autovit.ro
B SECTIUNI

Deprecierea mașinii: Cât valorează mașina ta acum?

După ce ieși din reprezentanță la volanul unei masini noi, valoarea ei scade pe loc cu aproximativ 10%. Deci dacă cumperi o mașină de aproximativ 30.000 de euro, consideră că 3.000 de euro s-au dus cu prima suflare la volan. Iar calculele nu se opresc aici. Cu cât conduci mai mulți kilometri și păstrezi mașina mai mult timp, valoarea de revânzare continuă să scadă. Este ceea ce în industria auto poartă denumirea de depreciere auto.

Când este momentul să te gândești la depreciere? Pe scurt: și acum. Fie că vrei să cumperi sau să vinzi în viitorul apropiat, când știi ce și cum afectează valoarea mașinii tale, poți lua decizii inteligente despre ce cumperi, cât investești în întreținere și reparații și, mai ales, care este cel mai bun moment să vinzi masina.

Deci, cât de repede se depreciază mașinile și cât ar putea valora mașina ta? Hai să vedem!

 

Nu toate mașinile se depreciază la fel

Deprecierea mașinii este diferența dintre prețul de achiziție și valoarea pe care o recuperezi când o vinzi. 

Dacă cumperi acum o Dacia Duster cu 22.000 de euro și o vinzi cu 15.000 de euro în 5 ani, mașina ta s-a depreciat cu 68%. Adică obții o valoare reziduală de 32%. 

O serie de factori pot afecta valoarea mașinii tale. Pe unii îi poți controla, pe alții nu. Iată factorii principali care conduc la deprecierea mașinii:

  • Kilometrajul – cu cât o rulezi mai mult, cu atât va valora mai puțin. Iar kilometrajul real al oricărei mașini nu este un secret pentru nimeni și poate fi verificat în orice moment prin interogarea codului VIN. O știu vânzătorii onești, o știu și cumpărătorii informați când văd raportul complet al mașinilor puse la vânzare pe Autovit.ro. 
  • Starea – deteriorarea mașinii, atât la exterior, cât și la interior, vizibilă sau ascunsă în spatele stratului de vopsea sau la nivelul pieselor, va afecta valoarea mașinii. Din nou, inclusiv istoricul daunelor poate fi verificat de cumpărători prin parteneriatul Autovit.ro & carVertical. Deci nimic putred sub capotă. 
  • Economia – într-o epocă accelerată a scumpirilor, tot mai mulți români optează pentru modele cu consum redus de combustibil. Așa că înainte să gonești către achiziția unei mașini consumatoare, gândește-te la portofelul tău și al viitorilor cumpărători.
  • Popularitatea – oamenii își schimbă gusturile. Modelele de mașini mai populare nu se vor deprecia la fel de mult ca altele. Rămâi până la final și vei afla mărcile auto care se păstrează bine, dar și cele care se depreciază cel mai repede.

În timp ce kilometrajul și vârsta mașinii sunt cei mai importanți doi factori care influențează prețul, mărcile de mașini își pierd valoarea diferit. În urma unui studiu amplu, desfășurat pe parcursul a 3 ani și analizând peste 72 de milioane de mașini și factori de influență, experții auto de la carVertical au descoperit ceva interesant. Iată principalele constatări, la cald, din piața auto. 

 

Porsche, Jeep și MINI își păstrează cel mai bine valoarea

Porsche (-64,4%), Jeep (-84,4%) și MINI (-85,5%) sunt cele trei mărci care se depreciază cel mai puțin, având cea mai mare valoare rămasă după vânzare. De exemplu, Porsche va pierde doar 64,4% din valoarea sa de-a lungul anilor, în timp ce Lexus va pierde 89,9% din valoare.  

Deși Porsche fabrică mașini sport, modelele sale sunt suficient de practice pentru condusul zilnic. 911 este probabil una dintre cele mai emblematice mașini din istoria automobilelor, cu un număr uriaș de fani. Nu e de mirare că cererea sa depășește oferta. Mașinile Porsche sunt fiabile, durabile și au un aspect distinct, care atrage clienții – explică Matas Buzelis de la carVertical.

Mărcile mai tradiționale, precum Hyundai și Toyota se numără, de asemenea, printre vehiculele cu valoare reziduală ridicată. Aceste vehicule sunt mai accesibile și oferă, de obicei, costuri de întreținere mai mici, sporindu-și astfel atractivitatea în rândul cumpărătorilor de autovehicule rulate.

Deși unele mărci premium precum Jaguar, Land Rover și Lexus tind să se deprecieze mai puțin, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

 

Chrysler, Audi și mărcile premium își pierd cel mai mult din valoare la revânzare

După cum arată graficul, mărcile auto cu cea mai mare depreciere de-a lungul anilor sunt Chrysler, Audi și Seat. Deși adorăm Infiniti, BMW și Volvo, valoarea acestora scade semnificativ în timp.

