autovit.ro
B SECTIUNI

Ce-i de făcut atunci când pierzi cheia de la mașină: pași de urmat

Până la apariția autovehiculelor dotate cu tehnologii moderne, pierderea cheii de la mașină nu era un incident care să ne pună în prea mare dificultate. S-ar putea să fi avut o cheie de rezervă chiar în interiorul mașinii, într-un compartiment. Dar, pe măsură ce mașinile au devenit mai avansate din punct de vedere tehnologic, la fel au devenit și cheile lor, care pot fi mai scumpe și mai dificil de înlocuit.

În funcție de modelul și anul vehiculului pe care îl conduci, înlocuirea cheii pierdute poate implica mai mulți pași.

Dacă nu ne aflăm în posesia celei de-a doua chei, este mai bine să ne facem din timp o copie și să o păstrăm într-un loc sigur. Însă, dacă nu am avut inspirația de a face o copie de rezervă, iar inevitabilul s-a întâmplat, iată ce putem face:

cheie masina

Principalele tipuri de chei

Cheie auto tradițională

Cheia standard utilizată de industria auto este cea mecanică, pe care o introduci în cilindrul de aprindere și rotești pentru a porni mașina.

Dacă o pierzi, ai putea suna un lăcătuș auto, care poate veni și îți face o cheie nouă pe loc. În cazul unui vehicul mai vechi, este posibil ca lăcătușul să nu te poată ajuta. S-ar putea să trebuiască să cumperi un cilindru și o cheie nouă de la dealer sau de la un atelier de reparații.

Chei cu breloc tip telecomandă 

Acestea pot bloca și debloca autovehiculul, dar, pentru a porni mașina, se folosește în continuare o cheie tradițională. De asemenea, cheia poate fi folosită pentru a debloca ușile.

Dacă pierzi doar telecomanda, poți folosi în continuare cheia pentru a debloca mașina și a o porni. 

Chei de mașină tip briceag

După ce a fost lansat brelocul detașat, producătorii de automobile le-au combinat pe cele două într-un mecanism care să blocheze și să deblocheze un vehicul cu o cheie cu arc care se pliază în interior.

Dacă o pierzi, înlocuirea unei chei briceag va fi ceva mai costisitoare. Acestea sunt cel mai ușor de găsit la un dealer, unde pot fi realizate și programate la fața locului. 

Cheie cu cip – înlocuire cheie cu cip

Creat pentru a beneficia de o mai bună protecție antifurt, producătorii auto au creat cheile cu cip. Transponderele sunt chei de contact care au încorporat un cip. Acesta realizează conexiunea dintre cheie și mașină înainte de a permite pornirea contactului.

Dacă nu ai o cheie de rezervă, va trebui să tractezi vehiculul la reprezentanță și să prezinți actele de proprietate înainte de o înlocuire cheie cu cip. Dacă trebuie comandată una, așteptarea poate dura câteva zile. 

Dacă atunci când ai cumpărat mașina nu ai primit și cheia de rezervă, este recomandat să înlocuiești cheia, fie că apelezi la reprezentanța auto sau la un tehnician autorizat.

👉 Pe platforma Autovit.ro, găsești în orice moment zeci de mii de anunțuri auto și beneficiezi de acces gratuit la date, recomandari și statistici privind industria auto.

Cheia inteligentă

Cunoscută și sub denumirea de „cheie contactless”, o cheie inteligentă este asociată cu vehiculele care au un buton de pornire pe tabloul de bord. Tehnologia cheii inteligente funcționează prin intermediul unui senzor de proximitate care știe automat când cheia care nu este deloc o cheie, ci un senzor asociat, se află în apropiere. Aceasta deblochează apoi vehiculul și permite pornirea acestuia prin apăsarea unui buton.

Dacă o pierzi, la fel ca și în cazul cheii cu cip, va trebui să tractezi mașina la reprezentanță dacă nu ai o cheie de rezervă, apoi să comanzi o cheie și să o conectezi la mașina ta. Aceasta este cea mai costisitoare cheie de înlocuit. 

Ce să facem în cazul în care am pierdut cheia de la mașină

#1 Verifică cu atenție împrejurimile

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este să verificăm cu atenție toate locurile din proximitate înainte de a ajunge la o concluzie. Pot exista cazuri în care doar am rătăcit cheia și ar fi mai bine să o căutăm temeinic înainte de a face toate demersurile pentru a o înlocui. Este posibil ca, peste câteva săptămâni, să o găsim întâmplător.

#2 Informează compania de asigurări

Principalul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când am pierdut cheia de la mașină este să informăm compania de asigurari despre incident. Există șanse ca vehiculul să fie furat atunci când cheia este pierdută. 

Dacă nu informăm compania de asigurări cu privire la pierderea cheii, cererea de despăgubire poate să fie respinsă în cazul în care vehiculul este furat ulterior.

#3 Cheia de rezervă

Cheile de rezervă pot fi soluția salvatoare atunci când pierdem cheia principală. Atunci când suntem departe de casă, este recomandat să împingem mașina spre un loc sigur până intrăm în posesia cheii de rezervă pentru a deschide mașina.

#4 Nu folosi chei neautorizate

Folosirea cheilor neautorizate poate duce la încălcarea garanției oferite de producător. Astfel de chei pot deschide temporar încuietoarea, dar nu este recomandat să le folosim. Aceste chei pot să deterioreze încuietoarea mașinii dacă nu sunt utilizate în mod corespunzător.

