autovit.ro
B SECTIUNI

Operațiunea de predare leasing: ce înseamnă, ce presupune, condiții

Dacă ești adeptul schimbărilor atunci când vine vorba despre mașina pe care o conduci, este posibil să fi optat pentru un contract de leasing în locul achiziției unei mașini.

Pe de o parte, leasingul oferă posibilitatea de a schimba mașina la fiecare câțiva ani, ceea ce poate fi o opțiune bună pentru persoanele care se plictisesc rapid de mașinile lor.

Pe de altă parte, leasingul s-ar putea să nu fie la fel de flexibil precum deținerea unei mașini. De exemplu, atunci când preiei o mașină în sistem leasing, va trebui să ții evidența kilometrilor, să păstrezi mașina în stare bună și, probabil, cel mai mare dezavantaj este faptul că nu ești proprietarul mașinii. 

Însă, dacă vrei să renunți la contractul de leasing, ai posibilitatea de a opta pentru predare leasing, o operațiune din ce în ce mai populară, mai ales în rândul firmelor.

Ce înseamnă leasing auto

În termeni practici, varianta de leasing auto înseamnă că plătești pentru a conduce o mașină, nu pentru a o deține.

Leasingul auto este un tip de finanțare care îți permite să închiriezi o mașină de la un dealer sau o reprezentanță pentru o anumită perioadă de timp și un anumit număr de kilometri în baza unui contract de leasing.

La sfârșitul perioadei de leasing, fie returnezi mașina, fie cumperi mașina, dacă există aceasta opțiune în contract.

Cum funcționează leasingul auto?

De obicei, există o perioadă stabilită prin contract și o limită de kilometri convenită. Dacă o depășești, va trebui să plătești bani în plus la sfârșitul contractului. Majoritatea contractelor de leasing nu includ întreținerea, deși poate exista opțiunea de a o adăuga la plățile lunare. Cu excepția cazului în care specifici acest lucru, vei fi responsabil pentru întreținerea mașinii, dar, în unele cazuri, este posibil să cumperi un pachet de service.

De asemenea, va trebui să te asiguri că mașina este în stare bună înainte de a o returna la sfârșitul contractului. Dacă este deteriorată, este posibil să fii nevoit să acoperi costul reparațiilor.

La finalul contractului de leasing returnezi mașina, o cumperi sau prelungești contractul de leasing. 

Avantaje leasing auto

  • Una dintre cele mai accesibile modalități de a avea acces pe termen lung la o mașină;
  • Depozitele sunt în mod normal ieftine;
  • Poți avea o mașină mai bună la un cost echivalent mai mic;
  • Procedură simplă.

Dezavantaje leasing auto

  • Nu deții mașina, ci doar o închiriezi;
  • În mod normal, contractele nu includ întreținerea;
  • Trebuie să plătești dacă depășești limita de kilometri;
  • Sunt incluse taxe pentru daune la sfârșitul contractului.

⏩ Află mai multe despre contractul de leasing auto.

Care este diferența dintre leasing auto și împrumut auto

În multe privințe, un leasing auto este similar cu un împrumut auto. De exemplu, poate exista un avans pe care îl plătești pentru mașină, iar ulterior vei efectua plăți lunare la fel ca în cazul unui împrumut auto obișnuit.

Totuși, contractele de leasing au adesea rate lunare mai mici decât cele aferente unui împrumut auto. Dar aceste rate mai mici au și un dezavantaj, în sensul că nu se consideră că plătești o parte din mașină, ci plătești doar pentru utilizarea acesteia o anumită perioadă de timp și având o limită de kilometri.

De asemenea, în cazul unui împrumut, poți solicita finanțare prin intermediul unei bănci, instituții financiare sau al unui dealer auto, însă, în cazul unui leasing auto, cel mai probabil vei lucra direct cu un dealer sau cu o companie specializată în finanțări auto.

👉 Află ce variantă este mai bună pentru a achiziționa o mașină second-hand – leasing sau credit auto.

În ce condiții poți renunța la contractul de leasing

Leasingul auto poate fi o opțiune utilă dacă ai nevoie de acces la un vehicul pentru o perioadă limitată de timp și nu dorești să cumperi unul. Cu toate acestea, în unele cazuri, este posibil să vrei să închei contractul de leasing mai devreme – de exemplu, dacă nu îți mai poți permite plățile sau, pur și simplu, nu mai ai nevoie de mașină.

