autovit.ro
B SECTIUNI

Tot ce trebuie să știi despre prezoanele auto: ce sunt, ce rol au, erori de evitat la montare

Prezoanele sunt piese foarte importante pentru orice mașină și garantează atât funcționarea corespunzătoare a vehiculului, cât și siguranța pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic. Acestea sunt folosite pentru fixarea roților la butuci și sunt special concepute pentru a suporta întreaga greutate a mașinii și pentru a rezista în orice condiții de exploatare a vehiculului. 

Cu toate acestea, pentru a ne asigura că prezoanele își îndeplinesc cu succes funcția, este necesar să fie respectate câteva reguli, care vor garanta un grad înalt de siguranță și vor preveni eventualele defecțiuni, care ar putea duce la accidente nefericite. 

În cele ce urmează, îți explicăm ce tipuri de prezoane există, cum trebuie acestea montate și care sunt greșelile ce trebuie evitate. 

Principalele tipuri de prezoane

Cu toate că îndeplinesc același rol, cel de a fixa roțile mașinii de butuci, prezoanele pot fi de două feluri. Prima categorie este cea a prezoanelor care se montează direct prin înfiletare în fuzeta roții, fără a mai fi necesară o piuliță cu ajutorul căreia să fie fixate. Cea de-a doua este a prezoanelor care vin însoțite de o piuliță și al căror montaj se execută cu ajutorul acesteia, pe un șurub deja existent în fuzeta roții.  

Tipul de prezoane folosit depinde și de jantele mașinii. Pentru cele din tablă, prezoanele sunt confecționate astfel încât partea care creează presiunea cu janta să fie localizată exact după filet. Acest lucru garantează un contact mai bun, în condițiile în care aceste prezoane sunt mult mai înguste și este necesară o suprafață cât mai mare de contact. În schimb, prezoanele pentru jantele din aliaj au o formă ascuțită și au în componență o zonă conică de circa 3 centimetri, localizată imediat după filet, care are rolul de a crea o suprafață de contact cât mai mare cu janta, fără a pune la fel de multă presiune pe ea, ca în cazul celei de aliaj, dar și pentru a asigura centrarea roții. 

 tipuri de prezoane

Cum se montează prezoanele 

În mod normal, este recomandat ca montarea prezoanelor să se execute doar la un service specializat, de către profesioniști. Totuși, în cazul în care este necesar să realizezi această operațiune, ar trebui să cunoști întregul proces prin care se realizează și să ai la îndemână toate echipamentele necesare. Pe lângă cric și o cheie, pentru instalarea corespunzătoare a prezoanelor vei avea nevoie și de o cheie dinamometrică sau de un pistol pneumatic. 

Atunci când montezi prezoanele, este important să cunoști cuplul de strângere al acestora, pentru a evita situația în care acestea vor fi prea strânse. Strângerea excesivă a prezoanelor poate duce la degradarea prematură și la deformarea jantelor, din cauza presiunii prea mari puse pe acestea și la imposibilitatea desfacerii lor în cazul unei pene de cauciuc. Pentru a afla cuplul de strângere al prezoanelor la mașina ta, care diferă în funcție de situație, poți consulta cartea tehnică a vehiculului sau poți căuta online informații despre acest lucru, dintr-o sursă de încredere.  

Pentru a monta prezoanele într-un mod eficient, este nevoie să începi strângerea acestora manual, astfel încât cursa filetului să fie una corectă și să nu existe șansa de distrugere a acestuia, odată ce vei folosi echipamentele specifice. Strângerea ar trebui să se realizeze folosind o cheie dinamometrică, însă poți utiliza și un pistol pneumatic în cazul în care îți dorești să execuți mai rapid această operațiune. După ce ai montat toate prezoanele, verifică încă o dată dacă acestea sunt montate corect și dacă sunt strânse suficient de mult. După cum spuneam, montarea corectă a acestor piese este crucială pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. 

cum se montează prezoanele

Greșeli de evitat atunci când montezi prezoanele 

Montarea necorespunzătoare a prezoanelor poate avea diferite cauze și poate genera foarte multe situații nefavorabile, care își vor face simțite efectele mai devreme sau mai târziu. Pentru a te asigura că îndeplinești cu succes această operațiune, este important să eviți următoarele erori: 

Folosirea unor piese incompatibile 

Atunci când alegi prezoanele, trebuie să te asiguri că acestea sunt potrivite pentru tipul de jantă al masinii tale. În cazul în care sunt prea lungi, acestea pot intra în contact cu alte piese ale mașinii, iar în cazuri extreme, pot cauza chiar blocarea roții. În schimb, prezoanele prea scurte nu vor putea asigura o filetare corespunzătoare, iar riscul de desprindere a acestora va fi unul crescut. 

Folosirea unor piese uzate 

La fel ca orice altă piesă a unei mașini, și prezoanele au o durată de viață maximă indicată de producător. În mod normal, prezoanele ar trebui să reziste la aproximativ 40 de cicluri de desfacere și montare. După acest timp, piesele își vor pierde calitățile și este recomandată înlocuirea lor. Același lucru este necesar și atunci când prezoanele au semne vizibile de deteriorare, indiferent de severitatea acestora. 

Alte greșeli la montarea prezoanelor 

Montarea prezoanelor fără folosirea unei chei de cuplu este o altă greșeală comună, care poate duce la strângerea prea puternică a acestora. De asemenea, nerespectarea ordinii de montare a prezoanelor, în funcție de tipul roții, reprezintă o altă eroare care poate cauza poziționarea greșită a roților. 

O greșeală destul de des întâlnită, comisă chiar și de mecanicii auto, este ungerea prezoanelor cu vaselină, pe motiv că acest lucru va preveni griparea pieselor, ceea ce este total contraindicat, întrucât pot fi afectate atât prezoanele, cât și jantele. 

Asigură-te că ești bine informat și că ai toate echipamentele necesare înainte de a trece la montarea prezoanelor. Tratează cu responsabilitate această operațiune, iar în cazul în care nu simți că o poți executa corespunzător, este indicat să te adresezi specialiștilor. 

Sursa Foto: Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)