autovit.ro
B SECTIUNI

Tot ce trebuie să știi despre DMC DeLorean: scurt istoric

Cândva aspirațional, astăzi doar legendar, DMC DeLorean rămâne unul dintre cele mai curajoase exerciții de design din istoria industriei auto. În ciuda performanțelor care nu s-au ridicat niciodată la nivelul așteptat, modelul și-a câștigat definitiv un loc în inima pasionaților, mai ales după apariția în filmul „Înapoi în viitor”, pe post de mașină a timpului. 

Poate că tocmai designul atemporal a contribuit la alura misterioasă care l-a însoțit pe DMC DeLorean, dar problemele financiare ale companiei au transformat mașina, dintr-un succes comercial, într-o curiozitate pentru colecționari. Se estimează că producția mașinii nu a fost mai mare de 9.000 de exemplare, iar prețul la care un DMC DeLorean poate fi cumpărat, în prezent, variază între 35.000 și 45.000 de dolari.  

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce legătură este între DMC DeLorean și România

Pare greu de crezut, dar designul retro-futurist pe care îl etalează nonșalant DMC DeLorean nu ar fi existat, dacă o familie mixtă de țărani, din Transilvania, nu ar fi luat decizia de a emigra în SUA, la începutul secolului trecut. Regiunea se afla, la acea dată, sub Imperiul Habsburgic, iar părinții lui John DeLorean erau originari dintr-un sat care, azi, se află pe raza județului Alba. 

Ce legatura este intre DMC DeLorean si Romania

După ce a sosit pe pământ american, tatăl lui John, care era român, și-a găsit de lucru într-o fabrică deținută de Ford în orașul Highland Park din Michigan. Poate că, astfel, s-au pus bazele interesului lui John pentru mecanică, pasiune care s-a materializat prin absolvirea Institutului de Tehnologie din Southfield, Michigan. 

După ce și-a construit o carieră în companii ca Packard sau General Motors, John DeLorean a hotărât  că e timpul să acționeze pe cont propriu. Primul prototip al DeLorean Motor Company era desenat de renumitul Giorgetto Giugiaro, iar de calibrarea șasiului acestuia se ocupase echipa de profesioniști de la Lotus. Asamblarea mașinilor lui John avea să fie făcută la Dunmurry, în Irlanda de Nord.

Vezi categoria noastră de  ▶ MOTOCICLETE

Ce parcurs a avut DMC DeLorean

Ce parcurs a avut DMC DeLorean

DeLorean Motor Company este unul dintre puținii fabricanți din industria auto a căror istorie se confundă cu un singur produs. Dacă fondarea companiei este consemnată la data de 24 octombrie 1975, în Detroit, lansarea modelului DMC DeLorean nu s-a petrecut decât în 1981. Planurile inițiale nu s-au materializat, așa că mașina a fost prezentată, inițial, cu un motor V6 furnizat de filiala germană a Ford, nu cu un propulsor de tip rotativ, așa cum era prevăzut.

Nici caracteristicile sau dotările moderne, pentru anii ’80, cum ar fi airbag-ul sau motorul amplasat central nu au mai ajuns în producția de serie, iar după prezentarea primului prototip, din 1976, nici motorul Ford nu a mai rămas sub capota mașinii. După tratative eșuate cu Citroen, DeLorean a rămas echipat cu un motor V6 folosit și de Renault, Peugeot sau Volvo. Pe măsură ce tranziția de la prototip la versiunea de serie întârzia, lista de așteptare se mărea, cu tot mai mulți clienți nerăbdători.

Cum a debutat DMC DeLorean pe marile ecrane

Odată intrat pe mâna jurnaliștilor auto, DMC DeLorean s-a dovedit dezamăgitor, în raport cu faima pe care deja și-o crease și, mai ales, cu designul demn de un supercar. Cei doar 130 CP ai mașinii o făceau demnă de un grand tourer, bun pentru a parcurge renumitele șosele americane, nu de un supercar capabil să se confrunte cu nume ca Ferrari sau Lamborghini. 

Mai grav, calitatea asamblărilor și problemele tehnice afectau frecvent ambreiajul, suspensia și tabloul de bord, iar primele exemplare nu avea unghiul de fugă reglat corespunzător. Cu un preț care ar echivala, în prezent, cu peste 70.000 de dolari, mașina a avut, totuși, un succes considerabil în rândul entuziaștilor, iar trăsăturile ei de bază, precum portierele tip aripă de pescăruș sau caroseria din inox nevopsit, au transformat-o într-un veritabil simbol american. DMC DeLorean a ieșit rapid din producție, în 1982, dar, succesiv, au existat tentative de relansare a modelului. 

Vezi categoria noastră de 👉 PIESE

DMC DeLorean

Cum a debutat DMC DeLorean pe marile ecrane

Dacă citești aceste rânduri, este posibil să te numeri printre cei care au crescut cu imaginea trăsnitului inventator Emmett Brown, la volanul unui DMC DeLorean, echipat cu celebrul „flux capacitor”. Nu putea exista o mașină mai potrivită pentru seria Back to the future, iar DMC DeLorean a fost ales, în ciuda faptului că nu mai era în fabricație de doi ani. Designul modelului îl făcea ideal pentru a purta plăcuța de înmatriculare cu inscripția OUTATIME. 

Studiourile Universal au folosit trei exemplare de DMC DeLorean, pe care le-au numit A, B și C. Primul dintre acestea a fost realizat cel mai detaliat și poate fi văzut la Muzeul Auto Petersen din Los Angeles. Exemplarul B avea rolul de a fi supus cascadoriilor, în timp ce exemplarul C era folosit pentru cadrele în care era nevoie să fie vizibil interiorul mașinii. Înainte de a decide să folosească mașina concepută de echipa lui John DeLorean, producătorii filmului au refuzat ferm oferta Ford de a folosi un Mustang. 

Contextul financiar global, greșelile de management și problemele lui John DeLorean au dus la falimentul companiei, în decembrie 1982. Cu toate că a eșuat financiar, fiul românului Zaharia Deloreanu, din comuna Șugag, a oferit lumii auto o veritabilă legendă. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)