autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre BMW iX: specificații și prețuri

După ce bavarezii au scris istorie în segmentul premium electrificat cu neconvenționalul i3, iar apoi cu revoluționarul i8, a venit timpul pentru un SUV fără emisii poluante, creat de la zero.

Spre deosebire de BMW iX3, iX este fabricat pe o platformă tehnică dedicată, creată doar pentru a fi folosită de modele electrice. O confirmare a faptului că asistăm la începutul unei ere complet noi a venit și din evenimentul ales pentru a prezenta modelul: Târgul de Mobilitate 2021, din cadrul Salonului Internațional Auto de la München.

Accentul cade, așadar, pe tehnologia oferită de iX, dincolo de performanțele la care orice s-ar aștepta, având în vedere că vorbim despre un BMW. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce puncte forte are BMW iX

Disponibil cu tracțiune integrală și cu propulsie exclusiv electrică, BMW iX este un SAV (Sports Activity Vehicle) pur electric, ale cărui dimensiuni îl plasează între X5 și X6, din punctul de vedere al gabaritului.

Mașina nu preia niciun element de la vreun model BMW anterior sau încă existent în gamă, așa că toate componentele și tehnologiile înglobate sunt de cea mai nouă concepție.

Nucleul platformei tehnice este reprezentat de șasiul din aluminiu, care este completat de caroseria Carbon Cage, cu plastic ranforsat cu fibră de carbon, la nivelul acoperișului și al părților laterale. Acestea garantează o masă redusă și o agilitate care să păstreze modelul la nivelul prestațiilor așteptate din partea unui BMW.

Mai mult, repartizarea cât mai uniformă greutății este garantată de amplasarea câte unui motor electric pe fiecare dintre punți.

La capitolul suspensii, mașina vine în standard cu o suspensie cu braț dublu pe puntea față și cinci brațe pe puntea spate, precum și cu un sistem de direcție Servotronic, cu raport variabil. Opțional, se poate face upgrade-ul către suspensie pneumatică adaptivă, pe ambele punți, direcție integrală și frâne sport.

Ce puncte forte are BMW iX

De eficacitatea sistemului de tracțiune integrală se ocupă un ansamblu de tehnologii, ce combină sistemul de control al stabilității (DSC), sistemul de control dinamic al tracțiunii (DTC) și unitatea combinată de control (CCU). Aceasta din urmă are un rol foarte important, pentru că variază cuplul venit de la fiecare motor electric, pentru un maximum de tracțiune, fără riscul alunecării vreuneia dintre roți. 

Mașina dispune de recuperare adaptivă a energiei de frânare, prin interconectarea sistemelor de asistență a șoferului cu cel de navigație.

Rezervele de energie vin de la o baterie de mare capacitate, fabricată la Dingolfing, ce are o capacitate cu 40% mai mare decât cea instalată de BMW i3. Stocat într-o carcasă de aluminiu și montat la baza șasiului, acumulatorul garantează o masă redusă și menținerea unei ținute agile de drum. 

Care sunt specificațiile modelului BMW iX xDrive40

Cu o autonomie de 425 km, modelul de la baza gamei oferă un nivel al performanțelor mai mult decât satisfăcător. De exemplu, sprintul de la 0 la 100 km/h durează doar 6,1 secunde. Un interval de timp mai relevant, însă, pentru o astfel de mașină, este reprezentat de cel necesar încărcării, pentru o autonomie de 100 km. BMW iX xDrive40 are nevoie de o oră și 39 de minute, cu sistemul BMW Wallbox. O încărcare totală a bateriei, cu un cablu de încărcare standard sau cu Flexible Fast Charger, la prize casnice, va necesita un timp de 8 ore și 18 minute. Modelul folosește un set de baterii cu o capacitate de 71 kWh.

Prețul de bază al modelului este de 78.838 euro.

Vezi categoria noastră de  ▶ MOTOCICLETE

BMW iX xDrive40

De ce să alegi un BMW iX xDrive50

În funcție de nivelul de echipare, acest model oferă valori distincte pentru autonomie. Astfel, în timp ce iX xDrive50 Balance poate parcurge un total de 598 km, iX xDrive50 Signature are un potențial de 591 km. Sprintul necesar demarajului 0-100 km/h este de 4,6 secunde, în cazul ambelor versiuni.

iX xDrive50 vine în standard cu un cablu de încărcare Flexible Fast Charger, pentru încărcarea la domiciliu, și folosește o baterie cu o capacitate de 106 kWh. iX xDrive50 se încarcă pentru o autonomie de 100 km într-o oră și 41 de minute, cu sistemul BMW Wallbox, în timp ce o încărcare la capacitate totală, în condiții standard, la domiciliu, poate dura până la 8 ore și 31 de minute.

Prețul standard al unui iX xDrive50 Balance este de 107.260 euro. 

Vezi categoria noastră de 👉 PIESE

BMW iX xDrive50

Ce performanțe are BMW iX M60

Prețul de 126.200 de euro anunță un model cu adevărat deosebit, dar este iX M60 acel SUV BMW care să-ți ofere prestații demne de renumele casei bavareze?

Vârful de gamă al ofertei electrice de la BMW are două motoare M eDrive cu zero emisii, dar cu sunet M IconicSounds Electric. Nu vorbim de mult zgomot pentru nimic, pentru că mașina atinge 100 km/h în doar 3,8 secunde și o viteză maximă de 250 km/h, iar asta, pentru că are o putere totală de 619 CP. BMW iX M60 are o autonomie totală de 566 km. 

Dacă simți că e momentul să treci la propulsia electrică, dar nu vrei să renunți la performanța și ținuta de drum tipice unui vehicul premium, BMW iX poate fi răspunsul corect la întrebările tale. Cu informațiile de mai sus, poți face o alegere mai bine fundamentată. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)