autovit.ro
B SECTIUNI

Întreținerea corectă a mașinii: sfaturi practice

O conduită preventivă este cea mai bună cale de a evita evenimentele cu consecințe imprevizibile în orice context, inclusiv când vine vorba de întreținerea mașinii.

Dacă respecți câteva reguli simple, poți avea garanția siguranței pasagerilor, a unui rulaj predictibil și a unor economii semnificative la bugetul familiei. În plus, dacă intenționezi să vinzi mașina în viitor, cu atît mai mult te va avantaja să o păstrezi într-o stare cât mai bună ca să recuperezi o sumă cât mai mare din investiția inițială de achiziție.

Iată mai jos câteva sfaturi, care se pot dovedi foarte utile atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Acordă atenție tuturor indiciilor

Ai ajuns să-ți cunoști foarte bine mașina, ceea ce este un pas important. Mai departe, este necesar să anticipezi problemele ei, ascultând frecvent motorul, în căutarea de zgomote suspecte. Acordă atenție vibrațiilor sau sunetelor ce persistă (atât la relanti, cât și pe accelerație) și care te pot determina să îți pui întrebări despre ceea ce ar putea să nu funcționeze corect sub capotă.

Respectă regula de mai sus și nu amâna să mergi la un mecanic, dacă nu poți depista singur cauza problemei. O mașină ce rulează cu uzuri accentuate sau chiar cu daune, va solicita inutil și alte componente, exact cum i se întâmplă unui organism.

Astfel, în timp, nu vei avea de remediat sau de reparat doar ceea ce era inițial defect, ci și daunele conexe, care au apărut din pricina simplei neglijențe. Anvelopele aflate în stare de uzură pronunțată compromit frânarea, virajele și accelerarea. Așadar, este important să le verifici periodic presiunea și adâncimea benzii de rulare. Mai mult, problemele pe care le-ar putea avea o jantă pot afecta și anvelopa aferentă acesteia. Asigură-te, așadar, că jantele mașinii tale nu sunt deformate, nu prezintă zone ciobite și nu au fisuri la nivelul brațelor.

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

Respecta intervalele de revizie

Respectă intervalele de revizie

Întreținerea corespunzătoare a mașinii poate aduce beneficii importante de-a lungul timpului, din punctul de vedere al siguranței și costurilor de utilizare. Respectă programul de întreținere și schimbă uleiul, respectiv toate filtrele, fără să faci economii inutile. Este important să respecți programul de întreținere și să nu faci rabat în ceea ce privește furnizorul pieselor și al consumabilelor, mai ales dacă plănuiești să păstrezi mașina pentru o perioadă lungă de timp.

Pentru a determina cu exactitate intervalul de revizie optim în cazul mașinii tale, consultă manualul de instrucțiuni pus la dispoziție de producător. În cazul în care nu deții documentul, poți solicita această informație de la reprezentanța mărcii sau de la dealerul de la care a fost cumpărat automobilul. Oricare ar fi concluzia la care vei ajunge, însă, este important ca, în afara ITP-ului obligatori o data la doi ani, să faci o verificare anuală a mașinii, într-un atelier mecanic de încredere.  În cazul în care consideri că piesele originale sunt prea scumpe, nu te grăbi să cumperi elemente aftermarket, de la furnizori obscuri.

Poți alege, în schimb, piesele OEM – Original Equipment Manufacturer, care sunt realizate în aceleași fabrici cu cele originale, la un grad de calitate care va respecta întotdeauna standardele constructorului auto. Chiar dacă nu alegi să faci intervențiile într-un service de marcă, este necesar să efectuezi schimburile de ulei în conformitate cu intervalele indicate în cartea tehnică. Lubrifiantul potrivit se alege după recomandarea producătorului sau a mecanicului auto. Acesta nu trebuie cumpărat aleatoriu, de pe raftul supermarketului sau de la benzinărie.

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

Pastreaza masina curata

Păstrează mașina curată

Este important să speli mașina în mod regulat și nu doar pentru a menține un aspect îngrijit. Depunerile de praf au proprietatea de a menține umiditatea, ceea ce grăbește apariția ruginii. Deși sunt ușor de utilizat, spălătoriile cu perii pot acționa prea dur asupra lacului mașinii, iar efectul acestora va fi mătuirea prematură a caroseriei. De asemenea, este important să cureți rapid și urmele lăsate de păsări. Cu un rol coroziv subestimat de mulți dintre șoferi, acestea atacă atât lacul, cât și vopseaua, dacă nu le îndepărtezi la timp. Pentru această acțiune rapidă, ai nevoie doar de o lavetă curată, cu o textură moale.

Umezește laveta, clătește-o în apă și îndepărtează rapid murdăria. Daunele provocate de-a lungul timpului te vor determina să iei în considerare nu doar o polishare, ci chiar o revopsire a panourilor de categorie afectate. Curățarea mașinii este la fel de importantă pe timp de iarnă, pentru ca substanțele utilizate pentru deszăpezire să nu grăbească efectul de coroziune, prin depunerea pe zona pragurilor, pe șasiu sau pe contra aripi.

O mașină nu ajunge într-o stare proastă peste noapte, ci după un șir lung de defecțiuni care sunt neglijate. Cu atenție, cu grijă și cu dorința de a nu face rabat de la întreținerea mașinii, te vei bucura de drumuri sigure pentru mai mult timp.

Credit foto: Shutterstock

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)