autovit.ro
B SECTIUNI

Lonjeroanele: ce rol au și cum verifici starea lor

Siguranța conferită de un automobil depinde de un ansamblu întreg de elemente. Dacă echipamentele de siguranță activă, cum ar fi sistemele ABS și ESP sau frânarea automată își demonstrează efectul zi de zi, dispozitivele ce țin de siguranța pasivă au o singură șansă pentru a-și face datoria. Așa cum știm, nu există posibilitatea de a utiliza un airbag de două ori, la fel cum capsula pirotehnică a centurii de siguranță este de unică folosință. Aflate în structura de rezistență a mașinii și conectate la șasiul acesteia, lonjeroanele contribuie și ele la un răspuns cât mai bun în cazul unui impact, dar pot face asta o singură dată. Din nefericire, entuziasmul cumpărării unui automobil second-hand îi face pe mulți dintre șoferi să neglijeze verificarea acestor elemente.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Ce sunt lonjeroanele

Lonjeroanele sunt două elemente metalice, longitudinale, de rigidizare, care fac parte din structura de rezistență a oricărui automobil. Construite din oțel special (Ultra High Strength Steel), de până la șase ori mai rezistent decât cel obișnuit, aceste piese au rolul de a prelua sarcina unui impact sever și de a reduce efectele unui accident asupra pasagerilor. 

Un accident ușor nu va necesita niciodată contraponderea lonjeroanelor în întregul proces. Pentru a fi nevoie de acestea, o coliziune trebuie să fie de-a dreptul severă și să distrugă o mulțime de elemente, iar printre acestea nu se numără doar bara de protecție, farurile sau radiatorul, ci și caseta de direcție sau chiar amortizoarele. 

Cu alte cuvinte, dacă ai ales să inspectezi o mașină second-hand, înainte de a o cumpăra, iar mecanicul îți semnalează urme de reparații la nivelul lonjeroanelor, ar fi înțelept să anulezi achiziția. Iar asta, chiar dacă sistemul de airbaguri și mecanismul de pretensionare a centurilor au fost refăcute, ceea ce, oricum, nu îți garantează o securitate exemplară. 

Vezi categoria noastră de  ▶️  AUTOTURISME

Care sunt riscurile asociate unei masini second-hand cu lonjeroane reparate

Care sunt riscurile asociate unei mașini second-hand cu lonjeroane reparate

Este greu de crezut că vei putea cumpăra o mașină second-hand a cărei stare să fie neafectată de trecerea timpului. Uzura pieselor aflate în mișcare sau a celor mai expuse elemente de la interior este perfect normală, dar de aici și până la ascunderea unor deformări ale structurii de rezistență a automobilului este cale lungă. Condusul unui exemplar asupra căruia s-au realizat intervenții în mod neprofesionist te expune unor riscuri majore, ce se pot răsfrânge asupra ținutei de drum și siguranței. 

Instabilitatea: cu un șasiu insuficient rigidizat, mașina ta ar putea devia ușor de la traiectoria ei, chiar și fără a avea o încărcătură mare sau fără a fi afectată de vânt lateral. De asemenea, la rularea pe suprafețe neregulate, vei avea parte de mult disconfort și va trebui să intervii de foarte multe ori pentru a corecta traiectoria mașinii; 

Uzura prematură a pneurilor: presiunea neuniformă pe care un șasiu vulnerabil o pune pe amortizoare duce la tocirea excesivă a anvelopelor, dar nu în mod egal. Astfel, apare riscul suplimentar de deviație de la traiectorie, în momentul frânării, precum și de creștere a distanței necesare pentru o oprire în siguranță;

Rulajul zgomotos: acest fenomen este cauzat de modul în care lucrează în sinergie șasiul și amortizoarele, prin intermediul lonjeroanelor. În cazul în care acestea din urmă sunt reparate în mod îndoielnic, iar oțelul de înaltă rezistență a fost afectat de intervenția cu lampa de sudură, vei avea parte de trepidații și de sunete ascuțite, care se vor face simțite pe parcursul manevrelor mai solicitante. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Cum verifici starea lonjeroanelor

Cum verifici starea lonjeroanelor

Un set de lonjeroane reparate sau schimbate este ușor de scos la iveală, indiferent dacă urci sau nu mașina pe elevator. O inspecție vizuală minuțioasă, de sus până jos, cu ajutorul unei lanterne, va arăta dacă există urme de sudură sau de tăieturi, peste care să fi fost aplicată vopsea. Mai mult, dacă ne uităm la capetele de lonjeroane, iar acestea prezintă crăpături sau neregularități, este clar că s-a intervenit la nivelul structurii de siguranță a mașinii, în urma unui impact sever. Un alt indiciu este reprezentat de starea șuruburilor și a elementelor de prindere, atât în cazul lonjeroanelor, cât și al amortizoarelor. Dacă acestea par suspect de noi, în comparație cu celelalte, nu ai niciun motiv să arunci banii pe fereastră. 

Grija la volan este vitală, dar la fel de importantă este atenția pe care trebuie să o acorzi cumpărării unui automobil second-hand. Sfaturile de mai sus te ajută să eviți un exemplar care a fost implicat într-un accident rutier. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)