#5 Informează poliția

În multe cazuri, dacă am pierdut cheia de la mașină, nu ne gândim că ar fi necesar să anunțăm și poliția despre acest incident. Însă, pentru a putea înlocui cheia prin intermediul companiei de asigurări, dacă avem această posibilitate, este necesar să declarăm pierderea cheilor. Nu înainte a fi căutat foarte bine cheile. 

Reprezentanții poliției vor face un raport care ar trebui să fie comunicat companiei de asigurări pentru a procesa orice cerere de despăgubire legată de furtul vehiculului.

Ce opțiuni avem atunci când am pierdut singura cheie de la mașină

Dacă am pierdut singura cheie de la mașină, cel mai probabil vom intra în panică pentru câteva minute, însă, și pentru această situație nefericită există totuși opțiuni. Începe prin a căuta cheia în zona în care am avut-o ultima dată. Dacă nu o găsim, următorul pas este să apelăm la un lăcătuș care să ne ajute să intrăm în mașină. Un lăcătuș poate fie să facă o cheie nouă, fie să deschidă ușa mașinii fără cheie.

Dacă am pierdut chei auto cu cip, putem apela la un tehnician auto care poate decodifica încuietorile și care poate face un set de chei noi pentru mașină. Acesta va programa apoi mașina pentru a conecta noile chei și va șterge cheia veche din sistemul mașinii.

Acest lucru înseamnă că oricine are cheile vechi și va putea avea în continuare acces la mașină, dar nu va putea să o pornească.

Alternativa constă în încuietori și contact noi. Ai putea opta pentru această variantă dacă păstrezi lucruri de valoare în mașină. Însă, recomandat este ca în vehicule să nu rămână obiecte scumpe. Altfel, vehiculul devine tentant pentru hoți. 

Chiar dacă reușim să schimbăm încuietorile, tot vom avea nevoie de lăcătuș sau de producător pentru a programa noile chei.

incuietoare masina

Cât costă o cheie la reprezentanță 

În cele mai multe cazuri, atunci când am pierdut cheia de la mașină, trebuie să evaluăm dacă prețul înlocuirii merită efortul și unde putem face acest lucru. În cazul vehiculelor mai vechi, schimbarea încuietorilor și a cheilor ar putea costa mai mult decât valorează vehiculul. 

Pe de altă parte, dacă te întrebi cât costă o cheie la reprezentanță, atunci trebuie să știi că prețul diferă în funcție de model și de tipul de cheie. În general, pentru înlocuirea cheii de la mașină ai putea scoate din buzunar între 250-1000 de lei, pentru copierea unei chei cu telecomandă. 

Întrebări frecvente despre pierderea cheii de la mașină

Asigurarea acoperă pierderea cheii de la mașină?

Pierderea cheilor de mașină nu este, de obicei, acoperită de o asigurare auto obișnuită. Cu toate acestea, pot exista excepții dacă ai o poliță cuprinzătoare care acoperă furtul, precum și alte evenimente, cum ar fi incendiul sau vandalismul. Dar majoritatea polițelor de asigurare auto standard nu oferă acoperire pentru cheile de mașină pierdute sau furate.

Cheile de mașină pot fi urmărite?

Nu. Deși masinile moderne sunt foarte high-tech, nu există nicio modalitate de a urmări cheile pierdute pentru majoritatea modelelor de mașini din fabrică. Cu toate acestea, există dispozitive de urmărire aftermarket pe care le poți instala în cheile de mașină pentru a le putea urmări.

De unde pot obține o cheie auto nouă, dacă îmi lipsește cheia de rezervă?

Reprezentanța auto sau un lăcătuș auto sunt cele două opțiuni pentru a înlocui o cheie de mașină. În cazul masinilor mai vechi, este posibil ca reprezentanța să nu poată accesa informațiile despre cheia ta. Un lăcătuș este singura opțiune și poate înlocui pe loc cheia atunci când nu ai rezerva.

Ce informații trebuie să ofer unui lăcătuș auto atunci când solicit înlocuirea cheii de la mașină?

  • Marca și modelul vehiculului;
  • Numărul de înmatriculare al vehiculului;
  • Numarul de identificare al vehiculului;
  • Identificare personală (documente pentru a confirma proprietatea vehiculului);
  • Codul poștal al locului în care te afli/adresa, în cazul în care ai nevoie de un lăcătuș de urgență care să se deplaseze la locul unde se află mașina.

Va trebui să îmi schimb încuietorile mașinii dacă îmi pierd cheile?

În cazul vehiculelor moderne, nu este necesar să schimbi încuietorile vehiculului, deoarece un tehnician auto poate să reconfigureze încuietorile existente sau să programeze cheile pierdute.

Cheile de mașină pierdute pot fi programate. Orice cheie pierdută poate fi scoasă din baza de date a mașinii, împiedicând astfel ca altcineva să o folosească. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui echipament specializat de diagnosticare, care este conectat la vehicul.

Așadar, prevenția este cea mai bună opțiune și ar trebui să avem grijă de cheile mașinii pentru a scuti cheltuieli inutile, drumuri și energie. Însă, dacă totuși inevitabilul s-a produs și am pierdut cheia de la mașină, există opțiuni pentru rezolvarea acestei probleme.

Sursa foto: Shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)