
Astăzi nu ne-am putea imagina un drum parcurs pe ploaie sau pe ninsoare, fără ștergătoare, dar aceste piese indispensabile nu au apărut odată cu automobilul. Primul patent pentru un sistem de curățare a parbrizului acționat manual a fost emis pe numele inventatoarei americane Mary Anderson, în 1903. 15 ani mai târziu, o altă inventatoare, Charlotte Bridgwood breveta ștergătoarele în forma folosită azi, cu alimentare de la sistemul electric al mașinii. Schimbările prin care au trecut ștergătoarele de parbriz nu au fost de mare profunzime, iar întreținerea lor a rămas una dintre cele mai ușoare operațiuni pe care le poate face un șofer responsabil. O regulă general valabilă ne spune că verificarea lor ar trebui să aibă loc la un interval de minimum șase luni, iar schimbarea, la cel mult un an, în funcție de starea în care se prezintă. Dacă și tu pui preț pe siguranța la volan și ai obiceiul de a acționa înainte de apariția problemelor tehnice, sfaturile de mai jos îți vor fi utile:
Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE
Care sunt factorii care afectează ștergătoarele
Am fi tentați să credem că fricțiunea este singura cauză pentru care ștergătoarele de parbriz se deteriorează, de-a lungul timpului. Cu toate că acesta este motivul principal pentru care ai putea avea nevoie să schimbi setul de ștergătoare, există mulți alți factori care pot afecta starea și modul de funcționare al acestor componente. Din cauza unor ștergătoare care nu mai acționează eficient, te-ai putea confrunta cu probleme de vizibilitate ce încetinesc reacțiile în cele mai critice momente. Printre cauzele care pot duce la scăderea randamentului ștergătoarelor de parbriz se pot număra:
Acțiunea soarelui: ultravioletele care bombardează caroseria unei mașini nu au efect doar asupra straturilor de lac și vopselei. Cauciucul care intră în componența ștergătoarelor poate fi și el afectat de razele solare, cu efecte profunde asupra consistenței și flexibilității.
Particulele din aer: o mașină întâlnește multe obstacole în cale, iar tot ce nu intră în habitaclu, datorită protecției asigurate de parbriz, afectează ștergătoarele. Aici se încadrează pietricelele, nisipul și praful, dar și reziduurile de ulei ars.
Umiditatea: acest factor este caracteristic îndeosebi orașelor de coastă, unde compoziția aerului este puternic influențată de apa sărată a mării. În toate celelalte zone, însă, ploile acide pot afecta brațul metalic al ștergătoarelor, prin efectul de coroziune, din cauza conținutului excesiv de dioxid de sulf și de monoxid de azot.
Vezi categoria noastră de ▶ AUTOTURISME
Ce probleme pot manifesta acestea
Supuse factorilor de uzură prematură, enumerați mai sus, dar și folosite într-un regim intens, ștergătoarele de parbriz pot manifesta câteva sau chiar toate problemele de mai jos:
- apariția striațiilor: când fibra de cauciuc a lamelelor se usucă și se întărește, textura acestora devine neomogenă;
- funcționarea neuniformă: pauzele lungi în folosirea ștergătoarelor le predispune la apariția unei curburi pronunțate. Astfel, ele nu mai ating în întregime parbrizul;
- slăbirea: la polul opus, uzul intens al ștergătoarelor poate duce la pierderea drastică a fermității marginilor de cauciuc;
- deformarea brațelor: când linia ștergătoarelor are neregularități și curburi pronunțate, urmele de pe parbriz devin foarte vizibile;
- desprinderea: nivelul critic de deteriorare al ștergătoarelor este acela în care lamelele se desprind de braț, din cauza distrugerii cauciucului.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Cum inspectezi ștergătoarele și cum previi deteriorarea lor
Toate scenariile descrise mai sus vor afecta, mai devreme sau mai târziu, starea ștergătoarelor tale. Misiunea pe care o ai nu este decât aceea de a întârzia cât mai mult acest moment. O pereche de ștergătoare în stare bună va menaja parbrizul, o piesă al cărei preț și al cărei montaj reprezintă un efort financiar considerabil, raportat la celelalte repere ale mașinii. Nu în ultimul rând, cu cât îți vei întreține mai bine ștergătoarele, cu atât mai rar le vei schimba. Astfel, îți vei permite un set de mai bună calitate, ce va rezista suplimentar în fața factorilor de uzură prematură. Printre elementele după care trebuie să te uiți cu atenție, de fiecare dată când inspectezi ștergătoarele de parbriz, se numără:
- fisurile din zonele de conectare cu brațele metalice;
- slăbirea conexiunii dintre lamele și brațele metalice;
- zonele brațelor metalice acoperite de rugină;
- fisuri vizibile în lamelele de cauciuc;
- diminuarea gradului de flexibilitate a lamelei de cauciuc;
- rotunjirea marginilor lamelelor de cauciuc.
În ciuda faptului că reprezintă unul dintre reperele cele mai importante pentru siguranța la volan, ștergătoarele nu sunt schimbate atât de des pe cât ar trebui. Dacă adăugăm la acest lucru și lipsa unei mentenanțe corespunzătoare, obținem un factor suplimentar de risc asupra oricărei deplasări pe timp de ploaie sau ninsoare, alături de starea precară a pneurilor sau a sistemului de iluminat. Pentru a reduce cât mai mult cu putință efectele nefaste ale vizibilității diminuate, din cauza unor ștergătoare ineficiente, poți lua următoarele măsuri:
- de fiecare dată când alimentezi, alege să speli și parbrizul;
- în cazul unei lunete pline de praf sau de noroi, acționează mai întâi duza de spălare, pentru a înmuia depunerile de pe suprafața vitrată;
- șterge frecvent lamelele de cauciuc, folosind o lavetă din material textil;
- rabatează ștergătoarele pe timp de iarnă, pentru a evita lipirea lor de parbriz;
- nu acționa ștergătoarele pentru a îndepărta gheața de pe parbriz.
Sfaturile de mai sus te vor ajuta să prelungești durata de viață a setului de ștergătoare și să ai parte de siguranță la volan, indiferent de condițiile meteo.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.