autovit.ro
B SECTIUNI

Când se anulează și cum faci o verificare a punctelor de penalizare: exemple practice

Conducerea unei mașini implică foarte multe reguli de circulație care, dacă nu sunt respectate, duc la sancțiuni conform Codului Rutier aflat în vigoare. Avertismentul este cea mai ușoară formă de sancțiune, prin care șoferul este practic iertat de greșeala făcută pe un drum public, dar plata unei amenzi rutiere însoțite de un număr de puncte de penalizare se întâmplă în cazul unor abateri mai grave de la regulile de circulație.

În acest articol vei afla când se șterg și cum să faci o verificare a punctelor de penalizare.

Ce reprezintă punctele de penalizare

Codul Rutier din România prevede sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație pe drumurile publice cu puncte de penalizare. Această prevedere este valabilă în țara noastră începând cu 1 decembrie 2006. Putem spune că punctele de penalizare formează cazierul auto, în care se regăsește istoricul sancțiunilor primite pe un anumit interval de timp.

Rolul acestui sistem de penalizare este de a disciplina și de a convinge șoferii să adopte un comportament adecvat în trafic, în scopul menținerii siguranței rutiere. Sisteme similare sunt aplicate în mai multe state europene, dar și în America sau Asia. Germania a fost prima țară cu un astfel de sistem de penalizare al șoferilor.

Punctele de penalizare se aplică în funcție de gravitatea faptei. Poți primi 2, 3, 4 sau 6 puncte, în funcție de abaterea comisă.

De exemplu, sunt considerate abateri minore, de 2 puncte de penalizare, atunci când staționezi neregulamentar, circuli pe un drum cu acces interzis sau nu folosești luminile de întâlnire pe timpul zilei. Pe de altă parte, abaterile grave, de 6 puncte de penalizare, sunt cele în care întorci sau mergi înapoi pe autostradă, blochezi o intersecție semaforizată sau depășești cu 41-50 km/h viteza admisă pe sectorul de drum pe care circuli.

Punctele de penalizare vin însoțite și de o amendă contravențională de circulație.

Citește care sunt cele mai importante schimbări în ⏩ Codul Rutier 2024.

Diferența dintre punctele amendă și punctele de penalizare

Fiindcă mulți șoferi fac confuzii încă, diferența dintre punctele amendă și punctele de penalizare este următoarea:

  • punctul de amendă este unitatea de calcul pentru determinarea amenzilor contravenționale de circulație. Un punct de amendă echivalează cu 5% din salariul mediu brut pe economie. În prezent este vorba de o valoare plafonată de 165 de lei a punctului de amendă;
  • punctele de penalizare sunt o sancțiune suplimentară, care însoțește amenda sau, în cel mai bun caz, avertismentul.

puncte penalizare

Când se aplică puncte de penalizare

Punctele de penalizare se aplică atunci când încalci legislația rutieră în vigoare, fie surprins de un echipaj de poliție, fie surprins de camere video de monitorizare a vitezei de circulație pe drumurile publice. Ele se acumulează la fiecare încălcare a regulilor de circulație rutieră.

Există situații în care poți primi doar avertisment și puncte de penalizare, așadar fără puncte de amendă. Desigur, cea mai fericită situație este aceea în care primești doar un simplu avertisment.

În cele din urmă, punctele de penalizare pot duce la suspendarea permisului de conducere. Află mai jos când se suspendă permisul, împreună cu alte informații utile pentru orice șofer.

Află dacă ⏩ amenzile pentru depasirea vitezei vin prin poștă sau este nevoie de constatarea unui agent de circulație rutieră.

Când se suspendă permisul?

Permisul se suspendă în cazul în care vei acumula 15 puncte de penalizare. Perioada de suspendare este de 30 de zile. În situația în care acumulezi 15 puncte de penalizare la mai puțin de un an față de data ultimei suspendări a permisului auto, suspendarea se mărește la 60 de zile.

Dacă ai acumulat 15 puncte de penalizare și nu predai permisul de conducere autorităților competente în termen de 5 zile de la primirea înștiințării pentru săvârșirea pedepsei, perioada de suspendare va crește cu încă 30 de zile. Excepție fac motivele obiective, dovedite, în prealabil, cu un document.

Prin urmare, suspendarea permisului de conducere pentru „X” zile depinde de comportamentul tău din trafic și de modul în care te supui obligațiilor legale.

Pentru întrebarea legată de momentul de când se calculează suspendarea permisului, există două situații generale:

  1. Suspendarea permisului de conducere pe o perioadă determinată cu dovadă înlocuitoare care atestă dreptul de a conduce timp de 15 zile. În această situație, calcularea se face din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare sau în momentul depunerii dovezii înlocuitoare la autoritatea competentă;
  2. Suspendarea permisului de conducere pe o perioadă determinată fără dovadă înlocuitoare care atestă dreptul de a conduce. În această situație, calcularea se face din ziua în care s-a emis procesul-verbal de constatare a contravenției.

Atenție, dacă nu calculezi corect și conduci fără drept de circulație un autovehicul ți se poate deschide dosar penal.