Dacă vrei să renunți la contractul de leasing auto, este important să evaluezi cu atenție avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni pentru a vedea care este cea mai potrivită pentru situația ta.

contract leasing

Vestea bună este că procesul de renunțare la un contract de leasing auto, odată rigid, a devenit puțin mai flexibil.

Înainte de a decide ce opțiune de predare leasing este mai potrivită pentru tine, este bine să revizuiești contractul de leasing și să extragi informații despre:

  • rata lunară;
  • lunile rămase din contractul de leasing;
  • valoarea taxelor suplimentare la finalul contractului de leasing;
  • valoarea reziduală – costul de cumpărare a vehiculului la sfârșitul leasingului;

Există câteva opțiuni pentru a renunța la un contract de leasing:

  • predare leasing către un cumpărător privat;
  • predare leasing către un dealer;
  • rezilierea contractului de leasing.

leasing auto

Cât ar trebui să cheltui pentru o mașină? Cum să economisești dacă vrei să cumperi o mașină? Află din acest articol răspunsul la aceste întrebări și care este valoarea masinii tale

Ce trebuie să știi înainte de a renunța la contractul de leasing prin reziliere?

Totalul taxelor de cedare contract leasing auto și al ratelor lunare rămase reprezintă o estimare a sumei pe care ar trebui să o plătești pentru a rezilia contractul de leasing înainte de termen și a renunța la mașină. 

Rezilierea contractului de leasing presupune costuri substanțiale, așa că este o idee bună să o tratezi ca pe o ultimă soluție. Reține, de asemenea, că, în general, mașinile se depreciază cel mai mult în primul an sau în primii doi ani, așa că, cu cât mai mult continui perioada de leasing, cu atât mai mic va fi, probabil, costul total al mașinii.

Sunt puține cazurile în care rezilierea este mai convenabilă decât alte opțiuni, această opțiune implicând, în general, costuri substanțiale. 

De asemenea, este recomandat să contactezi compania de leasing pentru a afla informații atât despre costul rezilierii anticipate a contractului de leasing, cât și despre prețul cumpărării totale a leasingului. Apoi consultă site-urile de profil pentru a-ți face o idee despre cât valorează mașina ta pe piață.

👉 Descoperă pe autovit.ro zeci de mii de anunțuri auto, date, recomandări și statistici privind industria auto 

Compară prețul de răscumpărare cu valoarea de piață actuală a mașinii sau încearcă să obții o ofertă de la dealerii auto.

Ce înseamnă predare leasing auto

Dacă te întrebi ce înseamnă predare leasing, cel mai potrivit răspuns este că procedura de predare leasing reprezintă operațiunea prin care contractul în baza căruia o persoană utilizează mașina este transferat către un alt utilizator. Acesta se angajează să preia contractul și să achite ratele aferente acestuia, până la finalizarea leasingului.

Unii utilizatori ar putea dori să predea un contract de leasing deoarece situația lor financiară a devenit mai dificilă, au intervenit schimbări în componența familiei sau, pur și simplu, doresc să cumpere sau să închirieze o altă mașină. De cealaltă parte, cei care preiau un contract de leasing au posibilitatea de a utiliza o mașină bine întreținută în schimbul unei rate mai mici decât dacă ar achiziționa mașina prin credit.

👉 Vezi aici oferta noastră de autoturisme

Procedura de predare leasing implică încheierea unui contract de novație. Acesta definește condițiile în care o creanță sau obligație se stinge și în locul ei apare alta nouă. Contractul de novație se încheie între societatea de leasing, cedent – utilizatorul mașinii și cesionar – cel ce preia leasingul denumit cesionar.

Înainte de aprobarea transferului, societatea de leasing ar putea evalua cesionarul din punctul de vedere al solvabilității, pentru a se asigura că după preluare leasing acesta va putea plăti ratele rămase de achitat conform contractului.

Pot să cedez leasing fără avans? 

Răspunsul este da, prin intermediul procedurii de predare leasing. În plus, predarea contractului de leasing va fi probabil o opțiune mai puțin costisitoare în comparație cu rezilierea contractului, deoarece nu vei fi supus unor taxe de reziliere anticipată.

De asemenea, operațiunea de predare leasing este valabilă pentru orice tip de vehicul. Astfel, pentru procedura de predare leasing camioane fără avans sau cu avans, cedentul va urma aceiași pași.

avantaje leasing auto

Predare leasing auto către alt utilizator

Primul pas este să te asiguri că și contractul tău de leasing permite transferul către un alt utilizator. De asemenea, este posibil ca, în funcție de termenii contractului, să fii nevoit să achiți o taxă de transfer. Apoi va trebui să cauți un potențial viitor cesionar al contractului de leasing. 

