autovit.ro
B SECTIUNI

Ce este pompa de înaltă presiune, la ce folosește, defecțiuni comune

În timpul călătoriilor cu autoturismul pot apărea diferite defecțiuni ale motorului traduse prin aprinderea martorului de bord. Astfel, dacă observi că mașina nu accelerează cum trebuie, consumul este crescut sau motorul nu mai pornește, este important să mergi la un service autorizat.

Una dintre defecțiunile mai puțin frecvente, care se manifestă printr-o scădere a competențelor autoturismului, se observă la nivelul pompei de înaltă presiune. Citește în continuare și află mai multe despre ce este pompa de înaltă, care este rolul ei și ce defecțiuni pot apărea. 

Ce este pompa de înaltă presiune?

Pompa de înaltă presiune este o componentă importantă a sistemului de injecție al autoturismului. Aceasta este utilizată la mașinile moderne dotate cu motoare cu rampă comună (common rail). 

Piesa poate fi recunoscută cu ușurință în lumea auto, datorită următoarelor denumiri:

  • pompa de injecție;
  • pompa de înaltă;
  • pompa de înaltă presiune.

👉 Dacă ești în căutarea unei pompe de înaltă presiune pentru mașina ta, nu uita că pe site-ul Autovit.ro găsești o gamă variată de piese de schimb compatibile cu toate mărcile de autoturisme.

Cum funcționează pompa de înaltă?

Pompa de înaltă presiune este un element important al motoarelor termice alimentate cu motorină sau benzină. Aceasta produce o presiune mare a carburantului, ajungând până la 2500 Bar. 

De la nivelul rezervorului până în motor, combustibilul parcurge următoarele etape:

  • preluarea de către pompa de joasă presiune de la nivelul rezervorului;
  • direcționarea spre pompa de înaltă, cu o presiune scăzută;
  • redirecționarea spre motor a combustibilului prin intermediul pistoanelor pompei de presiune înaltă, care generează între 300 și 2500 Bar, în funcție de caracteristicile autoturismului;
  • trecerea cobustibilului prin sistemulul de ducte comune (Common Rail) sau de rampă;
  • distribuirea combustibilului către injectoare controlată electronic, în funcție de datele colectate de calculatorul motorului.

pompa de inalta functie

Pompă de înaltă electronică sau mecanică

Motoarele dotate cu sistemul „common rail” utilizează pompa de înaltă presiune. Aceasta poate fi mecanică, fiind angrenată de o curea sau electronică. În cazul celei din urmă, pompa este acționată prin intermediul unui motor electric.

În cazul ambelor modele, funcționarea optimă are loc în corelație cu valorile indicate de regulatorul de presiune și cu injectoarele. Comunicarea strânsă dintre aceste componente asigură o funcționare normală a autoturismului, care se va remarca printr-un consum redus și printr-o cantitate scăzută de noxe eliminate.

Pompa de joasă presiune

Pompa de joasă presiune este o componentă a sistemului de injecție. Aceasta este amplasată la nivelul rezervorului și generează o presiune mică, de câțiva zeci de bari. Rolul pompei de joasă presiune este de a prelua combustibilul din rezervor și de a-l direcționa spre motor. 

De la acest nivel, combustibilul este preluat de pompa de înaltă presiune. Cele două componente lucrează în armonie pentru a asigura funcționarea optimă a motorului și un consum eficient raportat la condițiile de trafic și numărul de kilometri parcurși.

Regulatorul de presiune

Regulatorul de presiune este un element important al sistemului de injecție. Acesta se amplasează pe traiectoria conductelor prin care circulă combustibilul, în vecinătatea pompei de înaltă presiune.

Componenta primește comenzi de la calculatorul motorului, care monitorizează funcția injectoarelor. Regulatorul de presiune stabilește presiunea optimă pe care pompa de înaltă o generează. 

Sistemul „Common Rail”

Sistemul „Common Rail” are ca principiu existența unei rampe comune. În acest caz, pompa de înaltă presiune aduce combustibilul în acest loc de colectare. Rampa comună prezintă ramificații pentru fiecare injector. 

sistemul common rail

Fluxul este împărțit în mod eficient prin intermediul unui calculator. Acesta stabilește necesarul de combustibil prin înregistrarea unor informații esențiale. Printre acestea se regăsesc:

  • accelerația;
  • turația;
  • viteza.

👉 Dacă ești în căutarea unei unui autoturism nou care să îți asigure ție și celor dragi călătorii relaxante și concedii de vis, nu uita că site-ul Autovit, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de masini noi.

Avantajele pompei de înaltă presiune

Utilizarea pompei de înaltă presiune a adus numeroase beneficii în dezvoltarea și funcționarea motoarelor pe combustie internă. Aceasta generează în mod eficient și permanent presiune constantă pentru funcționarea optimă a motorului. 

Pompa de înaltă s-a remarcat în lumea auto prin următoarele caracteristici:

  • ușurința de instalare;
  • dimensiunea redusă;
  • fiabilitate crescută;
  • mentenanță rapidă și simplă;
  • eficiență crescută din punctul de vedere al consumului de energie;
  • scăderea consumului de combustibil;
  • reducerea cantității de noxe eliberate de motor.

Tipuri de pompe de injecție

Pompele de înaltă presiune sunt dispozitive compacte utilizate pentru a asigura alimentarea cu combustibil a motorului. Acestea au fost clasificate în mai multe tipuri în funcție de:

  • brand;
  • motorizarea autoturismului;
  • presiunea necesară.

