autovit.ro
B SECTIUNI

Top poligoane auto din București în care îți poți testa abilitățile de șofer

Odată ce trec de vârsta de 18 ani, mulți tineri doresc să obțină permisul auto. Pentru a preveni emoțiile din timpul examenului practic, candidații își pot exersa abilitățile într-un loc deschis și sigur. 

Mersul cu spatele, plecarea de pe loc și din rampă și alte manevre pot fi realizate într-un cadru organizat, cu riscuri minime, dacă mergi la unul dintre poligoanele auto din București. În general, accesul este gratuit sau implică plata unei taxe modice. 

Chiar dacă, la prima vedere, practica într-un poligon auto poate părea inutilă, având în vedere că nu mai este obligatorie pentru a obține permisul auto, pentru a trece cu succes examenul, ai nevoie de îndemânare în condus și de abilități de a aprecia distanța dintre autoturisme, de a conduce în spații înguste sau de a parca în condiții nu chiar ideale. 

Descoperă ce este un poligon auto, care sunt principalele poligoane din București, precum și câteva recomandări pentru începători. 

Ce este un poligon auto

Un poligon auto este o zonă special amenajată pentru tinerii care urmează cursurile unei școli de șoferi și își doresc să își exerseze abilitățile de a conduce un autoturism în condiții de siguranță. Alături de un profesionist, vei învăța cum să pleci de pe loc, cum dai înapoi, cum să parchezi, să faci o depășire etc. 

Atunci când practici într-unul dintre poligoanele auto București, vei fi supravegheat de un instructor care te va ajuta să conduci corect și să eviți greșelile. Iată câteva dintre beneficiile practicii într-un poligon auto:

  • Contribuie la îmbunătățirea siguranței rutiere;
  • Reduce riscul de accidente;
  • Ajută la dezvoltarea abilităților de conducere;
  • Oferă o experiență plăcută și distractivă.

În general, cursurile la poligon au loc seara sau în weekend (există și excepții) și durează, în medie, câte 1-2 ore. Un curs de poligon te ajută la:

  • Plecarea de pe loc;
  • Mersul înapoi;
  • Parcare;
  • Depășire;
  • Mersul în curbe;
  • Evitarea obstacolelor;
  • Reacția în situații de urgență.

👉Dacă vrei o mașină rulată, pe Autovit.ro, majoritatea dealerilor oferă autoturisme cu garanție. Uită-te pe oferta Autovit de masini second-hand și alege modelul adaptat nevoilor tale! 

Top poligoane auto București

poligon condus

În capitală, numărul de poligoane auto este în continuă scădere, ca urmare a eliminării probei de poligon din cadrul examenului auto, în anul 1995. Astăzi, tinerii care doresc să capete experiență la volan au la dispoziție trei poligoane auto București. Iată care sunt acestea și ce particularități are fiecare poligon de condus din București. 

Poligonul auto Ilioara

Poligonul auto Ilioara este cel mai cunoscut din București. Se află într-o zonă care nu este considerată drum public și poate fi folosit pentru a lucra la abilitățile de condus. Totuși, pentru a practica în poligonul Ilioara, este necesar să fii însoțit de o persoană care deține permis de conducere valabil. 

Acest poligon se află pe strada Ilioara din sectorul 3 din București. Este deschis în fiecare zi, chiar și în weekend, programul poligonului Ilioara este între ora 7 și 19, iar o oră de practică în poligon costă 8 lei. Persoanele care nu au permis trebuie să fie însoțite de o persoană care deține permis de conducere.

Poligonul auto llioara este folosit atât de tinerii care nu au obținut încă permisul auto, cât și de persoanele care nu au mai condus de câțiva ani. 

⏰L-D, 7-19. 

Poligonul ACR

ACR (Automobil Clubul Român) se află, la rândul său, în topul poligoanelor din București și este un poligon cu tradiție, în capitală. Poate fi folosit doar de către cei care urmează cursurile școlii de șoferi cu același nume. 

Persoanele înscrise la școala de șoferi ACR se bucură de acces gratuit pe poligonul auto, timp de 12 luni de la înscriere. Acest lucru este cu atât mai important pentru șoferii începători, care pot reveni în poligon, pentru a-și perfecționa abilitățile. Permite manevrele de bază, inclusiv parcarea, mersul cu spatele sau printre jaloane. 

Poligonul auto ACR se află pe str. Jiului nr. 161, în sectorul 1 din București. Accesul este permis în timpul săptămânii și sâmbăta. 

⏰L-V 9-17, S – 9-20.

Poligonul auto Teo

Poligonul școlii de șoferi Teo este cea mai recentă adiție în poligoanele auto din București. Similar poligonului ACR, este deschis doar elevilor școlii auto Teo. Persoanele înscrise beneficiază de două ore gratuite în poligon, pentru a se obișnui cu volanul sau pentru a executa diferite manevre. 

Se află în localitatea Popești-Leordeni, în județul Ilfov, pe Splaiul Unirii, înainte de centură, iar programul de funcționare este doar în timpul săptămânii. 

⏰L-V, 9-17. 

Nu uita că este interzis să conduci fără permis auto valabil, în afara poligonului auto. Potrivit Codului Penal (articolul nr. 335), persoanele care aleg să conducă fără permis pe un drum public riscă dosar penal și închisoare de la 1-5 ani. Mai mult, se suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 5 ani. 

Alte poligoane mai puțin folosite sunt poligonul școlii Moto București AMI (6-22) și Poligonul Moto Electronicii (6-22), destinat doar motocicliștilor. 

E poligonul obligatoriu pentru examenul auto?

