autovit.ro
B SECTIUNI

Cum poți lua permisul la 16 ani în România? Iată ce trebuie să faci!

Dacă te întrebi la câți ani poți da de permis în România, află că legislația îți permite să conduci unele autovehicule încă de la vârsta de 16 ani. Pașii sunt asemănători cu cei ai obținerii categoriei B. Va fi nevoie să faci școala de șoferi și să susții probele teoretice și practice ale examenului. 

De asemenea, acordul părinților este obligatoriu. Așadar, dacă te simți pregătit și suficient de responsabil pentru a te descurca în trafic la 16 ani sau ești părinte și vrei ca fiul sau fiica ta să obțină permisul înainte de vârsta majoratului, iată care sunt pașii de urmat și opțiunile. 

În ce condiții poți lua permisul la 16 ani

Așadar, permisul se poate obține și de la vârsta de 16 ani, chiar și în România. Există trei categorii de autovehicule pe care tinerii le pot conduce, după ce au urmat cursurile unei școli de șoferi și au susținut examenul. 

Permis B1 16 ani

Categoria B1 cuprinde vehicule cu patru roți (cvadricicluri), acționate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15kw (20 cai putere). În cazul mașinilor electrice, nu se ia în considerare și greutatea bateriilor. Acestea pot fi conduse și înainte de vârsta majoratului, după obținerea de permis B1 16 ani. 

Permis A1 16 ani

Din categoria A1 fac parte motocicletele cu o cilindree de maximum 125 cm³, cu o putere maximă de 11kw (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg, dar și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kw (20 cai putere). Acestea pot fi conduse cu permis A1 16 ani. 

Permis AM 16 ani

Este nevoie de categorie permis AM pentru vehiculele cu două sau trei roți, echipate cu motor cu ardere internă sau electric, a căror viteză prin construcție este cuprinsă între 25 și 45 km/h și cu o capacitate maximă de 50 cm³. 

Pentru toate aceste trei categorii de permis, școala de șoferi se poate începe de la vârsta de 15 ani și 9 luni. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Cât costă să dai de permis la 16 ani

Ce masini poti conduce la 16 ani

Școlile de șoferi care oferă cursuri pentru categoriile B1, A1 și AM au tarife de aproximativ 2.000 de lei, care se pot achita și în rate. Școala de șoferi la 16 ani este la fel de riguroasă” precum cea pentru restul categoriilor de permis auto. Cursanții trebuie să urmeze atât ore de legislație, cât și ore de conducere în trafic și în poligon. 

Mai exact, vor avea nevoie de cel puțin 4 săptămâni de pregătire, perioadă în care vor efectua 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică. Pentru înscrierea la școală, este nevoie de carte de identitate în original și copie, avize psihologice și medicale, certificat de cazier judiciar, dar și de acordul părinților.  

Permis la 16 ani 2022

După terminarea cursurilor școlii de șoferi, este nevoie de întocmirea dosarului pentru examen, care va cuprinde fișa de școlarizare, cererea de examinare, cazierul judiciar, chitanța prin care s-a achitat contravaloarea permisului de conducere (89 de lei) și copia cărții de identitate. 

Apoi, viitorii șoferi vor fi programați la probele teoretice și practice. Examenul implică rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări la care trebuie date cel puțin 22 de răspunsuri corecte, urmate de proba practică, unde viitorii tineri șoferi vor fi asistați de un examinator al Poliției Rutiere. 

Vezi categoria noastra de ▶️ MASINI NOI

 In ce tari poti conduce la 16 ani

Ce mașini poți conduce la 16 ani

Opțiunile de mașini pentru 16 ani sunt destul de limitate. Cel mai popular cvadriciclu este Aixam Coupe sau Aixam eCity. Aceste modele de mașini sunt produse în Franța. Varianta clasică are un motor de 400 cm³, 5,4 cai putere, un rezervor 16 litri și un consum de numai 2,9 l/100 km. 

Și varianta electrică poate fi condusă de la 16 ani. Are o viteză maximă de 45 km/h și o autonomie de 75 km. Alte două variante vin tot din Franța, dar se găsesc destul de greu pe piața din România. Acestea sunt Chatenet CH26 și Ligier JS50. 

Dacă te întrebi ce motor poți conduce la 16 ani, află că aici ai mai multe opțiuni. Ține minte, însă, că acestea nu pot depăși 125 cm³, puterea maximă de 11kw (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg. În categoria AM sunt incluse scuterele, ATV-urile și unele motociclete. 

Vezi categoria noastră de 👉 MOTOCICLETE

Înmatriculare auto 16 ani

Și autovehiculele care pot fi conduse de la 16 ani necesită înmatriculare. Documentele solicitate de Poliție sunt standard și le găsești pe site-ul DRPCIV

În ce țări poți conduce la 16 ani cu însoțitor

Poți conduce la 16 ani cu însoțitor orice mașină, în țări precum Statele Unite ale Americii sau Canada. Regulile sunt foarte stricte. Spre exemplu, americanii și canadienii au de urmat mai multe niveluri, care pun accent pe dobândirea experienței. La început, nu au voie să conducă singuri, nu pot lua alte persoane în mașină (cu excepția însoțitorului) și nu au voie să circule noaptea. 

La nivel european, Germania le permite adolescenților să-și ia permisul de conducere de la 17 ani. În primele 12 luni, trebuie să fie însoțiți în permanență de o persoană care are cel puțin 30 de ani și minimum 5 ani de experiență la volan. 

Acestea sunt cele mai importante detalii referitoare la obținerea permisului la vârsta de 16 ani. 

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)