Comparativ, autoturismele Toyota ating cea mai mică valoare la vârsta de 19 ani, în timp ce BMW o atinge la 21 de ani. Cu toate acestea, vehiculele Toyota pierd aproximativ 88,7% din valoarea lor, în timp ce BMW pierde 93,8%. Ce factori cauzează aceste diferențe?

BMW și alte mărci de mașini de lux au de obicei caracteristici și îmbunătățiri tehnologice pe care cumpărătorii de vehicule rulate nu le apreciază. Dacă îți poți permite un BMW, un Mercedes-Benz sau un Land Rover nou, probabil dorești tot luxul și toate inovațiile pe care le poți obține. O persoană care caută un vehicul rulat acordă prioritate prețului și costurilor de întreținere în raport cu toate caracteristicile inutile. De aceea, o Toyota rulată este mai atrăgătoare decât un BMW pentru mulți clienți – spune M. Buzelis.

Nici proprietarii de Audi (-96,2%), Seat (-95,8%) și Skoda (-95%) nu ar trebui să se aștepte la o afacere bună atunci când își vând vechile vehicule.

 

Rulată ca la 20 de ani, fără deal și fără bani 

Studiile arată că mașinile rulate ating pragul deprecierii pe la vârsta de 20 de ani vechime. Cu toate acestea, diferitele mărci de autoturisme ating cea mai scăzută valoare în etape diferite.

Porsche și MINI costă cel mai puțin când au o vechime de 15 ani. După ce ating acest prag, valoarea lor începe să crească din nou. Modelele bine conservate pot fi o investiție valoroasă. Isuzu, Suzuki, Kia și Dacia se află pe partea opusă a spectrului — acestea ating cea mai scăzută valoare la vârsta de 30 de ani.

Dacă un model este considerat rar, valoarea mașinii poate crește semnificativ în timp. În anii ’90, BMW a produs doar 891 de unități de M5 E34 Touring. 20 dintre ele aveau un nume special – Elekta – și au fost construite pentru piața italiană. Alimentate de un motor de 3,8 litri cu 335 CP, astfel de modele combi au primit, de asemenea, o vopsea specială și un design interior deosebit. Să cauți o Elekta rulată astăzi este ca și cum ai căuta acul în carul cu fân. Pasionații de mașini ar trebui să fie pregătiți să cheltuiască o mică avere pentru un exemplar. 

În timp ce o mașină obișnuită va ajunge probabil într-un depozit de deșeuri după 20-30 de ani, un Porsche sau un Jaguar cu un caiet de service documentat și un istoric impecabil pot deveni chiar mai valoroase în timp.

 

Așa afli cât valorează mașina ta

Consideri să vinzi mașina, dar nu știi care este prețul ei corect în zilele noastre? Găsești soluția chiar pe Autovit.ro!

La postarea unui anunț de vânzare, platforma ia în calcul detaliile mașinii, precum kilometrajul, marca, generație, starea și chiar numărul de uși pentru a-ți oferi o estimare precisă în doar câteva secunde. Indicatorul de preț de poate ghida în stabilirea prețului de vânzare și informează cumpărătorii cum se situează oferta în raport cu prețul pieței. 

 

3 pași prin care reduci deprecierea mașinii

Nu poți evita deprecierea mașinii, dar o poți controla urmând sfaturile de mai jos. 

#1 Cumpără mașini rulate certificate

Mașinile rulate certificate îmbină accesibilitatea mașinilor rulate cu garanția calității și fiabilității mașinilor noi. Diferența dintre o mașină rulată certificată și alte vehicule second-hand o fac inspecțiile riguroase realizate de către tehnicieni instruiți, verificarea istoricului și garanția extinsă. Le găsești pe Autovit.ro, la dealerii profesioniști. 

#2 Ține sub control kilometrajul 

Pentru șoferii pasionați, condusul este o adevărată plăcere și de aici apar comoditatea și tendința de a lua mașina chiar și când nu este musai. Ai putea zice că nu economisești mulți kilometri în bord dacă trăiești într-un oraș care oricum este aglomerat, dar se adună. Sigur, la cumpărături este justificat să mergi cu mașina, dar poate când mergi la terasă este mai bine să o lași acasă. 

#3 În plimbare la reviziile anuale

Întreținerea mașinii și reviziile curente nu sunt aspecte la care vrei să faci economie acum pentru că o să te coste mai târziu. O mașină bine îngrijită trece mai bine testul timpului și își conservă valoarea.  În plus, întreținerea regulată îmbunătățește siguranța și performanța mașinii.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)