autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre Suzuki Grand Vitara: istoric, motorizări și prețuri

Unul dintre principalii actori ai segmentului SUV-urilor compacte, Suzuki a avut mereu ceva de oferit, atât pasionaților de off-road, cât și celor care caută un all-rounder cu accent pe aspectul practic. Suzuki Grand Vitara este unul dintre cele mai recognoscibile modele ale producătorului japonez, iar actuala generație, denumită Vitara și prezentă de piața românească încă din 2015, mai are suficiente avantaje.

Dacă vrei să faci pasul către un SUV agil și economic, în rândurile de mai jos, poți afla mai multe despre oportunitatea acestei achiziții. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Ce evoluție a avut Suzuki Grand Vitara

Vorbim despre o legendă vie, având în vedere că Suzuki Vitara a debutat în anul 1988 și că a fost produs în țări precum Japonia, Indonezia, America de Nord, America de Sud, Canada și China.

Atât de populară a fost prima generație, încât s-a vândut și sub alte branduri, printre care s-au numărat nume răsunătoare, ca Mazda, Pontiac sau Chevrolet, dar și altele mai puțin vestite, ca Santana, Geo Tracker sau Asuna.

Modelul a debutat pe piață cu o motorizare de 1,6 litri și 80 CP, pentru ca în 1994 să primească un turbodiesel de origine Mazda, precum și un V6 de 2,0 litri. 

Ce evolutie a avut Suzuki Grand Vitara

În 1998 apare a doua generație, care folosește, pentru prima dată în istoria modelului, numele Grand Vitara, pentru a semnala dimensiunile mai generoase. Versiunea în două portiere avea o lungime de 3,8 metri (față de 3.560 mm, în cazul primului Vitara), iar cea în cinci portiere trecea de pragul celor patru metri. Mai mult, exista și o versiune cu trei rânduri de scaune, denumită XL-7. Modelul oferea motorizări de 1,6, 2,0 și 2,5 litri, pe benzină și diesel, cuplate la transmisii manuale, cu cinci viteze, sau automate, cu patru rapoarte. 

2005 este anul în care Grand Vitara ajunge la cea de-a treia generație, dar cea mai mare schimbare este trecerea de la șasiul clasic, tipic unui vehicul off-road, la caroseria autoportantă. Mai mult, Vitara trecea, deja, la o suspensie spate de tip independent, ceea ce anticipa un segment populat, astăzi, de modele precum Nissan Qashqai, Honda HR-V sau Land Rover Evoque. Mașina folosea motorizări de 1.6, 1.9 și 2.0 litri pe benzină, dar și un V6 de 3,2 litri, pe unele piețe. Pentru alternativa diesel, Suzuki Grand Vitara a împrumutat un agregat de 1,9 litri de la grupul Renault. 

În 2014, SUV-ul compact Suzuki câștigă o nouă generație, dar pierde particula Grand din denumire. Vitara era desenat în acord cu liniile inaugurate de conceptul Suzuki IV-4, expus la Salonul Auto de la Frankfurt. Mașina etala un design interesant, cu linii arcuite și caroserie vopsită în două nuanțe, al cărei plafon și ai cărei montanți pot fi negri. 

În ciuda lungimii de 4,1 metri, Vitara se bate acum cu modele ca Nissan Juke, Opel Mokka sau Toyota CH-R, pentru că este convertit la statutul de SUV subcompact, cu motor amplasat transversal. Rivalii mult mai numeroși și bogăția de segmente în care sunt prezente SUV-urile îi obligă pe cei de la Suzuki să țintească exclusiv publicul urban. Ca dovadă, Suzuki Vitara este disponibil astăzi doar cu o motorizare turbo, cu tehnologie mild-hibrid. 

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

Care sunt motorizarile oferite de Vitara

Care sunt motorizările oferite de Vitara

În prezent, calul de bătaie oferit de Suzuki Vitara, indiferent de nivelul de echipare ales, este unitatea de 1,4 litri Boosterjet. Acesta este cuplat la un sistem de tip mild hibrid, de 48V, format dintr-un generator cu rol de demaror, ce asistă motorul termic în timpul demarajelor, și un convertor DC-DC. 

Sistemul recuperează energia electrică în momentul decelerării, pentru a amplifica cuplul motor. O funcție specială a sistemului permite menținerea motorului termic la ralanti, fără ardere de combustibil în timpul funcțiunii. Generatorul de pornire integrat are un aport de cuplu care compensează răspunsul întârziat al motorului pe accelerație.

Motorul de 1,4 litri este disponibil cu tracțiune integrală sau cu tracțiune față, precum și cu transmisie manuală sau automată. Până de curând, SUV-ul a mai fost disponibil cu o motorizare Boosterjet de 1.0 litri și 112 CP, precum și cu un propulsor de 1,6 litri.

În afara acestei motorizări, până la faceliftul din 2018, Suzuki Vitara a mai putut fi comandat și cu un propulsor VVT, precum și cu un diesel. Benzinarul avea cilindree de 1,6 litri și punea la dispoziția șoferului 120 CP, iar unitatea pe motorină dispunea de aceleași specificații. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Cat costa un Suzuki Vitara

Cât costă un Suzuki Vitara

Cu toate că poate fi considerat unul dintre decanii segmentului din care face parte, Suzuki Vitara oferă un pachet interesant de dotări. Un model nou începe de la 16.790 de euro – o valoare excelentă, având în vedere că modelul vine cu echipamente avansate, în funcție de nivelul de echipare. Printre acestea se numără camera video pentru marșarier, Adaptive Cruise Control, sistemul de recunoaștere a semnelor de circulație sau sistemul de menținere a benzii de circulație.

Pe piața vehiculelor rulate, Suzuki Vitara rămâne o opțiune tentantă. Un exemplar cu o vechime de maximum cinci ani începe de la aproximativ 14.500 de euro, în cazul motorizărilor diesel. Prețul este cu aproximativ 10% mai mare pentru exemplarele echipate cu sistemul de tracțiune integrală Allgrip. Un exemplar produs în același interval de timp, dar cu motor pe benzină, începe de la 13.500, cu o diferență similară valabilă pentru unitățile echipate cu 4X4. 

Unde se fabrică Suzuki Vitara

Cu toții știm că Suzuki este un producător japonez, dar trăim într-o lume cu o industrie auto globalizată. Aceste este motivul pentru care Suzuki Vitara este fabricat în Ungaria, la fabrica din orașul Esztergom. Nu numai exemplarele destinate Europei sunt fabricate în această facilitate industrială, ci toate loturile de Suzuki Vitara, indiferent de țara de destinație. Mai mult, inclusiv exemplarele destinate Japoniei sunt produse tot în țara de la Vest de România. 

Informațiile de mai sus te pot ajuta să iei mai ușor o decizie cu privire la primul tău SUV. Prin dimensiunile compacte și prin dotările oferite, Suzuki Vitara poate fi o propunere pertinentă, în măsura unui buget bine estimat.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)