Dacă tocmai ai devenit șofer cu acte în regulă, descoperă oferta de 👉 autoturisme disponibilă pe Autovit.ro!

anulare puncte penalizare

Când se reține permisul de conducere?

Spre deosebire de suspendarea permisului, o măsură temporară, pe o perioadă între 30 și 90 de zile, reținerea permisului constituie o încălcare gravă a regulilor de circulație.

De exemplu, reținerea permisului se poate face dacă nu acorzi prioritate, ai provocat un accident rutier prin încălcarea regulilor de circulație, ai fost prins la volan cu alcoolemie sau nu ai oprit la calea ferată, atunci când situația o impune. De asemenea, rămâi fără permis și în situații precum conducerea unui autoturism cu defecțiuni grave sau cu probleme în ceea ce privește înmatricularea. Poți rămâne pieton pentru 30, 60 sau 90 de zile.

De asemenea, Legea nr. 172/2024 stabilește că șoferii prinși la volan cu o alcoolemie de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge sau sub influența drogurilor riscă o condamnare penală și reținerea permisului timp de 10 ani.

Permisul de conducere se reține la 15 puncte de penalizare acumulate din cauza mai multor contravenții.

În rândurile următoare vei afla când se anulează punctele de penalizare și cum să faci o verificare a acestora.

Când se șterg punctele de penalizare

Punctele de penalizare se vor șterge sau anula la 6 luni de la data constatării contravenției.

De exemplu, dacă ai primit 2 puncte de penalizare pe 1 martie, acestea se vor anula la sfârșitul lunii august. Așadar, punctele se anulează succesiv la 6 luni de la aplicarea sancțiunii. Ele se șterg automat din sistem, prin urmare nu trebuie să faci nimic în acest sens.

De asemenea, dacă s-a produs suspendarea permisului de conducere, punctele de penalizare acumulate se anulează.

Totodată, Poliția Română menționează faptul că în cazul depunerii unei plângeri împotriva procesului-verbal de constatare prin care ai fost sancționat cu puncte de penalizare, termenul de anulare se suspendă de drept de la data înregistrării în instanța de judecată până la hotărârea definitivă a acesteia, respectiv de respingere sau de admitere a plângerii.

În continuare, află cum să faci o verificare a punctelor de penalizare.

Nu ai puncte de penalizare acumulate, dar întâmpini defecțiuni la mașina ta? Intră în categoria noastră de 👉 piese auto și vezi dacă găsești o soluție avantajoasă pentru a-ți repara mașina.

Cum faci o verificare a punctelor de penalizare

Orice șofer are dreptul legal să ceară și să primească informații referitoare la punctele de penalizare acumulate în trafic de-a lungul timpului. Informația este cu atât mai valoroasă pentru un șofer care știe că are puncte de penalizare acumulate și vrea să afle totalul lor pentru a evita suspendarea permisului de conducere.

Conform OUG 195/2002, verificarea punctelor de penalizare se poate face prin următoarele modalități:

  1. la Poliție. În acest caz trebuie să te deplasezi la unitatea de Poliție de care aparții, să completezi o cerere și să revii după câteva zile pentru a primi răspunsul la solicitarea ta. Este varianta clasică de a afla câte puncte de penalizare ai;
  2. prin e-mail. Dacă nu vrei să faci două drumuri la Poliție și să stai la cozi, poți trimite o cerere pe e-mail la unitatea de Poliție unde domiciliezi. Timpul de așteptare poate ajunge până la 15 zile, iar pentru a intra în posesia documentului tot va trebui să ajungi la Poliție;
  3. online. Chiar dacă este cea mai ușoară modalitate, sunt mai multe informații bine de știut pentru a reuși.

Verificarea punctelor de penalizare online – ce trebuie să faci

Așa cum spuneam, este cea mai ușoară modalitate pentru a face o verificare. Ai două soluții:

  • Prima soluție este direct pe hub.mai.gov.ro, unde ai nevoie de un cont de utilizator înregistrat. Contul se poate activa prin platforma ghiseul.ro sau prin deplasarea la un ghișeu de Poliție;
  • A doua soluție este prin intermediul ghiseul.ro, o platformă națională pentru plătirea impozitelor, taxelor și altor sume către instituțiile publice înrolate în ea. Totodată, îți oferă posibilitatea de a accesa informații privind cazierul rutier prin câțiva pași simpli de urmat. Reține faptul că ai nevoie de un card bancar valid pentru activarea contului pe HUB MAI, unde vei găsi secțiunea cu „Istoricul Sancțiunilor Rutiere”. Aici vei putea formula o cerere cu alegerea perioadei și la ce îți este necesar documentul. În maximum 15 zile lucrătoare vei primi un răspuns la cererea ta electronică.

Pe ghiseul.ro poți plăti ușor și amenzile de circulație sau rovinieta, așadar poți lua în calcul această platformă online pentru mai multe nevoi.

În concluzie, tocmai ai aflat când se anulează și cum să faci o verificare a punctelor de penalizare pentru permisul de conducere. Ideal ar fi să nu ai parte de asemenea sancțiuni complementare, iar pentru asta trebuie să ai un stil de condus preventiv și în conformitate cu legislația rutieră.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)