Pompa de înaltă presiune – benzină

Motoarele pe benzină sunt dotate cu pompă de înaltă presiune. Aceasta comprimă combustibilul pentru a obține presiunea dorită, îmbunătățind performanța și eficiența autoturismului. Pentru autoturismele sport, proiectanții au realizat o pompă de înaltă presiune specială care furnizează motorului un debit mare la o presiune net superioară modelelor standard.

Pompa de înaltă presiune – diesel

Motoarele diesel sunt concepute pentru a funcționa la temperaturi și presiuni ridicate, superioare motoarelor pe benzină. Acestea folosesc pompe de înaltă presiune specifică alimentării cu diesel.

Cum apar defecțiunile?

În cazul pompei de înaltă, defecțiunile care apar pot fi de două tipuri:

  • defecțiuni mecanice – Acestea sunt cauzate de apariția unor defecțiuni ale componentelor mecanice ale pompei de presiune. Ca urmare a acestor defecțiuni, sistemul de alimentare va fi contaminat cu șpan și motorul autoturismului nu va porni. Pentru remediere, autoturismul va avea nevoie de reparații majore ale sistemului de injecție.
  • defecțiuni electrice – Problemele apărute la nivelul regulatorului de debit de la nivelul pompei reprezintă cea mai frecventă defecțiune electrică. Astfel, presiunea generată de pompă nu poate fi controlată. După apariția acestei defecțiuni, poți constata martorul de bord specific defecțiunilor la motor aprins. De asemenea, motorul nu mai are accelerație corespunzătoare. Cel mai frecvent problema se rezolvă după înlocuirea regulatorului de debit/presiune de la nivelul pompei.

Cum previi apariția defecțiunilor pompei de înaltă presiune?

Pentru a preveni apariția defecțiunilor pompei de înaltă, este important să respecți următoarele indicații:

  • alimentează autoturismul folosind combustibil de calitate;
  • schimbă regulat filtrul de combustibil (60.000 km);
  • aerisește instalația după înlocuirea filtrului de combustibil.

pompa inalta presiune defecta

👉 Dacă întreținerea mașinii tale este costisitoare și dorești să afli o serie de metode eficiente pentru a reduce costurile de mentenanță, citește articolul Cum sa economisesti bani reducand costurile generate de intretinerea masinii.

Simptomele defecțiunilor pompei de înaltă presiune

Pompa de înaltă presiune prezintă o serie de componente care se degradează cu ușurință. Astfel, cel mai frecvent poți întâmpina probleme cu rulmenții și garniturile acestei componente. Defecțiunile tehnice pot apărea frecvent ca urmare a utilizării unor combustibili inadecvați sau a lipsei mentenanței periodice a filtrului de combustibil.

Autoturismele moderne prezintă martori de bord care te atenționează în cazul unei defecțiuni a pompei de înaltă presiune. De asemenea, în timpul condusului poți observa:

  • supraturația motorului;
  • accelerație slabă;
  • sunete ciudate ale motorului;
  • scurgeri de combustibil;
  • consum crescut de combustibil;
  • creșterea cantității de fum pe țeava de eșapament.

Repararea pompei de înaltă presiune

Pentru a repara o defecțiune apărută la nivelul pompei de înaltă presiune este important să ai cunoștințe de mecanică. Dezasamblarea componentei se realizează cu ușurință, dar trebuie să te asiguri că deții instrumentele potrivite.

În cazul în care observi că autoturismul propriu prezintă semnele specifice defecțiunilor pompei de înaltă presiune, este recomandat să realizezi o vizită la un service autorizat. Astfel, un mecanic profesionist poate să dezasambleze și să repare pompa de înaltă. În cazuri mai severe, acesta poate solicita achiziționarea unei piese noi. Reparația poate dura între 2 și 3 ore.

service autorizat

👉 Dacă ești în căutarea unei mașini second-hand care are verificările efectuate la timp și kilometri reali, nu uita că site-ul Autovit, consultantul tău de încredere, îți oferă o gamă largă de autovehicule cu istoric verificat. Intră în secțiunea Autoturisme și alege mașina visurilor tale.

Preț pompă de înaltă presiune

Schimbarea pompei de înaltă presiune este o decizie importantă care se adoptă în cazul unor defecțiuni severe sau după parcurgerea a aproximativ 150.000 km. Această componentă este importantă pentru funcționarea corectă a motorului și prețul de achiziție este unul considerabil.

Dacă dorești să achiziționezi o pompă de înaltă presiune second-hand, aceasta poate costa aproximativ 350 de euro. În cazul unei pompe noi, prețul poate ajunge la aproximativ 1000 de euro. Acesta variază în funcție de:

  • motorizare;
  • tip autovehicul;
  • marcă. 

Avantaje pompă de înaltă presiune nouă

Pompa de înaltă presiune este o componentă a sistemului de injecție care se deteriorează foarte rar. Se recomandă înlocuirea acesteia în cazuri atent selecționate sau după aproximativ 150.000 de km.

Dacă optezi să achiziționezi o componentă nouă și să realizezi montajul într-un service autorizat, vei avea următoarele avantaje:

  • garanție la montaj;
  • garanție la pompa de înaltă;
  • montajul în condiții optime a piesei cu instrumente adecvate;
  • reducerea timpului petrecut în garaj sau în căutarea piesei potrivite.

Funcționarea optimă a autoturismului este esențială înainte de a porni la drum. Martorii din bord îți pot aduce informații prețioase despre cele mai posibile defecțiuni care pot apărea. Pompa de înaltă presiune este o componentă importantă a sistemului de injecție. Defecțiunile acesteia apar rar și pot fi mecanice sau electronice. Costurile de reparație ale autoturismului pot varia în funcție de componentele afectate. Este indicat să achiziționezi piese noi din magazine de profil și să efectuezi lucrările într-un service autorizat.

Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)