autovit.ro
B SECTIUNI

Top mașini pe care le poți conduce fără permis de categoria B

Pasionații de automobile se numără printre persoanele cu cea mai puțină răbdare, până la împlinirea vârstei de 18 ani, când pot să obțină permisul de conducere. Dacă te numeri printre cei care simt că nu mai pot aștepta, ai la dispoziție o soluție legală, cu ajutorul căreia să circuli pe drumurile publice chiar și începând cu 16 ani.

Mașinile pentru care sunt permise înmatricularea și conducerea fără permis sunt disponibile pe piața second-hand într-o mare varietate. În ciuda acestui fapt, prețul lor nu este tocmai unul de neglijat, iar caracteristicile tehnice, precum și dotările de siguranță le recomandă strict ca pe soluții de moment.

Indiferent de modelul pe care îl alegi, acesta nu va fi altceva decât o etapă intermediară, până vei deține un automobil veritabil. Dacă vrei să vezi cum te poți antrena în traficul urban, pentru momentul în care vei conduce un Opel Corsa, un Volkswagen Golf sau un Audi A4, citește rândurile de mai jos.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce vehicule care se conduc fără permis sunt acceptate de lege

În mod normal, conducerea unui vehicul fără permis se sancționează cu închisoarea de la unu la cinci ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 335, alin. 1 din Codul Penal. Situația este alta, în cazul în care ești posesorul unui vehicul din categoria B1, definit de Codul Rutier drept cvadriciclu, a cărui masă proprie nu depășește 400 de kg. 

Mai exact, mașinile care pot fi conduse fără permis sunt mai înrudite cu un moped, decât cu un automobil normal, având în vedere că au o serie de caracteristici care le diferențiază enorm de un Ford Focus sau de un Renault Kadjar, de exemplu. Printre parametrii tehnici ai unui cvadriciclu de categorie B1 se numără:

  • capacitatea cilindrică de peste 45 cm³;
  • puterea nominală de maximum 4 kW;
  • viteza maximă de 50 km/h;
  • masa proprie de maximum 400 kg (550 kg pentru versiunile cargo).

Dacă vrei să devii șoferul unei mașini din categoria B1, trebuie să ai o vârstă minimă de 16 ani, împlinită până la data susținerii examenului. Proba este necesară pentru că, deși aceste vehicule sunt numite mașini fără permis, ele necesită deținerea unui permis de conducere specific, pentru categoria B1. Astfel, examenul implică rezolvarea unui chestionar cu minimum 22 de răspunsuri corecte, dintr-un total de 26 de întrebări. De asemenea, va trebui să susții și o probă practică, pe parcursul căreia te va asista un examinator de la Poliție. 

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

Ce ofera Aixam Coupe ca masina fara permis

Ce oferă Aixam Coupe ca mașină fără permis

Cuvântul Coupe poate suna aspirațional, dar nu vei avea, nicidecum, parte de senzațiile pe care ți le-ar oferi un BMW Seria 4. Nici nu ar fi indicat, având în vedere că modelul francezilor se adresează șoferilor cu cel mai scăzut nivel de experiență pe drumurile publice. Aixam Coupe îți oferă un motor cu doi cilindri, de 400 cm³, capabil de 5,4 CP. Capacitatea rezervorului este de doar 16 litri, dar consumul declarat de producătorul din Aix-les-Bains este unul la care șoferii veritabili doar visează: 2,9 l/100 km. 

Vezi categoria noastră de 👉 MOTOCICLETE

De ce poti conduce la 16 ani un Chatenet CH26

De ce poți conduce la 16 ani un Chatenet CH26

Sub caroseria care pare să caricaturizeze un MINI se ascunde un tren de rulare incomparabil cu cel oferit de citadina britanică. Chatenet CH26 este fabricat în Franța și nu va câștiga nici vreun concurs de frumusețe, nici vreun raliu. Motorul de 440 cm³ are 5 cai-putere și este ajutat de o cutie automată cu variație continuă. Rezervorul lui CH26 are o capacitate de 19 litri, iar consumul comunicat de producător este de 2,9 litri la 100 de km parcurși. Pe lista avantajelor intră dotări precum Bluetooth-ul, aerul condiționat și computerul de bord. 

Cum sa conduci fara permis Ligier JS50

Cum să conduci fără permis Ligier JS50

Cei 5 CP ai modelului fabricat, de asemenea, în Franța sunt obținuți dintr-un propulsor diesel, cu doi cilindri, de 480 cm³. Acest fapt, alături de capacitatea de 17 litri a rezervorului de carburant, contribuie la un consum de doar 2,5 l/100 km. Cu un confort similar concurenților, modelul are, de asemenea, o cutie de viteze automată, cu variație continuă. Opțional, poate fi comandat cu Bluetooth și chiar cu un display central, de tip touch screen. 

Mașinile pe care le poți conduce fără permis de categoria B sunt din ce în ce mai dotate și mai confortabile. Cu prețuri ce trec frecvent de 7.000 de euro pe piața second-hand, acestea oferă, însă, puține avantaje din cele regăsite la automobilele obișnuite. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)