Pentru a face oferta mai atractivă, s-ar putea să fie nevoie să te ocupi de remedierea defecțiunilor mașinii, înlocuirea unor piese auto, precum și de cosmetizarea ei, astfel încât să atragă atenția celor interesați.

După ce ai găsit persoana care dorește să preia leasingul și după ce compania de leasing a efectuat verificarea situației acesteia, noul utilizator va putea prelua contractul de leasing în aceleași condiții și la aceeași rată a dobânzii. Odată ce toate părțile implicate sunt de acord, poți completa actele pentru a transfera oficial contractul de leasing.

Așadar, odată cu operațiunea de predare leasing, termenii contractuali vor fi aceiași pentru noul utilizator – costul rămas pentru închirierea mașinii, data de expirare a contractului și kilometrajul anual nu se vor modifica. 

Noul utilizator își va asuma întreaga responsabilitate pentru mașină și termenii contractului până la sfârșitul leasingului.

De asemenea, pentru a preda contractul de leasing va fi nevoie ca toate facturile aferente contractului să fie achitate la zi.

Totodată, asigură-te că ai înregistrările de service pentru a oferi noului proprietar garanția că mașina este în stare bună.

În ce privește asigurările CASCO și RCA, acestea vor fi transferate pe numele noului utilizator al mașinii și rămân valabile până la expirarea polițelor.

Optarea pentru un transfer de leasing auto este, în general, o situație avantajoasă pentru ambele părți deoarece:

  • Nu trebuie să plătești taxe de reziliere anticipată excesive.
  • Noul utilizator primește un autovehicul aproape nou pe un contract pe termen scurt, cu rate lunare ieftine, fără un depozit inițial mare și, eventual, pachetul de întreținere a mașinii de leasing, dacă există unul. 
  • Termenii de garanție a mașinii de leasing vor rămâne, de asemenea, aceiași. 

Cedare contract leasing către un dealer auto

Aceasta este cea mai rapidă și mai ușoară modalitate de a renunța la un contract de leasing. Probabil că vei obține mai puțini bani decât dacă a-i vinde-o în mod privat, dar procesul de predare leasing auto va fi mai ușor.

Dealerii care se confruntă cu stocuri reduse sunt interesați să cumpere mașini utilizate aflate în stare bună pentru a le revinde. Aceștia ar putea fi dispuși să îți preia mașina pentru un preț mai mare decât cel de răscumpărare din contract.

Poți să o duci la reprezentanța de la care ai luat-o inițial sau poți încerca la o alta, dar, în orice caz, asigură-te că obții valoarea de piață corectă dintr-o sursă credibilă.

Veți obține cel mai bun preț de la un dealer care vinde aceeași marcă de mașină precum cea pe care dorești să o predai.

Bineînțeles, înainte de a o duce la dealer, asigură-te că mașina este evaluată la o sumă cât mai mare. Pentru aceasta:

  • pregătește actele;
  • remediază defecțiunile (lovituri, zgârieturi etc.);
  • curăță interiorul și exteriorul.

Dealerul va plăti tot ceea ce mai datorezi companiei de leasing în baza contractului și îți va restitui diferența dintre suma respectivă și valoarea actuală de schimb a mașinii.

Cu alte cuvinte, dealerul va atribui o valoare mașinii și va scădea din această valoare suma pe care o mai datorezi. Suma rămasă îți este restituită și o poți folosi pentru a achiziționa o altă mașină, ceea ce este o opțiune rezonabilă dacă ești în căutarea uneia.

👉 Pentru experiențe sigure de achiziție a unui autoturism, consultă oferta noastră!

Dacă te decizi să alegi această cale, ar trebui să ai în vedere că dealerul va plăti în funcție de valoarea de vânzare a mașinii tale. 

Cu toate acestea, dacă valoarea reziduală a fost scăzută și ratele tale au fost mari, s-ar putea să fii încă în situația de a plăti o sumă destul de consistentă de bani. Astfel, s-ar putea să dorești să explorezi alte opțiuni.

De asemenea, în funcție de natura contractului, s-ar putea să poți cumpăra contractul de leasing, pentru a o vinde apoi în mod privat.

Așadar, există modalități de a renunța la un contract de leasing auto și de a evita taxele de reziliere anticipată. Predarea contractului către o altă persoană poate fi o alegere atractivă. Asigură-te că ai cântărit cu atenție fiecare opțiune, ai făcut calculele și ai luat o decizie în cunoștință de cauză cu privire la renunțarea la contractul de leasing.

Sursa foto: Shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)