Încă din 2016, există discuții de a reintroduce proba poligonului, pentru a putea obține permisul de conducere, însă, până în prezent, nu au fost aprobate acte legislative în acest sens. Din păcate, odată ce poligoanele auto nu au mai fost folosite pentru a pregăti tinerii șoferi, acestea s-au închis sau au ajuns în paragină. 

În cel mai fericit caz, unele școli de șoferi au cumpărat poligoanele auto, pentru a le oferi cursanților. 

Având în vedere că România depășește media europeană la numărul de decese pe fondul accidentelor auto (86 la un milion de locuitori vs. 46 decese la un milion de locuitori, în restul țărilor europene), practica în poligon poate ajuta tinerii șoferi să conducă în siguranță și să respecte legislația rutieră. 

Top 7 erori de condus pentru începători

pligoane condus bucuresti

Ca șofer la început de drum, este normal să faci erori. Iată care sunt cele mai comune greșeli:

  1. Ignorarea distanțelor regulamentare – menținerea unei distanțe minime este esențială pentru a evita accidentele. E dificil de înțeles cât de importantă este o distanță sigură, când începi să conduci. Acest lucru se dobândește în timp, pe măsură ce înveți să conduci. Șoferii care au fost puși în situația de a trebui să frâneze brusc înțeleg mai repede importanța menținerii unei distanțe regulamentare față de alte vehicule. Distanța este cu atât mai importantă dacă este ceață, plouă sau ninge;
  2. Lipsa anticipării – instructorul auto îți va spune iar și iar că trebuie să anticipezi cum va evolua traficul. Dacă vezi un pieton pe marginea drumului, începe să încetinești, deoarece poate traversa chiar și atunci când nu există o zebră. De asemenea, trebuie să fii pregătit în cazul în care alți participanți la trafic aleg să ignore anumite reguli de circulație. De exemplu, unii șoferi ignoră sau uită să semnalizeze când fac stânga ori dreapta, pentru ca apoi să o ia în lateral, în ultimul moment. Atenția și adaptarea vitezei sunt esențiale pentru siguranța în trafic;
  3. Ai uitat să privești în punctele moarte – șoferii începători au dificultăți în a se descurca să observe alte autovehicule în punctele lor moarte. Acestea pot fi pe părțile laterale ale mașinii sau într-un colț în partea din față. Șoferii începători trebuie să învețe rapid să fie atenți pe toate părțile mașinii;
  4. Conduci prea repede sau prea încet – este indicat să respecți regulile de circulație, dar și să te adaptezi la trafic. În general, începătorii aleg să conducă prudent, în timp ce șoferii cu experiență tind să accelereze. Totuși, atât viteza prea mare, cât și cea prea mică sunt de evitat. Dacă viteza prea mare o înțelegi mai ușor, o viteză sub recomandări poate fi și ea periculoasă. Șoferii care vin din spate nu se așteaptă să conduci mult mai încet decât viteza recomandată. De exemplu, pe autostradă, unde viteza permisă este de până la 130 km/h, un șofer care conduce cu 70 km/h poate surprinde ceilalți participanți la trafic, cărora le va fi dificil să pună frână în ultimul moment;
  5. Ai uitat să semnalizezi stânga/dreapta – mulți șoferi începători uită să semnalizeze, înainte de a schimba direcția de circulație. Primul pas este să semnalizezi și apoi să o iei la dreapta/stânga. Astfel, vehiculul din spate, dar și alți participanți la trafic îți vor cunoaște intenția;
  6. Ai luat-o pe o bandă greșită – când urmezi cursurile unei școli de șoferi, instructorul îți spune pe ce bandă să mergi, când să o iei la dreapta etc. Pe măsură ce înveți să conduci, va trebui să decizi singur care este banda de circulație. Este indicat să te decizi din timp unde vrei să mergi, apoi să citești semnele de circulație;
  7. Nu te-ai uitat în oglinzile laterale – acestea îți permit să vezi ce se întâmplă în spatele mașinii. Este foarte important să te uiți în oglinda laterală, atunci când vrei să frânezi sau să parchezi. Inclusiv acest obicei îți va intra în reflex, în timp.

👉Vrei o experiență sigură, atunci când alegi o mașină second-hand? Intră pe Autovit.ro și alege mașini cu istoricul verificat, de la dealeri profesionisti

Sfaturi pentru șoferi începători

Un șofer la început de drum primește multe recomandări pentru a conduce în siguranță și pentru a evita amenzile. Iată câteva sfaturi utile:

  • Fii calm, ignoră șicanările în trafic și respectă semnele de circulație;
  • Nu forța semaforul galben;
  • Ai grijă la semnalele polițiștilor – atunci când vezi polițiști care dirijează traficul, respectă-le indicațiile;
  • Alege ore de condus cu instructorul în perioadele cu trafic redus (cel puțin la început);
  • Stabilește din timp traseul pe care vei circula. Până te acomodezi cu volanul, alege rute cu trafic mai puțin aglomerat. Eventual, poți consulta o aplicație dedicată, pentru a vedea cum arată ruta pe care o vei urma.

👉 Ești șofer începător și vrei să îți cumperi prima mașină? Citește articolul Esti incepator la volan? Tine cont de aceste sfaturi cand iti cumperi prima masina, pentru a afla tot ce ai nevoie, înainte de achiziție. 

Alegerea unui poligon auto depinde de nevoi, de buget și de cât de aproape te afli de locație. Înainte de a te decide asupra unui poligon, poți trece pe acolo, pentru a discuta cu instructorul auto. 

Sursa foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)