile unui tester universal profesional;
 • Genul de tester – poți alege între dispozitivele universale moderne, care folosesc OBD 2 și care pot decodifica erorile, unele oferind chiar soluții, și cele care sunt concepute pentru diverse elemente ale mașinii: testere de presiune, pentru calculul forței de frânare sau analiza gazelor etc.;
 • Modalitatea de funcționare – există testere auto analogice și digitale, acestea din urmă fiind preferate, datorită faptului că au o precizie mai mare cu până la 5% comparativ cu cele analoage;
 • Afișajul – dispozitivele cu ecranul LCD mai mare oferă informații despre mai multe sisteme în același timp;
 • Funcțiile pe care le pune la dispoziție – multe dintre testerele auto moderne, mai ales cele profesionale, afișează, memorează și decodează mai multe date și au capacitate de control wireless prin intermediul unei aplicații mobile;
 • Alimentarea – cele care funcționează independent, cu baterii, deși mai scumpe, pot fi folosite în orice setare.

Recomandări de testere auto multimarcă

ce este un tester auto

Un tester de diagnoză auto multimarcă nu trebuie neapărat să fie foarte scump ca să fie performant. Pe piața de testere auto există multe dispozitive la prețuri decente, care sunt la fel de eficiente ca cele costisitoare, folosite în marile service-uri auto. Iată câteva recomandări:

 • Tester profesional Delphi DS150

Este unul dintre cele mai bune testere auto, cu un raport corect calitate-preț. Poate fi folosit pe majoritatea vehiculelor produse în Europa, America și Asia – peste 60 de modele auto și mai mult de 90.000 de sisteme.

Beneficiază de funcția de scanare structurală a mașinii (ISS), recunoaște codul VIN (Vehicle Identification Number), are încorporat un multiplexor de diagnoză, poate citi sau șterge parametrii vehiculului și codurile de eroare în timp real.

Prin funcția bluetooth se conectează ușor la mașină și poate fi instalat pe desktop sau pe tabletă. Poate efectua diferite operații de ajustare și reparație, controlează tracțiunea și optimizează performanța motorului. Are o interfață intuitivă, multilingvă.

👉 Dacă trebuie să înlocuiești o piesă la mașina ta, nu uita că pe Autovit.ro oferă o varietate largă de piese de schimb pentru toate genurile de autovehicule.

 • Tester VCDS 18.2

Unul dintre principalele beneficii al acestui tester este faptul că poate fi utilizat în limba română. Prețul decent și performanțele apropiate de cele ale testerelor profesionale îl fac alegerea perfectă pentru cei care doresc să poată face o diagnoză completă fără să se deplaseze la service sau să facă anumite ajustări și reparații.

Este folosit în special pe modele VAG (Audi, Volkswagen, Skoda, Seat), poate coda modulele nou instalate, reglează turația și clapeta de accelerație, suportă adaptări și codări lungi, iar în ultima perioadă i s-au adus multe îmbunătățiri.

 • Tester diagnoză service AutoCom CDP + 3 în 1

Este considerat unul dintre cele mai agreate și folosite testere de diagnoză. Pentru că este compatibil cu o gamă extrem de largă de automobile – peste 47 de mărci – și poate fi setat pentru limba română, a devenit favoritul  proprietarilor de autoturisme și al service-urilor auto.

Beneficiază de funcții performante: sisteme inteligente de identificare (ISI) și scanare (ISS), imobilizator și sistem confort, programator pentru injectoare și cititor de parametri în timp real.

Operează cu cele mai solicitate protocoale, software-ul eficient poate fi folosit pentru diagnoza automobilelor, vehiculelor comerciale și autobuzelor, utilizează datele originale ale producătorilor auto și este dotat cu tehnologie originală multiplex.

👉 Dacă ești posesorul unei afaceri și dorești să-ți reînnoiești parcul auto, accesează categoria de autoutilitare pe Autovit.ro, unde majoritatea dealerilor îți oferă mașini cu garanție, ca tu să te poți bucura în siguranță de autovehiculele alese.

 • Tester reprezentanță VAS 6154 Plus

Este folosit în reprezentanțele Seat, Skoda, Audi și Volkswagen, este compatibil cu mașinile grupului VAG, dar și cu modele auto de lux, ca Bugatti, Lamborghini sau Bentley.

Acceptă cele mai importante protocoale de comunicare și codări în limba română, citește codurile de eroare și kilometri reali din ECU (Electronic Control Unit), beneficiază de programări extinse și coduri avansate, poate ajusta funcționarea filtrului de particule și reglează anumite comenzi pentru un mai mare confort.

 • Pachet profesional complet Tester Delphi DS150 bluetooth + laptop Dell D630 soft catalog reparații

Poate fi utilizat pentru 4000 de modele auto, 55.000 de sisteme computerizate și 48 de mărci de automobile, utilitare, remorci și camioane. Oferă posibilitatea verificării sistemului (ISI), identifică seria de șasiu, scanează electronic întregul sistem (ISS), controlează tensiunea acumulatorului și dispune de tehnologie wireless bluetooth.

Oferă asistență pentru servicii, poate stoca și imprima rapoartele de diagnoză, activează și reglează componentele, efectuează actualizări pentru software și are un excelent raport calitate-preț.

Rularea unei diagnoze pentru automobilul tău te poate scuti de vizitele costisitoare și lungi la service, iar achiziționarea unui tester se poate dovedi o alegere inteligentă și binevenită. Tot ce ai de făcut este să-l selectezi pe cel compatibil cu mașina ta și care posedă funcțiile necesare unei analize complete.

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)