autovit.ro
B SECTIUNI

De la câți ani ai voie să stai în față? Tot ce trebuie să știi despre locul copiilor în mașină

În călătoria lor spre descoperirea lumii din jur, copiii au nevoie de protecție și atenție specială. Într-un peisaj urban dinamic și în continuă schimbare, în care mașinile devin un mijloc de transport atât de necesar, este important să știi răspunsul la întrebarea “de la câți ani ai voie să stai in față?”

Siguranța lor în timpul călătoriilor rutiere ar trebui să reprezinte o prioritate pentru părinți, iar regulile impuse de codul rutier privind vârsta de la care copiii au voie pe scaunul din față joacă un rol esențial în asigurarea acestui aspect.

În acest articol vei regăsi informații referitoare la ce vârstă pot sta copiii în față, care sunt regulile și recomandările asociate transportului celor mici și vei descoperi sfaturi practice pentru a te ghida în luarea deciziilor corecte și responsabile, mai ales când ai copii în mașină.

Transportul copiilor: De la câți ani ai voie să stai în față

scaun auto copii

Într-o lume în continuă mișcare, regulile de siguranță rutieră sunt fundamentale pentru protejarea celor mici. Așadar, normele legislației referitoare la transportul și de la ce vârstă pot sta copiii în dreapta șoferului nu trebuie omise pentru a putea garanta siguranța copiilor în timpul deplasărilor cu autovehiculul.

Codul rutier stabilește cerințele ce trebuie respectate, oferind ghiduri precise pentru șoferi și părinți. În acest context, se conturează reguli specifice privind instalarea și utilizarea dispozitivelor de reținere omologate destinate copiilor și chiar până la ce vârstă le trebuie scaun auto special.

Aceste prevederi nu doar impun obligații legale, ci reflectă și angajamentul societății față de protecția tuturor participanților la trafic. Astfel, explorând detaliile codului rutier referitoare la transportul copiilor, părinții și șoferii contribuie la asigurarea unui mediu protejat și responsabil pentru micuții lor în timpul călătoriilor.

👉 Citește acum articolul nostru despre numărul accidentelor rutiere din România. Acesta poate fi accesat de aici.

Vârsta de la care copiii pot sta pe scaunul din față

varsta de stat in fata

Ordonanța de urgență nr. 195/2002 este cea care reglementează circulația autoturismelor pe drumurile publice. A fost modificată în anul 2015, în special în ceea ce privește articolul 95, referitor la transportul copiilor și de la câți ani ai voie să stai în față. Înainte de această modificare, ambiguitatea textului articolului a generat confuzii printre șoferi, mulți neavând cunoștințe clare ale regulilor de transport pentru copii.

În prezent, pentru a sta pe scaunul din față, un copil trebuie să aibă vârsta de minim 12 ani și înălțimea minimă de 1,50 m. Pentru această categorie, trebuie folosită centura de siguranță a scaunului pentru adulți. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani și înălțimea sub 1,50 m sunt obligați să călătorească pe bancheta din spate și să utilizeze centura de siguranță adecvată greutății și înălțimii lor.

Este strict interzis ca un copil sub vârsta de 12 ani să călătorească pe scaunul din față, chiar și dacă este ținut în brațe de un adult. Totodată, transportul copiilor cu vârsta sub 3 ani este obligatoriu doar în dispozitive de reținere omologate, cu centura scaunului auto cuplată. Prin normele de siguranță rutieră, autoritățile fac apel către toți participanții la trafic la conștientizare și responsabilitate, astfel încât siguranța, mai ales a celor mici, să fie primordială.

Cum transporți corect un copil pe scaunul din față

Siguranța copiilor pe scaunul din față constituie o prioritate deosebită în cadrul regulilor de circulație rutieră. De la vârsta de 12 ani, copiii pot călători pe scaunul din față, cu condiția să aibă o înălțime de cel puțin 1,50 metri și să fie fixați cu sisteme de siguranță adecvate. Pentru cei care au împlinit această vârstă, se recomandă utilizarea sistemelor de siguranță pentru adulți, fiind interzise cele destinate copiilor.

Un alt aspect foarte important atunci când punem un copil în față este greutatea acestuia. Airbagurile autovehiculului sunt potrivite pentru cei cu o greutate de peste 55 kg. În eventualitatea nefericită a unui impact, puterea exploziei unui airbag ar putea răni un copil cu o greutate mai mică.

În ceea ce privește poziționarea unui copil de 12 ani pe scaunul din față, acesta trebuie așezat cu spatele lipit de scaun, centura de siguranță fixată corespunzător, cuprinzându-i pieptul și mijlocul fără a depăși zona gâtului.

👉 Pentru că siguranța este un factor primordial când ieși pe șosea, venim către tine cu o gamă variată de modele de mașini sigure. Alege-ți și tu mașina potrivită de pe autovit.ro.

Sisteme de siguranță pentru transportul copiilor

centura de siguranta

Când vine vorba despre sistemele de siguranță, putem vorbi de 3 categorii de copii:

  • Copii cu vârsta peste 12 ani și peste 1,50 m înălțime

Această categorie este practic asimilată cu cea a adulților. Deci, ca orice adult, copiii peste 12 ani și peste 1,50 m înălțime au obligativitatea să poarte centura de siguranță în mod corespunzător. Transportul copiilor în acest caz poate fi efectuat și pe scaunul din față al pasagerului în condiții optime, dacă greutatea acestora depășește 55 kg.

