autovit.ro
B SECTIUNI

Top 5 cele mai fiabile motoare diesel din istorie

Alegerea unei mașini, nouă sau second-hand, nu se dovedește întotdeauna o misiune ușoară. Bugetul alocat, motorizarea, dotările și performanța mașinii, precum și stilul de condus sunt criterii importante, care au un impact deosebit asupra viitoarei alegeri. 

Există, însă, situații în care preferințele personale sunt clare și cumpărătorul știe exact ceea ce își dorește, iar în astfel de circumstanțe, procesul de selecție a unui autoturism devine mai simplu. 

Un exemplu în această privință îl reprezintă cei care își doresc o mașină cu un propulsor alimentat de motorină și pentru care principala calitate a unui motor o reprezintă fiabilitatea. 

Dacă ești pasionat de motorizarea diesel și te afli în căutarea unui autovehicul echipat cu un propulsor eficient, ți-am pregătit câteva recomandări de motoare fiabile, care te pot ajuta să alegi mașina potrivită pentru tine.

1. PSA 2.0 HDI

peugeot diesel

A fost dezvoltat de producătorul francez PSA Peugeot Citroën și, conform specialiștilor, este, probabil, cel mai fiabil propulsor diesel cu injecție common rail (rampă comună – tehnică prin care distribuția combustibilului se face prin intermediul unei conducte comune, la mare presiune, către fiecare injector). 

Eficient și performant – mai ales dacă vorbim de cel din prima generație -, motorul 2.0 HDi este dotat cu filtru de particule, iar primele unități dezvoltau o putere între 90 și 109 cai putere, mărită ulterior la 136-180 cai putere.

Beneficiind de opt supape și cu piese de bună calitate, poate atinge fără probleme de întreținere un rulaj de 500.000 de kilometri. A fost instalat pe multe dintre modelele concernului francez, între anii 1999 și 2006, dar cele mai cunoscute autovehicule care beneficiază de această motorizare sunt: Citroën C5, Citroën Xsara, Citroën Berlingo, Suzuki Vitara, Peugeot 206, 306, 307 și 406, Peugeot Partner.

👉 Vezi AICI oferta noastră pentru Citroën C5, cu prețuri pornind de la 750 Euro.

2. Mercedes-Benz 3.0 CDI (OM642)

mercedes diesel

Acest propulsor este considerat unul dintre cele mai bune motoare diesel, fiind urmașul motoarelor cu injecție mecanică de mare succes ale concernului german, care erau construite cu intenția de a rezista cât mai mult timp și care puteau atinge un rulaj de un milion de kilometri, fără nicio altă grijă decât schimbarea uleiului. Din anul 2005, a fost montat pe autovehicule Mercedes-Benz, Jeep, Dodge și Chrysler și i s-au adus mai multe modificări – variantele 280, 300 și 305 CDI.

Deși problemele pe care le avea la colectorul de evacuare reprezintă un minus, fiabilitatea acestui motor este indiscutabilă. Folosind doar uleiurile recomandate de producător și un combustibil de calitate superioară, propulsorul este capabil de performanțe aproape de neegalat, chiar și în cazul modelelor rulate de minivanuri, de genul Mercedes-Benz Vito, autovehicul care poate fi inclus în top 10 masini cu 7 locuri pe care le poti cumpara second-hand.

3. VAG 1.9 TDI

audi a4

A fost conceput de renumitul inginer Ferdinand Piech și are o fiabilitate crescută, datorită sistemului ingenios al pompei de injecție, care determină un consum de combustibil redus. Este unul dintre cele mai folosite propulsoare ale producătorului VAG și rezistă fără probleme unui rulaj de peste 500.000 de kilometri.

A fost produs între anii 2001 și 2009 și a fost instalat pe multe dintre autoturismele VW (Sharan, Passat, Golf, Caddy), Skoda (Octavia), Seat (Leon, Alhambra, Ibiza) și Audi (A3, A4, A6).

Cum regulamentele internaționale și condițiile privitoare la normele de poluare au devenit mai drastice, în anul 2007, concernul a luat măsura înlocuirii acestui motor, care elibera noxe peste limita admisă, cu un altul care folosește tehnologia common rail. Grație amplasării inteligente a unităților principale, întreținerea și repararea propulsorului se realizează fără dificultate.

A fost urmat de variantele: 2.0 TFSI – care are capacitatea de a mări puterea și cuplul, prin folosirea sistemelor performante de injecție și pistoane – și 3.0 TDI, cu un consum redus, un cuplu care dezvoltă 600 Nm și o putere între 200 și 270 cai putere.

👉 Vezi AICI oferta noastră pentru Audi A4, cu prețuri care pornesc de la 1100 Euro.

4. BMW M57

bmw diesel

Propulsoarele pe motorină produse de concernul din Bavaria sunt considerate, în urma recenziilor de specialitate, printre cele mai bune motoare diesel. Prima versiune a lui M57, fabricată între anii 1998 și 2008, dispunea de șase cilindri în linie, rezista fără probleme până la 500.000 de kilometri și putea dezvolta o putere de 184 de cai putere. A fost instalat în anul 1998, pe BMW 530d.

Ulterior, motorul a suferit diferite modificări și a fost instalat pe majoritatea mașinilor BMW aparținând seriilor 3 până la 7: BMW E39, E46, E90, E60, E70, E83, precum și pe autovehiculul britanic Range Rover L322. Varianta M30, în 4 cilindri, a fost modificată de către producători și a dat naștere modelului M102B34, care dezvoltă 252 cai putere. 

Varianta cea mai nouă a lui M57 are o capacitate de 2.5 – 3 litri, 286 cai putere și 6 cilindri – mai puțin decât modelul M60, care are 8 și care este instalat pe autovehiculele BMW, seriile 5 și 7.

5. Opel 1.7 DTI

opel diesel

Fără să fie costisitor, motorul celor de la Opel este unul extrem de rezistent. Primele modele de Opel Astra G au fost dezvoltate în colaborare cu japonezii de la Isuzu și General Motors. Nu depășeau 80 de cai putere, dar fiabilitatea motoarelor Isuzu era superioară celor produse de uzina germană. 

A fost montat pe modelele Opel Astra, Opel Astra J, Opel Zafira B și rezista fără probleme semnificative, unui rulaj de 500.000 de kilometri. Din păcate, acest propulsor a fost abandonat în favoarea unuia de producție germană, care nu se ridică la nivelul celor produse de compania japoneză, specializată, de altfel, în fabricarea motoarelor diesel.

Varianta mai nouă, 1.6 CDTI, dezvoltă până la 136 de cai putere, este extrem de silențioasă și fiabilă. Modelul 1.9 CDTI are un consum redus, este ecologic și rezistă până la 250.000 de kilometri.

👉 Vezi AICI oferta noastră pentru Opel Astra, cu prețuri care pornesc de la 800 Euro. 

Autovehiculele echipate cu propulsoare diesel sunt o alegere încă populară, mai ales datorită consumului redus și faptului că nu necesită eforturi substanțiale de întreținere, pe perioadă lungă. Sperăm că recomandările pe care ți le-am făcut te vor ajuta să-ți alegi viitoarea mașină, în mod informat.

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)