autovit.ro
B SECTIUNI

Cifra cetanică: ce este, cum poate fi stabilită, cum alegem combustibilul în funcție de ea

Motorină 51 sau motorină 55? Aceste valori, regăsite la stațiile de alimentare cu combustibil, reprezintă cifra cetanică a motorinei. Descoperă ce este, cum se stabilește și ce valoare de cifră octanică este mai potrivită pentru autoturismul tău cu motor diesel.

Ce este cifra cetanică

Cifra cetanică (CC) se referă la ușurința cu care motorina se aprinde la un motor diesel. Este un parametru important în ceea ce privește calitatea combustibilului, respectiv funcționarea eficientă a motorului. De principiu, valoarea cifrei cetanice este între 40 și 55, cea mai recomandată ca performanță fiind motorina 55. Vei vedea ceva mai jos că cifra cetanică este reglementată în Uniunea Europeană sub un anumit standard obligatoriu.

Cu cât valoarea este mai mare, cu atât motorul va avea o aprindere mai rapidă. În plus, o cifră cetanică mare, datorită timpului mai mare rezultat pentru arderea motorinei, înseamnă și un consum mai mic de combustibil, respectiv mai puține noxe emise, dar și o putere de accelerație mai bună.

Cifra cetanică vs. cifra octanică

Între cele două există diferențe și nu trebuie să existe confuzii. Spre deosebire de cifra cetanică, cifra octanică (CO) caracterizează motoarele pe benzină și reprezintă rezistența acesteia la detonație. Valoarea cifrei octanice este între 80 și 100, cea mai folosită fiind benzina 95.

La fel ca în cazul cifrei cetanice, o cifra octanică mare, cum este cea de 98 sau 100, va contribui la performanța motorului pe benzină.

⏩ Citește mai multe informații utile despre cifra octanica.

cifra cetanica

Cum se stabilește cifra cetanică

Gradul de sensibilitate la autoaprinderea motorinei are la bază două hidrocarburi etalon: cetanul și alfa-metil-naftalina. Cele două elemente chimice, aflate în amestec, au caracteristici diferite, având sensibilități diametral opuse: cetanul se aprinde ușor (CC=100), iar alfa-metil-naftalina se aprinde greu (CC=0).

În prezent, cifra cetanică motorină este un standard stabilit de Uniunea Europeană. Sub denumirea de „EN 590”, valoarea actuală care este prevăzută în acest standard este de minimum 51. De-a lungul timpului, ea a crescut de la minimum 38 în anul 1994 și minimum 40 în anul 2000.

Cum alegem motorina în funcție de cifra cetanică

Motoarele diesel sunt construite să funcționeze corespunzător la o anumită valoare minimă a cifrei cetanice. Totodată, așa cum ai aflat, există o reglementare europeană pe care producătorii auto și stațiile de alimentare trebuie să o respecte întocmai.

În prezent, dacă ești posesor de mașină diesel ai două opțiuni de cifre cetanice în ceea ce privește alimentarea cu motorină: 51 și 55. Stațiile de alimentare mai folosesc și alte denumiri comerciale, precum „motorină Standard” sau „motorină Premium/Extra”. Alegerea unei cifre cetanice superioare ține de dorința de a susține performanța și îngrijirea motorului diesel pe care îl exploatezi. De asemenea, nu trebuie omis bugetul, motorina 55 fiind mai scumpă decât motorina 51.

Prin urmare, recomandarea noastră este să faci un test simplu. Consumă motorina existentă în rezervor și la următoarea alimentare alege o motorină superioară, cum este cea de 55. Ulterior, observă dacă, într-adevăr, simți vreo îmbunătățire în funcționarea motorului diesel sau este doar un mit. Decide și dacă diferența de bani merită.

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOTURISME. Pentru a face o selecție rapidă și potrivită dorințelor tale, nu ezita să folosești filtrele de căutare.

motor diesel

Care sunt principalele defecțiuni din cauza unei cifre cetanice nepotrivite

Folosirea unei motorine care are o cifră cetanică mai mică decât valoarea pentru care a fost construit motorul mașinii poate duce la simptome specifice urmate, mai devreme sau mai târziu, de defecțiuni:

  • pornire dificilă a motorului – cel mai bine se va observa la temperaturi scăzute (sezonul de iarnă) și la altitudini ridicate (șosele și drumuri montane);
  • creșterea zgomotului pe care motorul diesel îl are în timpul funcționării;
  • creșterea consumului de combustibil;
  • uleiul de motor va avea o diluție mai mare, ceea ce va duce la o uzură mai rapidă a motorului;
  • emisiile poluante vor avea un nivel mai crescut decât de obicei.

⏩ Cauți un motor diesel care să nu te lase la greu? Uite un top 5 cele mai fiabile motoare diesel din istorie.

În concluzie, cel puțin pe hârtie, cifra cetanică este importantă pentru susținerea performanțelor unui motor diesel și prelungirea duratei de exploatare. La următoarea alimentare cu combustibil, vei putea aprecia mai bine valoarea cifrei cetanice. Rămâne să testezi și să apreciezi singur o motorină cu cifră cetanică superioară.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)