  • Copii cu înălțimea între 1,35-1,50 m

Categoria copiilor cu înălțimea între 1,35-1,50 m are obligativitatea purtării unui sistem de siguranță special adecvat greutății și înălțimii lor. Aceste sisteme pot veni ca niște adaptoare pentru centurile de siguranță care există deja în autovehicul. Practic, răspunsul la întrebarea de la ce vârstă trebuie înălțător auto depinde foarte mult de înălțimea copilului. Un alt aspect foarte important: transportul acestei categorii de copii se face strict pe bancheta din spate.

  • Copii cu vârsta sub 12 ani și cu înălțimea sub 1,35 m

Pentru cei cu înălțime sub 1,35 cm, utilizarea obligatorie a unui scaun auto pentru copii este imperativă, iar părinții pot opta pentru accesorii adiționale de siguranță, cum ar fi pernele de înălțare, care contribuie la fixarea corectă a copilului în scaun. Aceste dispozitive opționale, când sunt utilizate, trebuie combinate obligatoriu cu centura de siguranță. Lipsa scaunului pentru copil va atrage automat amenda.

De la ce vârstă se folosește înălțătorul auto pentru copii

Poate că, părinte fiind, te-ai întrebat de la ce vârsta poți instala înălțător auto pentru copilul tău. Ei, bine, acest dispozitiv este destinat copiilor cu vârsta peste 4 ani, o înălțime mai mare de 1,35 m și o greutate peste 18 kg. Așadar, înălțătorul auto reprezintă o opțiune ideală pentru copiii mai mari care nu mai încap în scaun, dar pentru care centura de siguranță destinată adulților nu oferă o fixare adecvată.

Acești copii au nevoie de sisteme de siguranță care să le asigure protecție în eventualitatea unui accident. De luat în seamă este că înălțătoarele auto nu sunt recomandate pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.

👉 Cum bine știi, în ziua de astăzi informația are o putere însemnată în lume. Accesează acum articolele noastre și fii la curent cu noile informații din industria auto.

Până la ce vârstă trebuie să stea copilul în scaun auto

scaun auto

În primul rând, trebuie clarificat unde se montează scaunul de bebeluși sau de copii. Singurul loc acceptat în care poți pune scaunul și în care poți transporta copilul este pe bancheta din spate. Acest lucru a trebuit să fie clarificat, deoarece mulți părinți pun scaunul de transport auto pentru bebeluși pe locul pasagerului din dreapta față, ceea ce este total greșit și nesigur.

Legislația privind scaunul auto pentru copii este destul de ambiguă pentru mulți dintre părinți. Conform unor noi reglementări, se stipulează că cei mici trebuie să rămână în scaunul auto până la vârsta de 3 ani. O altă adăugire în legislație este faptul că cei cu înălțimea sub 1,35 m trebuie să fie transportați tot în scaunul auto și să fie asigurați cu centuri de siguranță adaptate vârstei și greutății lor.

Dacă te-ai întrebat de la câte luni se pune un bebe în scaunul auto sau până la ce vârstă stau copiii în scaunul auto, codul rutier vine cu unele informații despre dispozitivele de siguranță pentru copii. Acestea sunt grupate în funcție de vârstă și greutate. Așadar, dispozitivele de fixare pentru copii sunt împărțite astfel:

  • Grupa 0: pentru copiii cu greutatea sub 10 kg;
  • Grupa 0+: pentru copiii cu greutatea sub 13 kg;
  • Grupa I: pentru copiii cu greutatea între 9 și 18 kg;
  • Grupa II: pentru copiii cu greutatea între 15 și 25 kg;
  • Grupa III: pentru copiii cu greutatea între 22 și 36 kg.

Trăgând o simplă concluzie, ambiguitatea legislației este destul de mare, lăsând părinții să aprecieze până la ce vârstă este nevoie de scaun auto. Totuși, există trasate niște linii clare cu privire la greutate, dar și până la ce înălțime trebuie scaun auto.

Excepții privind transportul copiilor

Există excepții de la aceste reguli privind scaunul pentru copii sau cu privire la utilizarea centurii de siguranță, însă nu există nicio excepție cu privire la statul pe scaunul din față. Așadar, sunt exceptați de la purtarea centurii de siguranță sau de la utilizarea scaunului auto copiii cu probleme medicale.

Aceștia pot călători pe bancheta din spate sub supravegherea atentă a unui adult. În cazul unui control de rutină al poliției, trebuie prezentată o dovadă medicală care să ateste afecțiunea și recomandările medicului privind călătoriile.

Sancțiuni pentru șoferi

sanctiuni auto

Cei care refuză să respecte reglementările privind transportul copiilor se expun riscului de a primi amenzi considerabile și puncte de penalizare. Șoferii care nu sunt informați cu privire la limita de vârstă pentru transportul copiilor în scaunul auto și sunt depistați de polițiști pot primi sancțiuni substanțiale. Amenda pentru un copil surprins pe scaunul din față poate începe de la 500 de lei și poate ajunge până la 800 de lei. Totodată, amenda va fi însoțită și de puncte de penalizare.

Concluzionând, educația continuă a părinților și a șoferilor devine crucială pentru prevenirea evenimentelor rutiere și protejarea vieților celor mici. Este necesar ca fiecare să se angajeze cu responsabilitate în asigurarea unui mediu sigur pentru călătoriile copiilor, contribuind astfel la promovarea unei culturi a siguranței în trafic.

Sursă foto: shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)